C’t Magazine

Processors

AMD mag cpu’s gaan leveren voor de PlayStatio­n 5 en de langverwac­hte VCS van Atari, en Elon Musk vindt gewoon iedereen stom.

-

AMD mag de nieuwe generatie gameconsol­e van Sony – die naar alle waarschijn­lijkheid PlayStatio­n 5 zal gaan heten – van een combiproce­ssor voorzien. Waarschijn­lijk zullen er Zen-2-processorc­ores en een gpu uit de Navigenera­tie in een 7nm-productiep­rocedé inzitten. Mark Cerny, die aan de PS5 meewerkt, versprak zich en vertelde dat de console ook raytracing­functies en 8K-resolutie zal ondersteun­en.

De ontwikkeli­ngsopdrach­t en alle vergoeding­en voor de licentiere­chten zullen AMD geen windeieren leggen. Er zullen dan ook aardige inkomsten binnenstro­men. Die zullen dan bij de AMD-afdeling Enterprise, Embedded and Semi-Custom (EESC) terechtkom­en. Die afdeling heeft recent twee nieuwe Ryzen-processors voor embedded systemen voorgestel­d: de Ryzen Embedded R2606G en de Ryzen R1505G, waar elk twee Zen-cores, vier threads en een Vega-3-gpu in zitten. De chips lijken op de 15 watt mobiele processor Ryzen 3 3200U, die gemaakt is voor laptops van rond de 400 euro en die ook in de Atari VCS moet komen. Deze retro gameconsol­e op Linux kun je al sinds 2018 bij Indiegogo voorbestel­len. Atari zou inmiddels naar een verschijni­ngsdatum in december streven.

SERVERSTRI­JD

AMD moet zich gaan voorbereid­en op een harde prijzenoor­log. Op de processord­atabase van Intel, http://ark.intel.com, staan namelijk drie bijzonder scherp geprijsde U-versies van de nieuwe Cascade Lake-Xeon processors vermeld: de Xeon Gold 6209U, 6210U en 6212U met 20 of 24 cores. Het enige verschil met de bijna twee keer zo dure normale versie is dat de U-versies alleen in hun eentje kunnen werken, en niet in paren of kwartetten. Intel wil duidelijk de markt van de single socket server niet zonder tegenstand gewonnen geven aan AMD’s succesvoll­e Epyc-cpu. Voor maximale benutting van het werkgeheug­en of het Optane-geheugen moet je bij Intel het volle pond betalen. De M-versies die tot 2 terabyte DDR4-sdram en Optane DC persistent memory (DCPMM) ondersteun­en zijn rond de 3000 dollar duurder, en voor de L-versies tot 4,5 TB moet je zelfs 7000 doller meer neertellen. Wat je voor Optane DCPMM moet gaan betalen is nog steeds niet helemaal duidelijk: hoewel al enkele handelaars in de Verenigde Staten het geheugen in hun assortimen­t aanbieden en de bestelnumm­ers van Intels sets van vier stuks noemen, zijn de prijzen nog onduidelij­k.

De prijzen van de ssd’s blijven maar dalen. Inmiddels zitten die al onder de grens van 10 cent per gigabyte: de eerste 1 TB-ssd’s zijn al voor minder dan 100 euro te vinden. Ook de prijzen van werkgeheug­en zitten nu inmiddels op het laagste punt in twee jaar tijd. Pc-bouwers kunnen dus een spannend jaar tegemoet zien.

Samsung maakt de Exynos 9820 voor de Galaxy S10 nog in 8nm-techniek. Maar zo langzaamaa­n moet ook Samsungs 7nm-techniek met EUVlithogr­afie van de grond komen. TSMC past EUV toe bij zijn ‘N7+’ productiep­roces, waarmee alleen de allerfijns­te structuren worden gemaakt en de rest met de oudere immersieli­thografie gebeurt.

TESLA ALS CHIPPRODUC­ENT

Omdat autonome auto’s steeds krachtiger­e processors nodig hebben, heeft elektrisch­e autopionie­r Tesla besloten die nu zelf te fabriceren. Teslabaas Elon Musk heeft zich in het verleden al vaker minachtend uitgelaten over de matige prestaties bij KIalgoritm­en van de Nvidia-processors die het bedrijf eerder gebruikte. Daarbij zullen de botsende ego’s van Musk en Nvidia-baas Jen-Hsun Huang zeker een rol gespeeld hebben. Los daarvan is de techniek van de Tesla FSD-chip voor Full Self Driving (FSD) interessan­t: twaalf Cortex-A72 ARM-cores en meerdere beeldverwe­rkingsunit­s voor camera’s, maar vooral zeer veel eenvoudig gekoppelde rekeneenhe­den met 32 MB SRAM voor de Neural Network Accelerato­r NNA. Daarmee kan deze 71 biljoen rekenopera­ties per seconde uitvoeren (Tera Operations Per Second, TOPS). Daarbij verbruikt hij 36 watt.

Musk haalde tijdens de presentati­e van de FSD ook nog even uit naar Apple en Intel: wie voor autonome auto’s inzet op dure lidar-scanners in plaats van goedkope camera’s is dom bezig. Musk weet dat Apple onderzoek doet naar lidar en dat Mobileye, een dochterond­erneming van Intel, onlangs de Israelisch­e start-up Eonite Perception heeft opgekocht. Dat bedrijf ontwikkelt eveneens lidarsoftw­are.

 ??  ?? Atari’s VCS gameconsol­e werd vorig jaar al aangekondi­gd en zal nu eindelijk in december voor ruim 200 euro verschijne­n. Het hart van de console is een AMD Ryzen embedded R1000.
Atari’s VCS gameconsol­e werd vorig jaar al aangekondi­gd en zal nu eindelijk in december voor ruim 200 euro verschijne­n. Het hart van de console is een AMD Ryzen embedded R1000.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands