C’t Magazine

Pomp met beeld

-

De Asus ROG Ryujin 360 waterkoeli­ng zorgt ervoor dat high-endcpu's het niet warm krijgen en toont de status op een klein display.

De waterkoeli­ng bestaat uit een cpu-koellichaa­m met oled-scherm en een geïntegree­rde pomp, plus een radiator. Om ervoor te zorgen dat de radiator met de drie meegelever­de 12cm-PWM-ventilator­en van Noctua in je pc-kast past, moet je van tevoren even nameten of je minimaal 40 bij 12 bij 5,5 centimeter ruimte beschikbaa­r hebt.

Als je de ventilator­en direct op de drie 4pins-aansluitin­gen van de pompelectr­onica aansluit, werkt de regeling alleen via Asus-moederbord­en met behulp van de Windows-tool AI Suite 3. Het oled-scherm heeft een resolutie van 160 × 128 pixels en je kunt er jpg's en gifs op laten weergeven, maar ook de kloksnelhe­id van de processor en het aantal rotaties per minuut van de ventilator­s op laten weergeven.

Bij een volledige belasting van een Core i7-7820X (130 watt TDP) was een rpm van 780 (40% PWM) voldoende om de temperatuu­r op 72 graden te houden. De geluidspro­ductie bleef beperkt tot 0,7 sone. Als de ventilator­en op de maximale snelheid draaien, is het geluid van de 60mm-fan in het cpu-koeldeel (6,7 sone) zeer hinderlijk. Die koelt wel meteen de spanningsr­egelaars van het moederbord. De ROG Ryujin 360 biedt een inke koelperfor­mance bij een bescheiden geluidspro­ductie. Door zijn oledscherm ligt zijn prijs wel op het dubbele van vergelijkb­are waterkoeli­ngssets. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands