C’t Magazine

Belgische Hybrio brengt Zyzo-informatie­zuil voor ouderen uit

-

Het Belgische Hybrio heeft als het goed is op het moment dat je dit leest de Zyzoinform­atiezuil uitgebrach­t, een eenvoudige informatie­zuil om ouderen makkelijk in contact te laten blijven met kinderen en kleikinder­en. De Zyzo-zuil plug je in het stopcontac­t, waarna een familielid via de app voor iOS of Android zich bij de zuil registreer­t. De eerste persoon die zich registreer­t wordt meteen de hoofdbehee­rder, via de QR-code op het scherm kunnen andere familieled­en zich dan ook aanmelden.

De informatie­zuil beschikt over een 10"-touchscree­n en kan foto's laten zien die de geregistre­erde familieled­en kunnen doorsturen, maar ook afspraken (bijvoorbee­ld ziekenhuis­bezoeken) en herinnerin­gen tonen, zoals wanneer medicijnen ingenomen moet worden. Op die manier krijgen ouderen elke dag een overzicht van wat er op de planning staat. De afspraken staan als pictogramm­etjes op de klok vermeld, met een simpele tik open je ze en worden de details zichtbaar. De interface is gericht op begrijpeli­jkheid en overzicht. De zuil moet een centrale plek in huis krijgen.

Het lettertype is lekker groot. De tijd en de datum worden continu getoond voor een goed tijdsbesef. Bij een bezoek kan er door familie van tevoren een bericht worden gestuurd, zodat opa of oma nog eens extra worden herinnerd. Veel ouderen vinden het werken met een smartphone of tablet verwarrend en niet intuïtief genoeg, of de inhoud is voor hen (net) niet meer goed genoeg leesbaar.

Er zijn twee versies van de informatie­zuil beschikbaa­r: een model met wi en een met 4G voor als er geen draadloos internet beschikbaa­r is. De 4G-versie vereist een speciaal data-abonnement van 99 euro per jaar. De Zyzo kan overal ter wereld worden gebruikt. De interface biedt op dit moment alleen nog Nederlands als taal. De ontwikkela­ar benadrukt dat de zuil absoluut geen advertenti­es bevat en gegevens niet met derden worden gedeeld. Hybrio is een platform van vijf Belgische ontwerpbur­eaus die drie jaar aan het apparaat hebben gewerkt. De Zyzo kost 300 euro en is te bestellen op zyzo.io. (avs)

 ??  ?? De Zyzo is een kleine informatie­zuil speciaal voor ouderen, om op een overzichte­lijke manier in contact te blijven met familie.
De Zyzo is een kleine informatie­zuil speciaal voor ouderen, om op een overzichte­lijke manier in contact te blijven met familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands