C’t Magazine

Asrock Z390 Phantom Gaming-ITX/AC

-

Het moederbord van Asrock ligt met zijn 200 euro net als de Gigabyte in de middenmoot qua prijs. Voor dat geld stopt het veel opties op een klein mITX-bord. Door zijn beperkte formaat heb je echter maar twee geheugensl­ots en één PEGslot. De M.2-poort is aan op de achterkant bevestigd en daardoor niet snel te bereiken als je wilt upgraden.

Het moederbord biedt geen wifi – dat heeft alleen de Asus, die aanmerkeli­jk duurder is – maar de Asrock is wel de enige met Thunderbol­t 3. Daarmee haal je nog eens 50 procent meer snelheid dan met USB 3.1 Gen2, maar dan moet het apparaat dat je aansluit wel 1,5 GB/s kunnen aanleveren. Op de DisplayPor­taansluiti­ng kun je een 4K-scherm met 60 Hz aansturen, bij de HDMI-aansluitin­g houdt het op bij 4K met 30 Hz.

De ventilator­regeling werkt in de PWM-modus goed, maar hij regelt geen 3pins-casefans. Het moederbord is onder belasting de zuinigste, maar laat de kloksnelhe­id van de cpu wel wat verder zakken dan de overige moederbord­en dat doen.

Het idle-energiever­bruik ligt in de middenmoot en dat geldt ook voor de boottijd. Op entertainm­entgebied scoort hij zeer goed op het gebied van het afspelen en opnemen van audio.

meest uitgebreid­e configurat­ie zuinig na wat handmatig instellen deels zeer hoge cpu-spanning

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands