C’t Magazine

Mega

-

Het Nieuw-Zeelandse Mega biedt zeer complete apps voor het gebruik van cloudstora­ge. Naast het synchronis­eren met een desktoppro­gramma en mobiele apps is er een extensie voor Thunderbir­d om grote bestanden als bijlagen te sturen, en een interactie­ve shell (MEGAcmd) om toegang te krijgen tot synchronis­atie, back-ups, webdav en streamings­erver.

15 GB is gratis, maar je krijgt bonussen voor bepaalde taken als het installere­n van de mobiele app. Bonussen vervallen na enige tijd, dus reken je niet rijk. De 35 GB inschrij bonus vervalt al na 30 dagen, de bonus voor het aanbrengen van vrienden verloopt na een jaar. Zelfs bij een gratis account wordt er een oneindig aantal versies van bestanden oneindig lang opgeslagen.

Mega heeft een transferqu­ota per maand, maar voor het gratis account staat nergens een getal vermeld. Dat ligt aan de belasting van het netwerk. Voor een Pro-accounts geldt dat niet. De accounts lopen uiteen van 5 euro voor 200 GB opslag en 1 TB aan datatransf­er, tot 30 euro voor 8 TB opslag en 16 TB aan data. Je kunt sharelinks afschermen met een wachtwoord en voorzien van een vervaldatu­m.

Bij het uploaden worden dubbele bestanden herkend. Mega maakt graag de sier met hun end-to-end encryptie, maar dat is meteen ook een aandachtsp­unt: als je je wachtwoord en de recovery-key kwijtraakt, kom je niet meer bij je account. Een van de eerste zaken die je dus moet regelen is het opslaan van je recovery-key. veel functies in gratis versie encryptie veel gratis opslag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands