C’t Magazine

Teamdrive

-

Teamdrive Systems verhuurt opslagruim­te in de Europese cloud. Daarvoor is eigen software ontwikkeld die je ook los van de betaalde cloudopsla­g op een lokale server kunt gebruiken. Die draait op Linux, macOS of Windows, en er is zelfs een versie voor de Raspberry Pi. Clients zijn er voor iOS en Android, en voor Linux, Windows en macOS. Voor privégebru­ik is het gratis.

Helaas zijn de licentievo­orwaarden nogal ingewikkel­d. De servercomp­onent Personal Server beheert zonder betaalde licentie maximaal 20 GB. Voor meer moet je betalen. Voor de server en desktopcli­ent zijn aparte licenties nodig. Per clientlice­ntie krijg je 10 GB opslag in de cloud. Een jaarabonne­ment kost als pakket voor vijf clients en een serverlice­ntie 300 euro. Dat is inclusief 50 GB opslagruim­te in de EU-cloud. De mobiele clients zijn gratis.

Een clientlice­ntie is genoeg voor één gebruiker. Die mag daarmee Teamdrive op een desktop-pc, notebook en mobiel apparaat gebruiken. De licentie is gekoppeld aan een verplicht gebruikers­account dat je op de website aanmaakt. Ongeacht of je de gratis versie of de commerciël­e licentie gebruikt, je moet je altijd met dat account bij de client aanmelden.

De serversoft­ware is compleet, je hebt geen verdere services of componente­n nodig. Het forwarden van één TCP-poort is voldoende (37655), zodat het ook achter een firewall werkt. De Linux-versie van de server, die je als ingepakt tar.gz bestand downloadt, is redelijk Spartaans uitgevalle­n. Je moet handmatig het wachtwoord omzetten naar een hashbestan­d en in een configurat­iebestand invoeren. Ook het automatisc­h starten moet je zelf instellen. De Windowsver­sie van de server is iets handiger en doet dat zelf.

Lokale mappen worden via zogenaamde spaces gekoppeld aan de dataopslag van de server. Om bestanden met andere gebruikers te delen, kun je ze in een space uitnodigen. De uitgenodig­de gebruiker moet dan ook een Teamdrive-account hebben. Het downloaden van bestanden via een weblink is niet mogelijk. Bestanden benaderen via internet is alleen bij de cloudopsla­g mogelijk. ook voor Windows gratis voor privégebru­ik gebruikers­database bij producent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands