C’t Magazine

Lichtere windmolens met supergelei­ders

-

In een windmolen aan de Deense kust bij Thyborøn is voor het eerst een generator ingezet die werkt met supergelei­ders. Supergelei­ders geleiden stroom zonder weerstand, wat grote stromen en sterke magneetvel­den mogelijk maakt. Doordat de supergelei­ders de grote en zware magneten in convention­ele windmolens vervangen, zijn er veel minder zeldzame aardemetal­en als neodymium in de productie nodig, waardoor de generator ook stukken kleiner en lichter is. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Twente hebben in het kader van het Europese project EcoSwing meegewerkt aan de ontwikkeli­ng en van de supergelei­dende generator.

Net als in een fietsdynam­o draaien de magneten rond binnen spoelen die magnetisch­e energie omzetten in elektrisch­e. De magneten van de windturbin­e bestaan uit spoelen van supergelei­dende tape. Op een flexibele stalen drager is een dunne laag supergelei­dend materiaal aangebrach­t die de stroom geleidt. Hiervan worden spoelen van supergelei­dende kabel gemaakt die lichter en compacter zijn dan convention­ele spoelen.

Door de lichtere turbine kan de constructi­e van de toren die de windmolen moet dragen lichter worden uitgevoerd. Dit betekent ook dat dankzij de kleinere doorsnee het transport over de weg veel minder complex en kostbaar is. (ddu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands