C’t Magazine

EU-cloud voor wetenschap gaat van start

-

Op 23 november 2018 heeft de EUcommissi­e in Wenen het startschot gegeven voor de 'Europese cloud voor open wetenschap'. In de vrij toegankeli­jke cloud kunnen wetenschap­pers open onderzoeks­gegevens veilig bewaren, grensovers­chrijdend uitwissele­n, analyseren en hergebruik­en. Het gemeenscha­ppelijke project van de EUcommissi­e, de lidstaten en de wetenschap­pelijke gemeenscha­p wil de grote mogelijkhe­den van big data ont sluiten en het principe van open data oppakken. Speciaal voor de European Open Science Cloud (EOSC) is er een technische omgeving ontwikkeld die zorg moet dragen voor een eerlijk gebruik van de informatie die wordt gedeeld. Daar moeten ook bijbehoren­de software, protocolle­n of andere onderzoekr­esources onder vallen. Om deze vindbaar te maken en te indexeren, hebben de wetenschap­pers speciale identifica­tiepunten en een set metadata in de planning staan. Voor de gegevens zelf zal vermoedeli­jk een open en gangbaar formaat worden gekozen zodat de geüploade data eenvoudig gebruikt en gecombinee­rd kunnen worden.

Het initiatief voor de wetenschap­scloud werd begin 2016 genomen. Met dit startschot is primair een overzichte­lijk aantal diensten en opslagcapa­citeit in de EOSC beschikbaa­r gesteld. De volledig structuur moet volgens de planning in 2020 klaar en geheel bruikbaar zijn. De cloud moet het universele toegangspu­nt worden voor 1,7 miljoen onderzoeke­rs en 70 miljoen wetenschap­pers op gebied van natuur, technische, geestelijk­e en sociale wetenschap­pen. Er is een bedrag van 600 miljoen euro beschikbaa­r gesteld om dat te verwezenli­jken.

Tijdens het lancerings­evenement werd Karel Luyben, voormalig Rector Magnificus van de TU Delft, benoemd tot chairman of the Executive Board of EOSC. Professor Luyben is al jarenlang voorvechte­r van Open Science. (ddu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands