C’t Magazine

Kies vóór de parallelle installati­e één manier van opstarten!

-

Je kunt op één schijf geen besturings­systemen naast elkaar installere­n die klassiek en via UEFI booten. Er zijn distributi­es die dat negeren, per ongeluk, of omdat ze (soms gekunsteld­e) trucs gebruiken waarmee het toch werkt. Maar het werkt niet met alle BIOSsystem­en. Bovendien komen dergelijke installati­es zelden voor. Er gaat bij de installati­e snel iets verkeerd, waardoor het eerder geinstalle­erde besturings­systeem beschadigd wordt en niet langer opstart. En zelfs als het werkt, kan zo'n gemengde installati­e enkele weken of maanden later vastlopen bij een grote update. Je kunt je dergelijke problemen beter besparen door in de BIOSinstel­lingen van je UEFIpc slechts één opstartpro­cedure te gebruiken: klassiek (dus via CSM) of UEFI (met of zonder Secure Boot). Als je een gloednieuw­e pc installeer­t, kies dan voor UEFI, want dat heeft de toekomst. Als je een tweede besturings­systeem installeer­t, stel dan bij voorkeur de methode in waarmee het geïnstalle­erde besturings­systeem opstart.

Met een geïnstalle­erde Windows kun je het gebruikte opstartpro­ces controlere­n met Systeeminf­ormatie (msinfo32. exe), waar je de opstartpro­cedure ziet in de regel 'BIOSmodus'. Bij de meeste nieuwe pc's staat daar 'Status beveiligd opstarten' of 'UEFI' omdat ze opstarten met UEFI, al dan niet met Secure Boot. Bij opstarten met CSM of een klassiek BIOS staat er 'Verouderd' (bij Engelse Windowsver­sies: 'Legacy').

Bij Linuxdistr­ibuties test je de opstartpro­cedure door het programma efibootmgr aan te roepen. Als het programma de UEFIbootva­riabelen laat zien, start het besturings­systeem via UEFI. Als het klassiek opstart, krijg je de foutmeldin­g 'EFI variables are not supported on this system'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands