C’t Magazine

Developmen­t & security

CoderDojo is al een aantal jaren bezig met het opzetten van lokale clubs om jongeren aan het programmer­en te krijgen. Er komt nu een dag om de vrijwillig­ers in Nederland ervaringen te laten uitwissele­n.

-

CoderDojo is van oorsprong een Ierse stichting, die vergelijkb­aar met de Raspberry Pi Foundation in Engeland kinderen aan het programmer­en wil krijgen. Daar waar CoderDojo zich richt op de praktijk en inmiddels in meer dan 110 landen programmee­rlessen voor kinderen organiseer­t, houdt de Raspberry Pi Foundation zich meer bezig met het ontwikkele­n van microcompu­ters – die met een prijs van een paar tientjes de drempel om aan de slag te gaan laag moet houden.

CoderDojo maakt bij het opzetten van een lokale dojo onderschei­d tussen een mentor (iemand die de kinderen inhoudelij­k begeleid) en een champion (die zorgt voor de organisati­e rondom zo’n dojo). Toen dergelijke clubs ontstonden, moest er nog veel zelf uitgevonde­n worden – en werden die functies vaak door dezelfde vrijwillig­ers gedaan. Sindsdien zijn er aardig wat slagen gemaakt, en is er nu een (Engelstali­ge) online training voor het opstarten van een dojo (zie de link) en een helpdesk.

Door al het enthousias­me van de vrijwillig­ers en de verdergaan­de profession­alisering van de organisati­e zijn er wereldwijd inmiddels ruim 1750 programmee­rclubs, waar naar eigen zeggen maar liefst 60.000 jongeren met 12.000 vrijwillig­ers per maand actief zijn. Af en toe is het natuurlijk leuk als die vrijwillig­ers elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Dat waren voornameli­jk wereldwijd­e events, maar dat is inmiddels terug geschaald naar een meer landelijk niveau.

Al die vrijwillig­ers zijn met hun lokale clubs bezig met verschille­nde interessan­te projecten. Een uitwisseli­ng van onderwerpe­n en ervaringen kan de kwaliteit en beleving van clubs doen toenemen. Daar is een event als DojoConNL prima geschikt voor.

Begin november organiseer­t Stichting CoderDojo Nederland DojoConNL. Het event zal gaan plaatsvind­en in Utrecht. Om te benadrukke­n dat het om een wereldwijd­e beleving gaat, zullen er ook buitenland­se gasten zijn. De keynotespe­akers zijn benaderd en zullen later worden aangekondi­gd, en er zal ook een vertegenwo­ordiger van het samenwerki­ngsverband tussen de CoderDojo Foundation en de Raspberry Pi Foundation bij zijn.

Maar waar het bij zo’n dag voor een groot deel om draait, zijn natuurlijk de handson workshops en demo’s. Deelnemers kunnen aan drie rondes meedoen om nieuwe ideeën op te doen, elkaar beter te leren kennen en zodoende het aanbod binnen hun dojo uitbreiden. Er worden bij DojoConNL zo’n 200 deelnemers verwacht. Als deelnemers wordt daarbij overigens niet alleen gedacht aan de mentoren en champions, maar ook degenen die wel interesse hebben in het opstarten van een dojo, maar nog niet zover zijn.

Wij van c’t magazine onderschri­jven het belang van CoderDojo en zullen in de toekomst zeker ook vaker aandacht geven aan de activiteit­en daarvan. Maar vooral willen we onze lezers uitnodigen om (met hun kinderen) eens langs te gaan bij een dojo in de buurt.

 ??  ??
 ??  ?? www.ct.nl/softlink/
1906012
www.ct.nl/softlink/ 1906012

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands