C’t Magazine

Pydio

-

Pydio is ooit begonnen als Ajaxplorer. Het huidige product heet Pydio Cells en moet een volledig vernieuwde versie van het eerdere Pydio 8 zijn. Desondanks zijn beide versies naast elkaar verkrijgba­ar en moet je zelf beslissen welke beter bij je past. Beide lijken als oogmerk te hebben om groepen te helpen via de webbrowser documenten te organisere­n en te bewerken. Kant-en-klare desktop- en mobiele clients zijn momenteel alleen beschikbaa­r voor Pydio 8. Daarom hebben we ons hier tot die versie beperkt.

Ook al lijkt het samenwerke­n in groepen het voornaamst­e doel van Pydio te zijn, het presteert ook zeer sterk wat betreft bestandssy­nchronisat­ie. Die moet je wel eerst even vinden: de instelling­en die de webinterfa­ce biedt als je je als beheerder aanmeldt, zijn in eerste instantie overweldig­end. Je kunt Pydio via plug-ins op alle denkbare manieren uitbreiden: bijlagen uit IMAP-mailboxen halen, S3- of SMBopslag koppelen, antiviruss­oftware integreren, winkelwage­ntjes voor bestandsdo­wnloads, Radius- of SMB-authentica­tie, kaartweerg­ave, videospele­rs, elastic-search en url-shorteners zijn maar enkele voorbeelde­n.

Het installere­n van Pydio is goed voorbereid: er zijn pakketrepo­sitory's van Pydio voor alle gangbare Linuxdistr­ibuties die je helpen bij de inrichting van de dependency's. Ze installere­n Apache en MySQL meteen mee en zetten updates klaar. Ook zijn er docker-images beschikbaa­r. Een Diagnostic­s Tool, die in de browser wordt getoond, test grondig of aan alle installati­evereisten is voldaan. Daarop aansluiten­d ondersteun­t een wizard de eerste installati­e.

Gebruikers kunnen zelf accounts maken om met externe gebruikers gegevens uit te wisselen. Pydio legt zeer uitgebreid­e logbestand­en aan die elke oproep registrere­n. Onze testinstal­latie ondersteun­de standaard geen versiebehe­er. Dat zou je via Git en de bijbehoren­de PEAR-pakketten kunnen toevoegen. De mobiele clients zijn nogal Spartaans uitgevalle­n. Ze helpen eigenlijk alleen maar om documenten uit een Pydio-installati­e op te roepen en weer te geven. Aanvullend­e mogelijkhe­den voor het bewerken van foto's of bestanden in iOS zijn er verder niet. veelbelove­nde mogelijkhe­den voor samenwerki­ng makkelijk te installere­n onoverzich­telijk beheer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands