C’t Magazine

Zigbee ontstoren

Verbeter de betrouwbaa­rheid van je smarthome met kanaalwijz­igingen

- Andrijan Möcker

Als je lampen en deursensor­s het contact verliezen met de Zigbeebasi­s, zit waarschijn­lijk de wifirouter als stoorzende­r in de weg. We laten zien hoe je het frequentie­gebakkelei in toom houdt bij

Philips Hue en zigbee2mqt­t.

Allerlei verschille­nde draadloze systemen moeten de licentievr­ije 2,4 GHz golflengte delen. Zigbee zendt daar op 2 MHz brede kanalen met datasnelhe­den tot 250 kbit/s en maximaal 6 mW zendvermog­en. Dat zou onder normale omstandigh­eden voldoende moeten zijn omdat de Zigbee-componente­n in je huis een meshnetwer­k vormen: enkele deelnemers worden de routers voor de rest.

Het protocol is de basis van systemen als Philips Hue, Ikea Trådfri of Xiaomi Agara. De grootste vijand van Zigbee is wifi. Wifi zendt ook op 2,4 GHz met een zendvermog­en tot 100 mW, 20 of 40 MHz brede kanalen en een hoge verkeersdi­chtheid.

Wifirouter­s proberen wel te detecteren wanneer het te druk wordt op een kanaal, maar het zwakke Zigbee-signaal haalt de router van de buren vaak niet. Is die aan het zenden, dan ondervindt het Zigbee-signaal daardoor flinke storing. Als je beide kanalen op elkaar afstemt, zitten ze elkaar minder in de weg.

Storingen van je eigen router kun je eenvoudig minimalise­ren. Een belangrijk­e storingsbr­on is dat veel wifirouter­s en repeaters de kanaalbree­dte automatisc­h van 20 naar 40 MHz verhogen wanneer er grote hoeveelhed­en data verstuurd moeten worden. Dat neemt de halve 2,4GHz-frequentie in beslag en is maar zelden echt de moeite waard, omdat daarbij andere wifi's op naastligge­nde zendkanale­n storen. Daarom is het handiger je wifi vast in te stellen op 20 MHz en kanaal 1, 6 of 11. Aanwijzing­en hoe je dat doet, vind je in de handleidin­g van de betreffend­e fabrikant.

Kanaal zoeken

Om storingen van de buren te minimalise­ren, moet je allereerst het wifispectr­um in je woning nader bestuderen. Voor Android is er de app Wifi Analyzer, die een overzicht geeft van de bezetting op alle wifikanale­n. De gelijknami­ge tool in de Microsoft Store biedt vergelijkb­are functies onder Windows. In macOS zit een eigen scanner. Daarvoor moet je 'Option' ingedrukt houden, op het wifipictog­ram klikken en 'Open wifiproble­emoplossin­g' kiezen. Als het scherm zich opent, klik je op Option+Command+4. Daarmee start je de tool. Voor Linux-systemen is er linssid. Bij iOS-apps is geen toegang mogelijk tot wifidetail­s.

In het beste geval zenden de buurrouter­s op de overlapvri­je kanalen 1, 6 of 11. De Zigbee-kanalen 15, 20 en 25 gebruiken de 3 MHz brede gaten daartussen en zijn daardoor minder storingsge­voelig. Indien wifi's de gaten gebruiken, kies je een Zigbeekana­al uit waar er zo min mogelijk netwerken zijn en waarvan het signaal zwak is.

Stoorzende­r verbannen

Bij de meeste Zigbee-producten is het helaas niet mogelijk handmatig van kanaal te wisselen. De Philips Hue Bridge vormt hierop een prettige uitzonderi­ng: in de app is er een optie om via de Instelling­en je Hue Bridge te selecteren en de info-knop ernaast te kiezen. Je kunt echter alleen kanaal 11 en de kanalen in de wifi-gaps selecteren. Schakel voor het wisselen van kanaal alle Hue-lampen aan, zodat die het bericht van de kanaalwiss­el ontvangen. Lampen van andere fabrikante­n ondersteun­en dat niet, dus die moet je opnieuw op het Zigbee-netwerk aanmelden.

Als je in plaats van een Hue Bridge een eigen bridge gebruikt zoals beschreven in het vorige artikel, dan moet je je via SSH aanmelden op je Raspberry Pi en het configurat­iebestand van de dienst openen met nano /home/pi/node-red-pack/data/zigbee/configurat­ion.yaml. In de standaardi­nstallatie staat dit bestand in /opt/zigbee2mqt­t/data. Voeg na serial: port:[..] het volgende toe:

advanced: channel: 15

Vervang hier indien nodig de '15' door het kanaal dat je gebruikt. Start daarna de service opnieuw op met het commando sudo service zigbee2mqt­t restart. Indien de server in een dockercont­ainer zit, moet je die opnieuw opstarten met docker-compose restart. Aansluiten­d moet je alle apparaten opnieuw op het netwerk aanmelden. Zigbee heeft geen uniforme procedure voor het wisselen van kanaal.

Alternatie­f: routers

Indien het wisselen van kanaal niet werkt, kan dat liggen aan een te zwak zendvermog­en of te kleine antennes. Apparaten die continu van stroom worden voorzien, bijvoorbee­ld Zigbee-lampen, helpen zwakkere apparaten als een meshrouter om de basis te bereiken. Net als bij wifirepeat­ers, kun je ze het beste halverwege de route tussen een apparaat dat geen goed bereik heeft en de basis zetten. (ddu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands