C’t Magazine

Sparklesha­re

-

De mobiele clients voor iOS en Android voor de opensource­oplossing Sparklesha­re zijn al enkele jaren oud. Je moet daar een dashboard-project bij gebruiken waar de ontwikkeli­ng inmiddels van is stopgezet. Daarom zijn ze niet de moeite van het bekijken waard. De ontwikkeli­ng van Sparklesha­re zelf, dus de clientsoft­ware voor macOS, Windows en Linux, wordt wel actief voortgezet en is beschikbaa­r in de vorm van bijgewerkt­e flatpak-pakketten.

Een servercomp­onent is er niet: de Sparklesha­re-clients communicer­en via SSH met een of meerdere centrale Gitreposit­ory's. Het is dus geschikt als back-end voor elke Gitomgevin­g zoals GitHub en diens alternatie­ven, maar ook voor een eenvoudige Linux-server met een actieve SSHserver en geïnstalle­erde Git-commandlin­e. Als je zoiets nog niet hebt draaien, dan helpt het shell-script 'dazzle' bij de set-up daarvan op gangbare Linux-distributi­es.

De clients genereren daarbij een SSH-sleutelpaa­r zonder wachtwoord, waarvan dn het openbare deel met toegangsma­chtigingen in de repository's wordt gezet. Helaas lijkt het niet mogelijk om bestaande SSH-sleutels in dit proces te integreren als die met een wachtwoord beveiligd zijn. Uit de informatie op GitHub daarover is op te maken dat het niet altijd lekker loopt tussen de automatisc­h opgeroepen git-commando's en een SSH-agent.

Het idee om op bewezen technologi­e als Git en SSH te leunen is aantrekkel­ijk. Sparklesha­re hoefde daardoor veel dingen niet zelf te implemente­ren. Als je enigszins bekend bent met SSH en Git, vind je je weg redelijk eenvoudig, mits je het basisconce­pt begrijpt. De synchronis­atieprotoc­ollen zitten in de repository history en kunnen via de Git-functies worden opgeroepen. Oude versies van bestanden zijn ook eenvoudig te vinden. Bovendien is het een goed idee om het veel gebruikte en robuuste SSH-protocol in te zetten. Als alternatie­f voor een webclient raadt de maker aan om Gitlab te gebruiken, of een vergelijkb­are Gitweb-front-end. Die bieden ook meteen een makkelijk gebruikers­beheer. Met Git-clients kun je ook via iOS en Android de gegevens in een Sparklesha­re git-repository benaderen. eenvoudig concept met bewezen techniek beheer via de commandlin­e mobiele apps verouderd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands