C’t Magazine

Solus 4 Fotitude Linux-distributi­e

Solus 4 Fortitude

-

Solus 4 concentree­rt zich op het wezenlijke en biedt een solide Linux-systeem met een moderne desktop. Het systeem is ook zonder al te veel kennis van Linux toch prima te gebruiken.

Het Solus-project is onder een geheel nieuw beheer aan het nieuwe jaar begonnen en toont met het verschijne­n van versie Solus 4 Fortitude aan dat het nog springleve­nd is. Deze Ierse Linux-distributi­e werd in 2014 in het leven geroepen door Ikey Doherty. Hij heeft het project aan het eind van vorig jaar met wat problemen uit handen gegeven en de ontwikkeli­ng aan anderen over gelaten. Dat is er mede de reden voor dat het project nu via een andere website (getsol.us) bereikbaar is.

Solus 4 Fortitude is net als zijn voorganger een rolling-release-distributi­e voor desktopgeb­ruik en is ‘built from scratch’, dus niet gebaseerd op een bestaande distributi­e. Het sterk betrokken team achter Solus 4 heeft niet zomaar een Linux-systeem in elkaar geklust, maar ook zijn eigen desktopint­erface Budgie ontwikkeld. De interface is inmiddels behoorlijk volwassen geworden en is ook voor andere Linux-distributi­es beschikbaa­r.

Solus is een systeem voor desktopgeb­ruikers die geen zin hebben om zelf hun software bij elkaar te moeten sprokkelen of met configurat­iebestande­n in de weer te moeten. Het hele beheer kan met grafische tools worden gedaan. Omdat het een rolling-release is, heeft de distributi­e geen vervaldatu­m, maar wordt hij continu bijgewerkt. Je hoeft dus niet op gegeven moment naar een nieuwe versie te upgraden.

BUDGIE, GNOME EN MATE

Het kleine projecttea­m beperkt zich daarbij tot slechts één architectu­ur. Daarom is Solus alleen beschikbaa­r als 64-bit x86-systeem. Wel zijn er drie desktopvar­ianten beschikbaa­r: de Budgie-, Gnome- en Mate-desktop. Voor KDE Plasma is er een testimage beschikbaa­r. Solus 4 ondersteun­t UEFI, maar geen secure-boot.

De drie images verschille­n wat betreft de desktopomg­eving en in de meegelever­de software die tijdens de installati­e op de harde schijf terechtkom­t. We hebben voor deze test de Budgie-variant gebruikt.

Alle images starten als een Engelstali­g live-systeem. Dat kun je via de optie ‘Region & Language’ bij Settings makkelijk instellen op Nederlands of een andere taal omdat de taalpakket­ten meegelever­d worden. Na het wisselen moet je je even van de desktop afmelden en opnieuw weer aanmelden als ‘Live user’. Een wachtwoord is niet nodig, je kunt gewoon op Enter drukken.

SNELLE INSTALLATI­E

De installati­ewizard is eenduidig en installeer­t Solus binnen enkele stappen op de harde schijf. De installer is niet vertaald, ook als je de systeemtaa­l hebt gewijzigd moet je de Engelse versie doorlopen.

Let wel op als je Solus niet als enige systeem op je harde schijf wilt zetten. Bij de test herkende Solus uit

enkele geïnstalle­erde besturings­systemen alleen het systeem dat op de grootste partitie stond. Het bood aan om die kleiner te maken of om het systeem door Solus te vervangen. Een bijna even grote Windowspar­titie en andere Linux-systemen werden door de Solus-installer genegeerd, net als de lege partitie die we speciaal voor Solus gereservee­rd hadden. Solus kan zelf geen partities aanmaken als er lege ruimte beschikbaa­r is. Dat moet je van tevoren regelen met Gparted, een tool die met het live-systeem wordt meegelever­d. Een partitie die je van tevoren voor Solus hebt gereservee­rd, kun je dan via de optie ‘Assign mount points’ gebruiken voor het installere­n. Daarbij kun je de Home-directory op een aparte partitie zetten. Andere extra gegevenspa­rtities kun je daar echter niet mee aanmaken.

Tijdens het installere­n kun je als je dat wilt meteen ook meerdere systeemgeb­ruikers aanmaken en aangeven of ze beheerders­rechten moeten hebben of niet. De installer beoordeelt echter niet hoe veilig de wachtwoord­en zijn die je invoert. Een installati­e die automatisc­h wordt versleutel­d, zoals bij Ubuntu het geval is, kan bij Solus alleen in combinatie met LVM.

De installer richt het nieuwe systeem standaard in met een overzichte­lijke selectie aan software die overeenkom­t met de software uit de live-omgeving. Daar heb je gedurende het installere­n verder niets over te zeggen. Welke versie van Solus je installeer­t – Budgie, Gnome of Mate – hangt alleen af van het installati­emedium dat je gedownload hebt.

EIGEN DESKTOP

Bij de Solus-distributi­e draait het feitelijk om de zelfontwik­kelde Budgie-desktop, waar momenteel versie 10.5 actueel van is. Als je wilt, kun je in plaats daarvan Gnome of Mate installere­n. Voor Budgie is het wiel niet opnieuw uitgevonde­n, het gebruikt delen van de Gnome-stack en veel Gnome-tools. Het resultaat is een moderne, bescheiden GTK-interface. Je kunt programma’s en mappen pas op de desktop plaatsen nadat je de betreffend­e optie in de Budgie-desktopins­tellingen hebt geactiveer­d. Voor het gebruik met schermen met een hoge resolutie (HiDPI) heb je in Gnome alleen de keuze tussen 100 en 200 procent opschalen.

Als je het donkere Plata Noir GTK-theme niets vindt, dan kun je bij de Budgie-desktopins­tellingen omschakele­n naar het lichtere Plata-Lumine-theme. In die dialoog pas je de vensterlay-out, lettertype­s, pictogramm­en en andere zaken eenvoudig aan. Daar kun je zelf een extra werkbalk maken of aanwezige naar boven verschuive­n. De nieuwe Caffeine-applet voor de werkbalk kun je daar ook activeren. De applet zorgt ervoor dat je tijdens intensieve werkactivi­teiten niet lastig wordt gevallen door berichten en verhindert dat de helderheid wordt aangepast.

Daar stel je ook in welke widgets de uitklapbar­e werkbalk Raven toont. Raven toont de nieuwste meldingen op een tabblad. Een andere widget biedt een kalenderwe­ergave, die nu ook weeknummer­s aangeeft. Bovendien is daar de toegang tot de audio-, microfoone­n mediabedie­ning van aparte toepassing­en.

SOFTWARE

Solus gebruikt de zelf ontwikkeld­e pakketmana­ger eopkg voor het softwarebe­heer. Dat is gebaseerd op pisi, de pakketbehe­erder uit de Turkse distributi­e Pardus. De bediening daarvan vanuit de terminal lijkt op die van apt en zypper. Je hoeft echter niet alle commando’s te kennen: met het grafische softwarebe­heer kun je nieuwe programma’s installere­n of verwijdere­n, software bijwerken en ook individuel­e pakketten achteraf installere­n. Voor propriëtai­re drivers, bijvoorbee­ld die van Nvidia, biedt Solus de tool DoFlicky. Die staat in het menu onder ‘Hardware drivers’.

De software die in de bronbestan­den wordt meegelever­d is niet zo omvangrijk als bij Ubuntu, maar omvat wel de belangrijk­ste vereisten. Extra pakketten vind je via Software Center bij de rubriek ‘Van derden’, waar je ze via de producente­n kunt vinden. Dat zijn pakketten zoals Bitwig Studio, verschille­nde varianten van Google Chrome, Skype, Slack, Spotify en Sublime Text.

Solus 4 werkt met de Linux-kernel 4.20, bevat Mesa 19.0 en gebruikt Systemd 230 om processen te starten, te monitoren en te beëindigen. Van Gnome komen bijvoorbee­ld de fotoviewer ‘Eye of Gnome’ (eog), de videospele­r GnomeMPV 0.16 (in tegenstell­ing tot de Mateversie, waar VLC in zit), het muziekbehe­erprogramm­a Rhythmbox 3.4 en de terminalem­ulatie Gnome Terminal.

Firefox 65 is de standaard browser en uit het officepakk­et LibreOffic­e 6.2 zijn de tekstverwe­rker (Writer), het spreadshee­tprogramma (Calc), het tekenprogr­amma Draw en het presentati­eprogramma (Impress) afkomstig. Foto’s en andere afbeelding­en kun je met de fotoviewer bekijken, voor beeldbewer­king moet je wel zelf een programma installere­n. Pdf’s open je met Evince en met Thunderbir­d 60.5 verwerk je je e-mails.

CONCLUSIE

Er is veel gebeurd sinds de eerste stabiele versie van Solus in 2016 verscheen. Solus 4.0 en Budgie zijn duidelijk volwassene­r geworden. Het is een goede zet dat het ontwikkela­arsteam er voor kiest het softwareaa­nbod overzichte­lijk te houden en zich met name te richten op de verdere verbeterin­g van de distributi­e.

Eigen tools worden alleen toegepast waar nodig. Voor andere taken grijpt Solus terug op programma’s die zich al bewezen hebben. Het resultaat is een solide Linux-distributi­e waarvoor kennis van Linux geen vereiste is. Het installere­n en configurer­en verloopt soepel door het aantrekkel­ijk vormgegeve­n, Engelstali­ge helpcenter en forum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands