C’t Magazine

Ventilator­regeling? Afblijven!

-

Veel van de Super-IO-chips kunnen niet alleen sensordata leveren en grenzen instellen, maar ook de ventilator­en regelen. Daar dient het pakket fancontrol voor, dat ook van het lm_sensors-project afkomt. Terwijl het BIOS op de achtergron­d continu controleer­t hoe het met de temperatur­en van de cpu en het moederbord en dergelijke gaat, neemt de fancontrol-daemon daarbij het aansturen op basis van de uitgelezen temperatuu­r voor zijn rekening. Als de pc volledig belast wordt, loop je dan wel het risico dat de daemon niet meer genoeg rekentijd toebedeeld krijgt voor het accuraat regelen of zelfs helemaal crasht. Dan draaien de ventilator­en met het laatst ingestelde toerental – en dat kan te laag zijn als koeling hard nodig is.

Je moet de ventilator­regeling dan ook niet gebruiken. Aan de ene kant zijn de door de sensors beschikbaa­r gestelde waarden vaak niet zo betrouwbaa­r als het lijkt. Dat kan ertoe leiden dat de softwarere­geling te lage toerentall­en instelt en de warmte zich in de behuizing ophoopt. Aan de andere kant leiden de instelling­en soms tot een verkeerde werking, zodat de ventilator­en volledig onnodig op maximaal toerental draaien en pas weer onder controle zijn te krijgen door de computer uit te zetten. Je weet vaak ook niet precies welke instelling welke gevolgen voor de hardware heeft.

Het is beter om de ventilator­regeling over te laten aan het BIOS. Bij moderne systemen is heel gedetaille­erd in te stellen wanneer en hoe hard de ventilator­en moeten draaien. Ook de Windows-tools van de hardwarefa­brikanten regelen de ventilator­en niet, maar passen alleen de BIOS-instelling­en aan.

Bij notebooks is de samenwerki­ng tussen het koelsystee­m, processort­emperatuur en sensoren vaak zo afgewogen op elkaar afgestemd dat de mogelijkhe­den om daar wat aan te optimalise­ren erg beperkt zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands