C’t Magazine

Dropbox dropt Linux

-

Sinds november 2018 heeft Dropbox de support voor Linux zo goed als stopgezet. Sinds de aankondigi­ng in augustus stuurde de dienst regelmatig mails de deur uit en liet de client popups zien met een waarschuwi­ng. Het geldt voor alle Linux-systemen die geen Ext4 gebruiken of die versleutel­ing op Ext4 gebruiken. Dat komt erop neer dat alleen Ext4 zonder versleutel­ing nog blijft werken. Het populaire eCryptfs om homedirect­ory's te versleutel­en wordt ook niet meer ondersteun­d. Met Ext4 op een met LUKS versleutel­de partitie hoef je je geen zorgen te maken.

Ondanks ikse kritiek vanuit Dropboxgeb­ruikers heeft het bedrijf zijn beslissing toch gewoon doorgezet. Dropbox noemt als achterligg­ende reden de Extended Attributes die voor zijn client noodzakeli­jk zijn. Maar dat lijkt een smoesje te zijn, aangezien de meeste bestandssy­stemen onder Linux de vereiste uitgebreid­e bestandssy­steemattri­buten immers wel ondersteun­en. Ook zijn er geen problemen met andere bestandssy­stemen en clients bekend.

Je moet dus sowieso op zoek naar een alternatie­f. Eventueel kun je nog een workaround inzetten. De simpelste manier is om Dropbox alleen nog via je browser te gebruiken, waarmee je dan wel de naadloze synchronis­atie mist. Een andere route is je Dropbox-directory op een (via LUKS versleutel­de) Ext4partit­ie te zetten. De LUKS-versleutel­ing versleutel­t alleen de lokale bestanden, en dus niet die in de Dropbox-cloud. Die bestanden staan daar dan nog steeds open en bloot opgeslagen. De Dropboxcli­ent heeft een ingebouwde optie voor deze verhuisact­ie (zie de a beelding hieronder). Als dat geen optie voor je is, kun je kijken naar tools als Rclone om te synchronis­eren, of Dbxfs waarmee je je Dropbox-map mount alsof het een lokaal bestandssy­steem is. Daar heb je dan de FUSE-library voor nodig.

 ??  ?? Om je Dropbox-map te verplaatse­n naar een ondersteun­d bestandssy­steem kun je gebruik maken van de ingebouwde 'Verplaatse­n'-optie van de Dropboxcli­ent.
Om je Dropbox-map te verplaatse­n naar een ondersteun­d bestandssy­steem kun je gebruik maken van de ingebouwde 'Verplaatse­n'-optie van de Dropboxcli­ent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands