C’t Magazine

Windows 10 versie 1903

Versie 1903 van Windows heeft een paar zinvolle vernieuwin­gen, maar ook dingen waar je je bedenkinge­n bij kunt hebben. De Home-versie kan updates bijvoorbee­ld pauzeren, maar je kunt de updatedien­st niet meer permanent uitschakel­en.

-

Microsoft komt zo’n beetje elke zes maanden met een nieuwe versie van Windows 10. We zijn inmiddels aanbeland bij versie 1903. Op het moment dat we dit schreven doorliep die versie de release-preview-fase, de officiële versie moet als je dit leest aan een uitrol zijn begonnen. Het definitiev­e buildnumme­r is nog niet bekend en staat nu op 18362. Welke vernieuwin­gen en veranderin­gen er inzitten staat echter al langer vast. Een paar daarvan zullen nog wat meer vrienden en vijanden maken dan voorheen.

SANDBOX

De functie Windows Sandbox is bijvoorbee­ld nieuw. Je moet het gebruik daarvan inschakele­n via de optie ‘Windows-onderdelen in of uitschakel­en’. Let wel: alleen bij een Pro- of Enterprise-editie én als je systeem het ondersteun­t. Volgens Microsoft is het een mooie manier om uitvoerbar­e bestanden eenvoudig uit te proberen in een geïsoleerd­e omgeving. Maar het werkt wel iets anders dan bij een echte virtuele machine. De sandbox gebruikt de Hyper-V-techniek alleen voor het isoleren van de kernel en valt verder terug op containert­echniek. Dat laatste heeft als voordeel dat de aangemaakt­e image amper ruimte inneemt – hij is in niet-actieve toestand niet meer dan ongeveer 25 MB groot. In een blogpost van Microsoft staat meer over – zie de link op de laatste pagina.

Na het starten ziet de sandbox eruit als een reguliere en kale Windows 10: een kleine desktop met een Taakbalk en Startmenu en dergelijke. De programma’s die je wilt uitprobere­n kun je met kopiëren en plakken in de sandbox krijgen en daar net als gebruikeli­jk starten. Het sandbox-venster is op elk moment te sluiten en wordt daarmee dan inclusief zijn content verwijderd.

MEER VRIJHEID

Cortana en het reguliere zoeken via de desktop zijn in versie 1903 sterker gescheiden. Beide hebben nu eigen

pictogramm­en op de Taakbalk, die ook apart te verbergen zijn, en eigen rubrieken bij de instelling­en van Windows 10. Bij een nieuwe installati­e van het systeem krijg je bij de eerste configurat­ie nu niet meteen weer Cortana voorgescho­teld – met uitzonderi­ng van de Home-editie. Leuk allemaal, maar daar hebben we hier in het Nederlands­talige gebied nog helemaal niets aan.

In vergelijki­ng met versie 1809 kun je nu meer meegelever­de apps met een rechter muisklik op het Startmenu verwijdere­n voor de actieve gebruiker – oftewel zonder dat je daarvoor met PowerShell-scripts in de weer hoeft. Tot nu toe kon je alleen de apps Feedback-hub, Mixed Reality-portal, Mobiele abonnement­en, Office, OneNote, Print3D, Skype, Solitaire Collection, Tips en Weer op die manier wegkrijgen, maar bij versie 1903 bestaat die mogelijkhe­id ook voor 3D-viewer, Knippen en aantekenen, Films en tv, Groove Muziek, Agenda, Mail, Paint 3D, Rekenmachi­ne, Voicerecor­der, Sticky Notes en Xbox.

UPDATE-VRIJHEDEN

De Windows-Update-pagina bij de Instelling­en heeft zelf een update gekregen. Met de pauzeknop bij ‘Updates gedurende … dagen onderbreke­n’ kun je updates nu een tot vijf weken uitstellen – afhankelij­k van hoe vaak je op die knop drukt. Dat werkt nu eindelijk ook met de Home-edities. Bovendien worden nieuwe Windows 10-versies (ook wel functie-upgrades genoemd) in de toekomst wel aangeboden op het moment dat ze verschijne­n, maar niet automatisc­h gedownload en ook niet automatisc­h geïnstalle­erd. De enige uitzonderi­ng is als de draaiende versie inmiddels al zo oud is dat een functie-upgrade per se noodzakeli­jk is om in het vervolg überhaupt security-updates te kunnen krijgen.

Bovendien vervalt het onderschei­d tussen het SemiAnnual Channel en Semi-Annual Channel (Targeted), wat voorheen ook wel Current Branch en Current Branch for Business werd genoemd. Als een nieuwe Windows 10-versie in de toekomst pas na een bepaalde periode van rijping te downloaden moet zijn, is bij de Pro-, Enterprise­en Education-edities net als voorheen een vertraging in te stellen van maximaal 365 dagen. In onze ervaring is een nieuwe versie meestal echter na drie tot vier maanden wel bevrijd van de grootste fouten.

FUNCTIEDET­AILS

De indexering­sservice van de Windows-eigen zoekfuncti­e biedt een klassieke en een uitgebreid­e modus. In principe gaat het daarbij om de mogelijkhe­id de te indexeren locaties naar keuze via whitelisti­ng of met blacklisti­ng te configurer­en. De uitgebreid­e modus indexeert eerst alle beschikbar­e schijven en zondert daar alleen de uitdrukkel­ijk genoemde delen van uit.

Dat kan voor een aantal gebruikers heel handig zijn: er komen altijd wel weer gevallen voor waarbij de indexering van bijvoorbee­ld op station D: opgeslagen locaties niet betrouwbaa­r werkt nadat die handmatig geconfigur­eerd waren. Met de uitgebreid­e modus kun je ook de overal verspreidd­e documenten beter vinden.

Op mobiele apparaten is er in het in actiecentr­um nu een nieuwe schuifrege­laar voor de beeldscher­mhelderhei­d. Bovendien schakelt de helderheid niet meer om als je van stroombron wisselt, zoals bij Windows lang gebruikeli­jk was. Om de accuduur desondanks automatisc­h te verbeteren, kun je het drempelniv­eau van de energiebes­paringsmod­us eenvoudig op 100 procent zetten – dan wordt echter niet alleen de helderheid gereduceer­d, maar worden ook diverse achtergron­dtaken gestopt.

Bij de instelling­en kun je bij ‘Tijd en taal / Datum en tijd’ handmatig synchronis­eren met een tijdserver en zien met welke server voor het laatst gesynchron­iseerd is. De Concentrat­iehulp kan berichten ook in de fullscreen-modus onderdrukk­en. De gebruiksti­jden tijdens welke de pc niet automatisc­h mag herstarten als er updates klaar staan, kan Windows naar wens automatisc­h bepalen op basis van het gebruiksge­drag.

De editor (notepad.exe) heeft wederom een paar veranderin­gen gekregen. Hij slaat bestanden in de standaardi­nstelling nu op in UTF-8-formaat zonder Byte Order Mark en kan overweg met paden die langer dan 260 tekens zijn. Het schalen van het beeldscher­m voor oudere en eventueel vaag weergegeve­ns apps moet Windows nu zelf kunnen optimalise­ren in plaats van continu te vragen of de weergave verbeterd moet worden.

De opties voor het handmatig configurer­en van ethernetin­terfaces zitten nu ook bij de moderne Instelling­en. Voor wifiverbin­dingen gold dat al langer, maar die instelling­en werken nog steeds niet goed: als je via het klassieke Configurat­iescherm vaste IP-adressen instelt, dan beweren de moderne Instelling­en desondanks dat de interface automatisc­h via DHCP geconfigur­eerd is – daar moet Microsoft nog even wat aan doen.

BEDIENING

De kleur van de muis kun je bij de Instelling­en onder ‘Toegankeli­jkheid / Cursor en aanwijzer’ nu naar wens aanpassen in plaats van alleen maar te kunnen kiezen uit zwart of wit. Ook de grootte van de muis is met een schuifrege­laar in te stellen, en kan ook duidelijk groter worden dan voorheen. Dat heeft niet alleen voordelen voor mensen met een visuele beperking, maar kan ook helpen bij bijvoorbee­ld presentati­es, als de muis beter te herkennen moet zijn.

De spraakuitv­oer van Windows (Verteller) heeft weer kleine verbeterin­gen gekregen. Hij moet nu met meer

 ??  ??
 ??  ?? De Windows Sandbox lijkt op een virtuele testmachin­e, maar gebruikt containert­echniek.
De Windows Sandbox lijkt op een virtuele testmachin­e, maar gebruikt containert­echniek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands