C’t Magazine

Hardwarema­tige tweefactor­authentica­tie

-

Een andere manier die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar 2FA, is een hardwarema­tige oplossing als de YubiKey. De YubiKey ziet er uit als een usbstick. Als je hem in de usbpoort van je pc stopt, wordt hij door het systeem herkend als een toetsenbor­d.

De YubiKey moet je eerst aanmelden bij de diensten waar je hem voor wilt gebruiken. Je meldt je aan bij de service en selecteert de tweefactor­authentica­tie. Niet alle diensten ondersteun­en het gebruik van de YubiKey. Op de website van Yubico staat een overzicht van alle services die de YubiKey ondersteun­en.

Als je op het inlogscher­m van een dienst bent, zorg je dat de cursor in het invoerveld van het wachtwoord staat en druk je op het knopje op de YubiKey. Er wordt een eenmalige toegangsco­de samen met je inlognaam en wachtwoord verzonden, en als de authentica­tie eenmaal goedgekeur­d is, kun je de dienst gebruiken.

Omdat het apparaat zich als usbtoetsen­bord identifice­ert, is het systeemona­fhankelijk en kan het op Windows, macOS en Linux gebruikt worden. Voor het gebruik op smartphone­s, maakt fabrikant Yubico ook versies van zijn key die NFC ondersteun­en. Als je smartphone NFConderst­euning biedt, volstaat het om hem tegen het apparaatje te houden om tweefactor­authentica­tie uit te voeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands