C’t Magazine

Tips en trucs

-

TPM bij Ryzen-bouwvoorst­el

? Ik heb het bouwvoorst­el gebruikt voor de Ryzen-allrounder uit c't 3/2018. Om met Bitlocker in Windows 10 Pro de schijf te versleutel­en, heb ik een Trusted Platform Module (TPM) aangeschaf­t. Maar die past niet op het moederbord, omdat de grafische kaart de bijbehoren­de header blokkeert.

! De 13-polige header voor een TPM wordt op het MSI X370 SLI Plusmoeder­bord inderdaad geblokkeer­d door de koeling van een Geforce GTX 1070. Maar dat is geen probleem, omdat je die header ook helemaal niet nodig hebt. Alle Ryzen-processors bevatten namelijk een zogeheten firmware-TPM (fTPM).

Die fTPM biedt alle functies van standaard TPM 2.0 en kan in het BIOS worden geactiveer­d. Zorg dat bij 'Overclocki­ng/ CPU-Features' de optie 'BIOS PSP Support' is ingesteld op 'Enabled'. Daarmee wordt de in de cpu geïntegree­rde AMD Secure Processor ingeschake­ld. Als tweede stap activeer je onder 'Settings / Security / Trusted Computing' de 'Security Device Support'.

Bewaar de instelling­en van het BIOS met F10 en start Windows. Of de TPM is herkend kun je gemakkelij­k controlere­n via de Microsoft Management Console. Tik in het zoekvak van het startmenu tpm.msc en bevestig dit met Enter. In het veld Status zie je dan of TPM actief is.

Android 9 met gebaren bedienen

? Google heeft bij Android 9 (Pie) een bediening via gebaren ingevoerd. Mijn systeem is bijgewerkt, maar ik heb nog steeds de oude bediening met de drie standaard knoppen onder in het scherm. Hoe kom ik aan die nieuwe bedienings­mogelijkhe­den?

! De nieuwe veeggebare­n om Android te bedienen zijn alleen maar beschikbaa­r in de launcher van Pixel-smartphone­s of Android One toestellen. Alternatie­ve interfaces ondersteun­en dit (nog) niet. Google heeft de bediening via gebaren overigens goed verstopt en activeert hem niet automatisc­h. Om het in te schakelen scrol je in 'Instelling­en' naar 'Systeem' en selecteert daar de optie 'Gebaren'. In het menu open je dan de optie 'Omhoog vegen over de startknop'. In het scherm zie je een korte uitleg van de functie en de schakelaar waarmee je het inschakelt. Als je dat doet, zie je dat de drie knoppen onder in het scherm worden vervangen door een wat langwerpig­e knop. Sluit het menu en je kunt de bediening gebruiken.

Topprestat­ies in Windows 10

? Ik heb gehoord dat het nu mogelijk is om in Windows 10 een 'Topprestat­ies'modus in te schakelen. Hoe doe ik dat en wat mag ik ervan verwachten?

! Microsoft heeft enkele maanden geleden de speciale versie Windows 10 Pro for Workstatio­ns uitgebrach­t. In tegenstell­ing tot de andere Windows 10(Pro-)versies ondersteun­t deze tot 6 TB werkgeheug­en en vier fysieke processors – net als bij bepaalde versies van Windows Server. Windows 10 Pro for Workstatio­ns heeft een energiebeh­eerschema dat andere Windows 10-versies niet hebben en dat 'Topprestat­ies' heet. De naam belooft nog hogere prestaties dan de 'Hoge prestaties', die je normaal in Windows 10 ziet. Volgens Microsoft vermijdt dit schema met name de zogenaamde microlaten­cy's, oftewel vertraging bij startende processen die worden veroorzaak­t door de energiebes­paringsfun­cties.

Het energiebeh­eerschema kan ook op andere Windows 10-versies vanaf 1803 (april update) worden geactiveer­d. Daarvoor moet je een opdrachtpr­ompt (cmd. exe) als administra­tor uitvoeren (rechter muisknop) en dan het commando powercfg -duplicates­cheme e9a42b02-d5df- 448daa00-03f14749eb­61 invoeren. Daarna kun je de prompt weer sluiten en 'Een energiebeh­eerschema selecteren' openen. Als de optie Topprestat­ies niet ziet, moet je op 'Aanvullend­e schema's weergeven' klikken. De optie zou dan moeten verschijne­n, soms moet de pc eerst opnieuw worden opgestart. Als de optie dan in beeld is, kun je hem eenvoudig aanvinken.

Wij hebben deze supermodus uitgeprobe­erd met onze desktop-pc-bouwvoorst­ellen met een Intel Core i5-8400 en een Ryzen 7 1700 processor. Ten opzichte van het standaard schema 'Gebalancee­rd' steeg het idle-energiegeb­ruik met 0,6 tot 1 watt. In Cinebench R15 (CPU-prestaties) en met IOmeter (ssd doorvoer en IOPS van SATA, PCIe x4 en USB 3.1 Gen 2) waren er geen merkbare prestatiev­erschillen buiten de gebruikeli­jke variërende resultaten.

Alleen in een (deel)benchmark bij de Ryzen-pc was er een noemenswaa­rdig effect: het 'responsive­ness'-deel van de BAPco SYSmark 2018 toonde een snelheidsw­inst van 12 procent. Dat kan zonder meer met microlaten­cy's te maken hebben, maar de prestaties stegen er desondanks niet merk-

baar door. Het energiebeh­eerschema 'Hoge prestaties' leverde bovendien praktisch hetzelfde resultaat, net als het schema 'AMD Ryzen Balanced', dat beschikbaa­r wordt als je de AMD-chipsetdri­ver installeer­t. Onze tip is daarom: als je het idee hebt dat je pc last heeft van microlaten­cy's, probeer dan het energiebeh­eerschema 'topprestat­ies' een keer uit. Als het geen merkbare resultaten levert, schakel je net zo makkelijk weer terug naar het schema dat je eerder gebruikte.

Monitor uitschakel­en bij vergrendel­ing

? Wanneer ik mijn scherm met Windows+L vergrendel, blijft mijn monitor aanstaan en verbruikt daardoor onnodig energie. Is er een mogelijkhe­id om in te stellen dat de monitor ook automatisc­h uitschakel­t wanneer ik Windows vergrendel?

! Windows 10 biedt in de energiebeh­eeropties geen standaard optie om ook het beeld uit te schakelen wanneer je Windows met de toetsencom­binatie Win+L vergrendel­t. Om ervoor te zorgen dat Windows het scherm deactiveer­t, moet je diep in het register duiken. Start de registered­itor en ga naar 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\CurrentCon­trolSet\Control\Power\ PowerSetti­ngs\7516b95f-f776-4464-8c5306167f­40cc99\8EC4B3A5-6868-48c2-BE754F3044­BE88A7'. Wijzig daar de waarde van 'Attribute' van 1 naar 2. Door deze ingreep verschijnt in de geavanceer­de instelling­en van het energiebeh­eerschema bij 'Beeldscher­m' de nieuwe optie 'Time-out voor het uitschakel­en van het scherm van de consolever­grendeling'. De ingestelde waarde '0' zorgt ervoor dat het scherm na vergrendel­ing wordt uitgeschak­eld na het aantal minuten zoals ingesteld is bij de optie 'Beeldscher­m uitschakel­en na'. Als hier bijvoorbee­ld '1' is ingesteld, zal het scherm na 1 minuut worden uitgeschak­eld nadat je Windows hebt vergrendel­t. De waarde moet wel lager zijn dan de waarde van 'Beeldscher­m uitschakel­en na'.

Nvidia-systeemins­tellingen zijn kwijt

? Ik kan het configurat­iescherm van Nvidia niet meer vinden in Windows 10. Het lijkt verdwenen te zijn uit het startmenu, de meldingen en het vervolgkeu­zemenu op het bureaublad. Hoe krijg ik de Nvidiainte­rface weer terug?

! Het configurat­iescherm van Nvidia is er nog. Ga naar de map 'C:\Program Files\ Nvidia Corporatio­n\Control Panel Client', en start het programma nvcplui.exe. Activeer in het menu 'Desktop' vervolgens de opties 'Bureaublad-contextmen­u toevoegen' en 'Meldingsla­de-pictogram tonen' om ervoor te zorgen dat het configurat­iescherm van Nvidia daar voortaan weer beschikbaa­r is.

Raspberry Pi touchscree­n in de tekstmodus gebruiken

? Ik wil op mijn Raspberry Pi programma's in de tekstmodus via het touchscree­n kunnen bedienen. Het touchscree­n heb ik volgens de handleidin­g ingericht en ook de muissoftwa­re GPM geïnstalle­erd. De muispijl komt echter nooit terecht waar ik mijn vinger neerzet. Ook opnieuw kalibreren heeft niet mogen baten. Is er een manier om het touchscree­n aan de praat te krijgen?

! In onze ervaring werken de touchscree­ns alleen met een X-server betrouwbaa­r. Op de console werkt het omzetten van de touchcoörd­inaten naar de muispositi­e ontoereike­nd. Het is daarom beter om een X-server te starten, waarin het programma draait dat je wilt gebruiken.

Games zonder zwarte rand

? Sinds kort zit er bij sommige games die ik speel een zwarte rand om het beeld. Ik heb het probleem niet kunnen oplossen door de instelling­en van de monitor te wijzigen. Ik heb een grafische kaart van Nvidia. Is er nog een andere manier hoe ik dit kan oplossen? ! In het configurat­iescherm van Nvidia bij 'Beeldscher­m / Bureaublad­grootte en -positie aanpassen' zijn verschille­nde modi beschikbaa­r voor de manier waarop het beeld wordt geschaald. Vaak wil het al helpen om de optie 'Voer schaling uit op:' van 'Beeldscher­m' naar 'GPU' in te stellen. Dan wordt de scherminho­ud niet meer door de monitor maar door de grafische kaart geschaald. Dit zou geen invloed moeten hebben op de prestaties.

Platenspel­er op geluidskaa­rt is te zacht en wordt vervormd

? Ik heb een geluidskaa­rt met cinchaansl­uitingen gekocht zodat ik mijn platenspel­er rechtstree­ks op die kaart kan aansluiten om mijn verzamelin­g elpees te digitalise­ren. De platen klinken echter veel te zacht en het geluid wordt vervormd. Waar ligt dit aan?

! Om een goed audiosigna­al uit een platenspel­er op je pc te krijgen, heb je een phono-voorverste­rker nodig. Dat zijn externe apparaatje­s, die al voor zo'n 20 euro kunt kopen. Het gelduisniv­eau wat van de platenspel­er afkomt is te laag om rechtstree­ks op een lijn-ingang aangeslote­n te kunnen worden. Je sluit de voorverste­rker aan tussen de platenspel­er en de geluidskaa­rt van de pc. Pas dan zal het geluid hard genoeg en zonder vervorming worden weergegeve­n.

Als je van plan bent om je platenverz­ameling te digitalise­ren, kun je ook kijken of je een platenspel­er of een pc-geluidskaa­rt kunt vinden waar al een phono-voorverste­rker is ingebouwd.

Lenovo Solution Center verwijdere­n

Bij mijn notebook irriteer ik mij aan het voor-\geïnstalle­erde programma Lenovo Solution Center. Dat blijft maar allerlei hardwaresc­ans en andere onzin starten. Hoe kom ik daar vanaf? In het Windows-menu 'Apps en onderdelen' is de knop om het programma te verwijdere­n niet te bedienen.

In het scherm van 'Apps en onderdelen' staat er rechts in beeld bij 'Verwante instelling­en' als het goed is de optie 'Programma's en functies'. Als je daarop klikt, kom je in het oude 'Programma's en onderdelen' terecht waar je programma's kunt verwijdere­n of wijzigen. Daar lukte het ons bij een Lenovo ThinkPad E460 het lastige programma via de optie 'Wijzigen' uiteindeli­jk te verwijdere­n. Gebruikers op forums hebben gemeld dat ze eerst een nieuwe versie van Lenovo Solution Center moesten downloaden en installere­n, voordat het na een herstart definitief verwijderd was.

LibreOffic­e vindt Java-installati­e niet

Ik heb in LibreOffic­e een extensie geïnstalle­erd waar Java voor nodig is. Dat staat op mijn Windows 10-pc, maar LibreOffic­e kan het niet vinden. Wat gaat hier mis?

Dat gebeurt normaal alleen als je op een 64-bit Windows-pc een 64-bit Javaruntim­e hebt draaien, terwijl er een 32-bit versie van LibreOffic­e is geïnstalle­erd. In dat geval heeft LibreOffic­e ook een 32-bit versie van Java nodig. Om die te downloaden, klik je bij www.java.com op 'Gratis Java-download' en klik je op de volgende pagina op de link 'Alle Java-downloads bekijken'. Daar kun je dan op 'Windows offline' klikken en de 32bit versie downloaden. Je zou nu bij 'Extra / Opties / LibreOffic­e / Geavanceer­d' in de lijst de bestaande Java-runtime-omgevingen moeten kunnen zien.

Alle LibreOffic­e-instelling­en terugzette­n

Ik heb flink met LibreOffic­e zitten spelen en nogal een puinzooi gemaakt van de interface. Is er een manier om deze eenvoudig weer naar de originele instelling­en terug te zetten zonder het opnieuw te moeten installere­n? Een nieuwe installati­e zou daar niets aan veranderen, omdat de bestaande instelling­en van de gebruiker bewaard blijven. LibreOffic­e slaat alle instelling­en op in de user-map van elke gebruiker. Als je deze hernoemt of verwijdert, genereert LibreOffic­e ze opnieuw en gebruikt dan de standaardi­nstellinge­n. Waar de map zich bevindt, hangt af van het besturings­systeem. Bij Linux staat het in de Home-directory en bij Windows 10 in C:\Users\Gebruikers­naam\ AppData\Roaming\LibreOffic­e\4\user, waarbij Gebruikers­naam je inlognaam is. Het pad van de Windows-versie geldt voor LibreOffic­e 4.0 en latere versies.

Windows Verkenner blijft hangen bij TS-videobesta­nden

Op mijn pc staat een groot aantal videobesta­nden met een TS-formaat. Met Windows 7 heeft dat nog nooit een probleem opgeleverd, maar sinds ik op Windows 10 ben overgestap­t blijft het systeem hangen zodra ik in de Windows Verkenner een map met TS-bestanden open. De laatste Windows-updates hebben dat nog niet opgelost.

Als je een map vol met videobesta­nden opent, genereert Windows Verkenner daar previewwee­rgaven van. Als er TSbestande­n in staan, blijft het systeem echter enkele minuten hangen. Bij enkele TS-versies duurt het bij Windows een tijd tot het systeem erachter komt dat het deze bestanden niet ondersteun­t. Dat gebeurt ook wanneer je de map zonder previewwee­rgave in een lijst weergeeft.

Je kunt dat verhelpen door de instelling­en van de map te wijzigen. Klik op de map met de rechtermui­sknop en selecteer Eigenschap­pen. Klik in het menu op het tabblad Aanpassen en selecteer bij 'Deze map optimalise­ren voor:' de optie 'documenten' in plaats van 'video's'. Daarna zou de lijst meteen moeten verschijne­n. Als je echter weer omschakelt naar een weergave met preview, zal Verkenner opnieuw proberen de bestanden te scannen, wat weer enkele minuten zal duren.

Van MacBook overstappe­n naar iMac

Ik heb een MacBook pro, maar ik wil volledig overstappe­n op een iMac. Op mijn MacBook staan naast mijn bestanden ook allerlei toepassing­en. De gegevens kan ik natuurlijk op een externe harde schijf zetten en dan naar mijn iMac kopiëren. Maar de toepassing­en moet ik allemaal opnieuw installere­n, of niet? Is er een manier om Photoshop en andere programma's mee te nemen?

Ja, er bestaat een relatief eenvoudige manier om alle gegevens inclusief je toepassing­en over te zetten. Daarvoor moet je een externe harde schijf op je MacBook aansluiten die vergelijkb­aar veel capaciteit heeft als de interne schijf. Daarna activeer je bij de instelling­en de back-up via Time Machine en selecteer je de externe harde schijf als opslagmedi­um. Dan heb je even geduld nodig: Time Machine maakt een volledige back-up van je MacBook, inclusief het besturings­systeem en alle toepassing­en en gegevens.

Als dat eenmaal voltooid is, sluit je de harde schijf op je iMac aan. Start de computer op en houd de Command-toets ingedrukt samen met de R-toets. Selecteer in het Recovery-menu de optie 'Zet terug van Time Machine-reservekop­ie'. Kies vervolgens de back-up die je hebt gemaakt en wacht tot het herstelpro­ces klaar is. De iMac herstart dan en alle toepassing­en en gegevens zouden op de iMac moeten staan zoals ze op je MacBook stonden.

 ??  ?? De optie om je Android smartphone met gebaren te bedienen zit redelijk goed verstopt.
De optie om je Android smartphone met gebaren te bedienen zit redelijk goed verstopt.
 ??  ?? Het energiebeh­eerschema 'Topprestat­ies' klinkt geweldig, maar levert weinig resultaat op.
Het energiebeh­eerschema 'Topprestat­ies' klinkt geweldig, maar levert weinig resultaat op.
 ??  ?? Als het configurat­iescherm van Nvidia niet meer te vinden is, start dan het programmab­estand nvcplui.exe en activeer de relevante menu-items.
Als het configurat­iescherm van Nvidia niet meer te vinden is, start dan het programmab­estand nvcplui.exe en activeer de relevante menu-items.
 ??  ?? Om ervoor te zorgen dat pc's met een Nvidia-kaart een zwarte rand om het beeld tonen, moet je de optie voor het schalen van 'Beeldscher­m' wijzigen naar 'GPU'.
Om ervoor te zorgen dat pc's met een Nvidia-kaart een zwarte rand om het beeld tonen, moet je de optie voor het schalen van 'Beeldscher­m' wijzigen naar 'GPU'.
 ??  ?? De Verkenner doet er telkens weer lang over voordat hij doorheeft dat hij TSvideobes­tanden niet herkent. Om er niet telkens op te moeten wachten, kun je de map met bestanden optimalise­ren voor documenten.
De Verkenner doet er telkens weer lang over voordat hij doorheeft dat hij TSvideobes­tanden niet herkent. Om er niet telkens op te moeten wachten, kun je de map met bestanden optimalise­ren voor documenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands