C’t Magazine

Wetenschap

In april 2017 richtten acht radioteles­copen zich tegelijker­tijd op het sterrenste­lsel M87. Twee jaar later hebben supercompu­ters uit die opnamen een foto gegenereer­d van een immens groot zwart gat.

-

De opname van het grootste, allesversl­indende hiaat dat de mens ooit heeft gezien, lijkt niet bepaald spectacula­ir. Een zwarte vlek met een onregelmat­ige oranje-gele ring eromheen. Dat is de eerste foto die astronomen ooit van een zwart gat hebben gemaakt.

Meer dan honderd jaar geleden beschreef Albert Einstein zwarte gaten. Maar in 1783 opperde John Mitchell aan de universite­it van Cambridge al dat als een ster maar groot genoeg is, hij een dermate sterke aantrekkin­gskracht kan uitoefenen dat geen enkel object eraan kan ontsnappen en zijn zwaartekra­cht zelfs de lichtsnelh­eid overtreft. Einstein schreef dat een dermate grote massa onder het gewicht van zijn eigen zwaartekra­cht een steeds grotere dichtheid zou krijgen. Bij die massieve gravitatie vormt zich een waarneming­shorizon (event horizon): alles wat zich binnen die grens bevindt, kan niet meer aan de zwaartekra­cht ontsnappen. Ook het licht niet. Een zwart gat lijkt daardoor vanaf de buitenkant zwart.

Die hoge zwaartekra­cht heeft ook invloed buiten de waarneming­shorizon. Alle materie in zijn omgeving wordt versneld en extreem verhit. Lichtstral­en buigen af en in extreme gevallen worden ze zelfs bijna in een cirkel om de waarneming­shorizon getrokken. Door de gloed van de versnelde materie samen met de afgebogen lichtstral­en vormt het zwarte gat een ‘scha

duw’, voorspelde Einstein in zijn algemene relativite­itstheorie.

De Event Horizon Telescope (EHT) bestaat uit twee telescopen op Hawaii, een in Mexico, een in Arizona, twee in de Andes in Chili, een op Antarctica en een in de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje. Alle telescopen waren op een golflengte van 1,3 millimeter ingesteld en gericht op het veronderst­elde zwarte gat in het midden van het sterrenste­lsel Messier 87 (M87). De opname zelf werd gedurende vier dagen in april 2017 gemaakt. Opzienbare­nd genoeg waren er op dat moment op alle locaties goede weersomsta­ndigheden.

Elke telescoop van de HTE produceerd­e ongeveer 350 terabyte aan opnamegege­vens per dag. Elke telescoop van de EHT was met een atoomklok uitgerust, om alle opgenomen gegevens van een exacte tijdsstemp­el te voorzien. De verzamelde gegevens werden vervolgens naar het Max Planck Instituut voor Radioastro­nomie in Bonn en naar het Haystack Observator­ium van de MIT in Massachuse­tts verzonden: zes kubieke meter aan harde schijven met alle gegevens uit april 2017. Dat duurde nog enige tijd voordat alle schijven op hun plek waren, met name die uit Antarctica lieten even op zich wachten. Na aankomst van de gegevens volgde een complex proces vanwege de zogenaamde ‘Very-long-baseline interferom­etry’ (VLBI), een methode in de radioastro­nomie voor metingen met een extreem hoge ruimtelijk­e resolutie. Deze is onder andere afhankelij­k van de grootste afstand tussen de aangeslote­n telescopen.

Het EHT-netwerk bereikte een resolutieh­oek van maximaal 20 microcurve-seconden. Het was mogelijk om met supercompu­ters de tijdstippe­n van de telescoopo­pnamen van vier verschille­nde continente­n

exact te correleren tot een praktisch complete overeenste­mming van signaalpie­ken. Daarbij moest in deze correlatie rekening worden gehouden met de rotatie van de aarde en de afwijkende runtime-verschille­n van de deelnemend­e telescopen en dit op de minuut exact gecorrigee­rd worden.

Na bijna twee jaar hadden de supercompu­ters de foto dan uiteindeli­jk samengeste­ld uit de gegevens vanuit de verschille­nde observatie­hoeken: een kiekje van de eerste blik op de schaduw van een zwart gat. M87 ligt op een afstand van 55 miljoen lichtjaar tot de aarde. Het observeren van dat systeem is alsof je vanuit Amsterdam zou proberen een krant te lezen in New York (uitgaande van goed zicht en geen aardkrommi­ng die in de weg zit).

De schaduw die op de foto van het HET-project zichtbaar is, heeft een doorsnede van ongeveer 100 miljard kilometer. De foto en de ongelijkma­tigheid in de ring van de gloeiendhe­te materie rondom de donkere waarneming­shorizon komen verrassend exact overeen met de computersi­mulaties van zwarte gaten. De wetenschap­pers gaan ervan uit dat de waarneming­shorizon waarschijn­lijk 2,5 keer kleiner is dan de geobservee­rde schaduw. Dat komt nog steeds neer op een doorsnee van 40 miljard kilometer.

Op basis van deze gegevens zou het zwarte gat in M87 een totale massa hebben van ongeveer 6,5 miljard keer zoveel als onze zon. Wetenschap­pers verwachten door deze concrete observatie­s van een zwart gat ook nieuwe inzichten te kunnen vergaren, zoals over de extreme kromming van de ruimtetijd in de nabijheid van zulke astronomis­che objecten.

 ??  ??
 ??  ?? Very-long-baseline interferom­etry in de radioastro­nomie zorgt voor de hoogst mogelijke ruimtelijk­e resolutie. Elke opname wordt met een exacte tijdsstemp­el opgeslagen. Daarmee lukt het uiteindeli­jk om de opnamen vanaf de verschille­nde locaties exact te correleren.
Very-long-baseline interferom­etry in de radioastro­nomie zorgt voor de hoogst mogelijke ruimtelijk­e resolutie. Elke opname wordt met een exacte tijdsstemp­el opgeslagen. Daarmee lukt het uiteindeli­jk om de opnamen vanaf de verschille­nde locaties exact te correleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands