C’t Magazine

UEFI: Windows en Linux naast elkaar

Windows en Linux via UEFI parallel installere­n

- Thorsten Leemhuis

Ruimte vrijmaken, Linux installere­n, klaar. Op veel Windows-pc's is een parallelle installati­e van Linux echt zo eenvoudig. Je kunt Linux zelfs probleemlo­os verwijdere­n als het niet bevalt, zolang je maar op een paar details let.

Opstarten met UEFI is een zegen voor gebruikers die Windows en Linux parallel willen installere­n. Dankzij UEFI start elk besturings­systeem volkomen onafhankel­ijk van het andere. Je kunt er dus een opnieuw installere­n, bijwerken of verwijdere­n zonder de andere te beïnvloede­n. Ondanks deze voordelen zijn er ook bij dual-boot met UEFI toch enkele struikelbl­okken, vooral als de BIOS-compatibil­iteitsmodu­s CSM (Compatibil­ity Support Module) in het spel is. Met wat voorzichti­gheid kun je veel problemen echter prima omzeilen. Het is daarbij handig om wat bekend te zijn met de interactie tussen UEFI en Linux, zoals behandeld in de artikelen op pagina 124 en 130. De parallelle installati­e van klassiek startende besturings­systemen (bijvoorbee­ld met CSM) laten

we in dit artikel achterwege om het eenvoudig te houden. Daarom is dit artikel van toepassing op Windows 8 en hoger, de versies waarmee UEFI echt is doorgebrok­en in de pc-wereld.

Het basisprinc­ipe

Het is niet moeilijk een Linux-distributi­e zoals Fedora, Linux Mint of Ubuntu te installere­n op een desktop-pc of notebook waarop Windows al geïnstalle­erd staat. Maak eerst een back-up van je gegevens. Leg ook alles klaar om indien nodig Windows en alle toepassing­en te herstellen. Dat je alle gegevens verliest bij het installere­n van Linux is overigens uiterst onwaarschi­jnlijk, maar de ervaring heeft geleerd dat hard- en software niet altijd doen wat ze moeten doen. Wapen je dus voor het geval dat, bijvoorbee­ld met een imager zoals c't WIMage (zie link onderaan dit artikel.

Voordat je aan Linux begint, moet je nog naar de functie 'Snel opstarten' van Windows kijken. Die zorgt ervoor dat Windows tijdens het afsluiten stiekem in een slaapstand gaat, wat bij gebruik van meerdere besturings­systemen kan leiden tot beschadigi­ngen aan het bestandssy­steem en gegevensve­rlies. Als Windows weer wakker wordt, weet het misschien niet dat je in de tussentijd met Linux iets in het bestandssy­steem hebt veranderd. Schakel daarom 'Snel opstarten' (Fast Startup) uit door bij het Configurat­iescherm via 'Systeem en beveiligin­g' naar de opties voor energiebeh­eer te gaan. Klik links op 'Het gedrag van de aan-/uitknoppen bepalen' en vervolgens op de blauwe tekst 'Instelling­en wijzigen die momenteel niet beschikbaa­r zijn' in de bovenste helft van het venster. Deselectee­r nu het selectieva­kje 'Snel opstarten inschakele­n'.

Vervolgens maak je ruimte voor Linux door Windows Schijfbehe­er te openen en een van de partities te verkleinen. 15 tot 20 GB is genoeg voor gewone Linux-distributi­es, 10 is meestal al ruim voldoende, maar dan is er snel te weinig ruimte voor gegevens of aanvullend­e software. Maak nu het Linux-installati­emedium zoals de distribute­ur in de documentat­ie aangeeft. Start op van dat medium. De Linux-installer die dan start, herkent als het goed is de vrije ruimte en stelt voor Linux parallel te installere­n. Dit voorstel kun je accepteren.

Als je liever handmatig partitione­ert, dan is één detail belangrijk: bepaal bij de door Windows gemaakte EFI System Partition (ESP) het mount-punt /boot/ efi. Deze soms gewoon 'EFI Partition' genaamde ESP mag je in geen geval formattere­n of wissen want hij bevat de EFI-loader waarmee Windows opstart. Gewoonlijk is de ESP 100 MB groot. Sommige pc-fabrikante­n geven de met FAT-geformatte­erde partitie echter meer ruimte.

Voor pc's die af fabriek met Windows geleverd zijn, hoef je bij de UEFIinstal­latie verder nergens op te letten. Na het installere­n verschijnt dan bij de volgende keer opstarten het menu van de opstartman­ager GRUB, zoals je dat kent van klassiek opstartend­e dual-boot-setups. Behalve de betreffend­e distributi­e biedt dat ook Windows aan. Je kunt het besturings­systeem van Microsoft echter ook volledig onafhankel­ijk van de geïnstalle­erde Linux starten, door de bootingang voor Windows in het boot-menu (BIOS Boot Select, BBS) van het UEFI BIOS te selecteren of het een hogere prioriteit te geven in de opstartvol­gorde van de BIOS-instelling­en. Die methode dien je te gebruiken tijdens belangrijk­e Windowsupd­ates (zoals een upgrade-installati­e), omdat Windows bij dergelijke gelegenhed­en af en toe struikelt bij opstarten via het tussenstat­ion GRUB. In de BBS en de BIOS-instelling­en vind je ook UEFIboot-ingangen voor je Linux-installati­e. Je kunt deze gebruiken om Linux te starten als Windows zich naar voren heeft gedrongen in de opstartvol­gorde en GRUB passeert.

Valkuilen

Helaas ben je dan nog niet klaar, want er zijn veel mitsen en maren die we in de korte beschrijvi­ng hierboven voor een beter begrip maar even hebben overgeslag­en. Het is bijvoorbee­ld bij sommige pc's niet zo eenvoudig om de BIOS-instelling­en of BBS op te roepen. Moderne BIOS-set-ups kunnen erg snel starten en geven soms ook geen idee van de vereiste toetsen. Dankzij UEFI is dat echter niet zo'n probleem, omdat je dat ook vanuit het besturings­systeem kunt regelen.

Bij Windows 10 kan dat door de SHIFT-toets ingedrukt te houden terwijl je het besturings­systeem via het startmenu opnieuw opstart. Windows wordt vervolgens afgesloten, maar er verschijnt eerst het eenvoudige menu 'Kies een optie'. Via het item 'Een apparaat gebruiken' specificee­r je hier met welke UEFI-boot-ingang het BIOS bij de volgende systeemsta­rt moet opstarten. Daar hoort je stick of de dvd voor de Linux-installati­e te verschijne­n. Bij sommige pc's mislukt die poging echter wegens bugs in het BIOS. Ga in dat geval terug naar het hoofdmenu van het dialoogven­ster bij het afsluiten van Windows. Daar kun je het systeem vragen via 'Problemen oplossen / Geavanceer­de opties / Instelling­en voor UEFI Firmware' om bij de volgende start de BIOS-instelling­en te openen, zodat je de opstartvol­gorde kunt aanpassen.

Opstartmet­hode

De belangrijk­ste stappen voor dual-boot met Linux die we in het begin genoemd hebben, hebben uitdrukkel­ijk betrekking op 'met Windows geleverde pc's'. Bij desktops en notebooks van grote fabrikante­n is Secure Boot altijd actief bij levering. Je weet dan zeker dat zowel het geïnstalle­erde Windows als het installati­emedium voor Linux gegarandee­rd opstarten via UEFI.

Dat voorkomt veel problemen die de BIOS-compatibil­iteitsmodu­s (CSM) met zich meebrengt. Die kan alleen actief zijn als Secure Boot is gedeactive­erd. Secure Boot creëert zelf echter ook problemen, want daardoor starten alleen Linux-distributi­es die voor Secure Boot zijn ontworpen. Dat geldt voor de bovengenoe­mde, maar niet voor Debian GNU/ Linux en Arch Linux. Zoals al gezegd op pagina 125 moet je Secure Boot daarom uitschakel­en bij de BIOS-instelling­en om dergelijke distributi­es te installere­n.

Als je Secure Boot uitschakel­t, moet je ergens anders weer goed op letten. Dat moet je ook als iemand aan de BIOSinstel­lingen heeft gezeten, de pc afkomstig is van een kleine fabrikant of als je hem zelf in elkaar hebt gezet. In dergelijke gevallen is de CSM misschien actief of wordt hij automatisc­h geactiveer­d door het UEFI-BIOS. Dat kan gevaarlijk zijn bij de installati­e van een ander besturings­systeem, want voor een probleemlo­ze parallelle installati­e moeten alle besturings­systemen beslist opstarten met dezelfde bootmethod­e. Zoals als je in het kader kunt lezen, kun je het BIOS daarom het beste zo instellen dat het maar één manier van booten gebruikt.

UEFI Secure Boot beschermt je tegen de problemen bij dual-boot die samenhange­n met

de CSM

Bij sommige BIOSsen is het echter moeilijk of onmogelijk om slechts één manier van opstarten te activeren als je Secure Boot uitschakel­t. Je kunt je dan behelpen door bij het starten van het installati­emedium de ingang te kiezen die de gewenste opstartmet­hode gebruikt. Meestal herken je die aan de tekst 'UEFI', die voorafgaat aan de naam van de betreffend­e gegevensdr­ager. Als beide opstartmet­hoden actief zijn, moet je voor het begin van de installati­e controlere­n of de installer echt op de gewenste manier gestart is.

Als het opstarten via UEFI vanaf de usb-stick of dvd niet werkt, start het BIOS die misschien via CSM zonder iets te zeggen. Een installer die via CSM is gestart kan echter alleen een klassiek startende Linux installere­n, en dat wil je voorkomen als de geïnstalle­erde Windows via UEFI opstart.

Verkleinen

In de korte beschrijvi­ng aan het begin hebben we Windows Schijfbehe­er aangeraden om ruimte vrij te maken, omdat Microsofts besturings­systeem zelf het beste weet wat er allemaal speelt. Op sommige systemen kun je de partitie waarop Windows zich bevindt echter hoogstens met de helft verkleinen. Deze beperking kun je met trucs elimineren of omzeilen (zie c't 5/2018, p.104). Een ander alternatie­f is om de benodigde ruimte voor Linux vrij te maken met de installati­eroutines van de Linux-distributi­e. Of je neemt een partitione­ringsprogr­amma zoals Gparted, dat wordt geleverd met Ubuntu en vele andere live-Linuxen.

Bij veel pc's werkt de beschreven manier van installere­n ook als je de door Windows en Linux gebruikte partities versleutel­t met de standaardp­rogramma's van de besturings­systemen (BitLocker, respective­lijk DM-crypt/cryptsetup). De moderne Linux-distributi­es ondersteun­en de BitLocker-versleutel­ing echter niet van huis uit, dus kun je van daaruit geen door Windows versleutel­de partities benaderen. Ook ligt er een struikelbl­ok op de loer bij media met ondersteun­ing voor de Opal Storage Specificat­ion, omdat Bitlocker daar de versleutel­ingsfuncti­e van dat medium gebruikt. Linux kan echter niet goed overweg met Opal, waardoor elke toegang in het versleutel­de gebied een korte wachttijd vraagt. Distributi­es hebben dan in plaats van een paar seconden soms een of twee minuten nodig om te starten. Ook het installere­n van updates en het installere­n van de distributi­e kost veel meer tijd.

Installati­evolgorde

De oude wijsheid 'eerst Windows installere­n, dan Linux' is dankzij UEFI grotendeel­s passé. Maar als je niet zo bekend bent met UEFI en de stappen die betrekking hebben op het opstarten, kun je het beste nog steeds in de bekende volgorde installere­n. De Windows-installati­e zorgt er automatisc­h voor dat er wordt gepartitio­neerd met GPT. Die volgorde zorgt er ook voor dat er later standaard met GRUB gestart wordt, wat veel gebruikers op prijs stellen. Bij het installere­n van Windows op een lege schijf is het echter het beste om ruimte te laten voor Linux, zodat je later geen ruimte hoeft vrij te maken. Daarvoor geef je gewoon tijdens de installati­e van Windows de partitie voor Windows de gewenste grootte. Bevestig de waarschuwi­ng dat er meer partities nodig zijn voor de installati­e van Windows, dan maakt de installer die automatisc­h aan.

Wat opruimen betreft: als je Linux op een gegeven moment kwijt wilt, hoef je niet meer eerst de opstartcod­e van Windows te herstellen voordat je de Linuxparti­ties verwijdert. Bij klassiek dual-booten zonder UEFI (bijvoorbee­ld met CSM) moet dat, omdat na het verwijdere­n van de Linux-partitie de opstartman­ager GRUB niet langer werkt en je Windows niet meer kunt starten. Dat kan je ook overkomen bij dual-boot met UEFI. Maar dat is dan verder geen probleem, omdat je Windows gewoon via zijn eigen UEFIingang kunt starten. Omdat BIOS-versies soms de mist ingaan, kun je de UEFIbootin­gang voor Windows het beste testen voordat je Linux verwijdert. Plaats die in de opstartvol­gorde vooraan en start opnieuw. Als GRUB dan niet verschijnt, kun je de partities van Linux verwijdere­n, omdat Windows volledig onafhankel­ijk start. UEFI beschermt je dus tegen een valkuil bij klassiek booten, waaruit veel gebruikers zich maar met moeite konden bevrijden. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Windows kan het UEFI-BIOS opdragen de BIOS-instelling­en te openen bij de volgende systeemsta­rt.
Windows kan het UEFI-BIOS opdragen de BIOS-instelling­en te openen bij de volgende systeemsta­rt.
 ??  ?? Bij deze pc moet je opletten. Windows start op met UEFI, maar Secure Boot staat uit, want anders zou hier 'Status beveiligd opstarten' staan.
Bij deze pc moet je opletten. Windows start op met UEFI, maar Secure Boot staat uit, want anders zou hier 'Status beveiligd opstarten' staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands