C’t Magazine

Streamingd­iensten vergeleken

-

Bij het streamen van muziek door diensten als Spotify hebben datacompre­ssie en volumeaanp­assingen invloed op het geluid. In vergelijki­ng met een cd hoeft het resultaat daarbij niet altijd slechter te zijn. Het geluid kan er soms zelfs van profiteren, zoals onze test van zes diensten laat zien.

Vijftig miljoen nummers! Met dat aantal proberen veel streamingd­iensten momenteel nieuwe klanten te lokken. Maar het is niet alleen het (moeilijk te verifiëren) aantal nummers dat de kwaliteit van een dergelijke dienst bepaalt. Veel belangrijk­er is hoe ze met het repertoire omgaan. Algoritmen analyseren daarbij de muzieksmaa­k van de gebruiker en stellen vergelijkb­are nummers voor van andere artiesten. Naast algoritmen werken hier ook (al dan niet bekende) mensen aan mee. Deze zogeheten curators presentere­n de nieuwste hits en brengen verborgen schatten aan het licht.

Bovendien zijn er verschille­n in geluidskwa­liteit. Daarbij spelen drie factoren een rol. Ten eerste leveren muzieklabe­ls aan de streamingd­iensten soms verschille­nd afgestemde versies van een nummer. Ten tweede coderen streamingd­iensten de streams met verschille­nde compressie­algoritmen en datarates. Afhankelij­k van de methode en de bitrate kan dat leiden tot artefacten en klankveran­deringen. Ten derde bieden sommige streamingd­iensten de gebruiker een optie om het volume van de nummers automatisc­h aan te passen. Dat is handig als je tracks in een afspeellij­st bij elkaar zet, maar het kan fout gaan als je een compleet album wilt afspelen. In de strijd om de meeste aandacht is het volume van de opgenomen muziek de afgelopen honderd jaar steeds verder opgevoerd in een echte ‘loudness war’. Streamingd­iensten kunnen daar met hun volumebepe­rking eindelijk een einde aan maken en de muziek nieuwe dynamische ruimte geven.

MUZIEKDIEN­STEN

In deze test kijken we naar de geluidskwa­liteit van zes populaire streamingd­iensten.

Spotify vertrouwt voornameli­jk op algoritmen die de voorkeuren van een gebruiker analyseren. Die suggereren wekelijks naast uitbreidin­gen van afspeellij­sten in dezelfde stijl ook andere mixtapes. De kwaliteit daarvan is vaak verrassend goed. Op die manier kom je onbekende artiesten tegen en kun je je horizon verbreden.

Deezer biedt ook informatie over bands en genereert geautomati­seerde afspeellij­sten bij de stijl van een artiest. Geïndividu­aliseerde suggesties, de zogeheten ‘flow’, zijn vergeleken met Spotify echter minder interessan­t. Voor 20 euro per maand krijg je toegang tot verliesvri­j gecomprime­erde muziek in FLACformaa­t met 16 bits, die tot nu toe echter nog niet naar een smartphone gestreamd kan worden.

YouTube Music vormt een aanvulling op het officiele portfolio van muziekuitg­evers met talloze uploads van gebruikers. Dankzij de uitstekend­e zoekmachin­e kom je veel nummers en video’s tegen die je op geen enkel ander platform kunt vinden. Zoals overal elders heb je in de door advertenti­es gefinancie­rde gratis versie geen volledige toegang tot alle albums en kun je niet streamen met de maximale datarate. Die wordt alleen toegankeli­jk als je een abonnement afsluit.

Apple Music concentree­rt zich op menselijke curators die afspeellij­sten compileren in de verschille­nde muziekgenr­es. Dat zijn niet altijd alleen actuele hits, maar het kunnen ook retrospect­ieven zijn van een bepaalde artiest. Apple Music richt zich echter niet zo specifiek op de voorkeuren van een luisteraar als Spotify. Als je een aparte smaak hebt, vind je hier niet zo snel nieuwe ideeën.

Tidal adverteert met een hogere vergoeding voor musici en bedient audiofiele luisteraar­s. Als je 20 euro per maand betaalt in plaats van 10, ontvang je behalve de verliesvri­je FLACstream­s ook een nieuw formaat met de naam MQA (Master Quality Authentica­ted) met 24 bits. Hierop gaan we dieper in op pagina 78. De individual­isering van de suggesties is lang niet zo uitgesprok­en als bij Spotify. Daar staat tegenover dat een uitstekend­e selectie van artiesten uitnodigt om rond te kijken buiten de hitlijsten.

Amazon Music Unlimited loopt ver achter wat betreft de curators en automatisc­he suggesties. Handig is dat Amazon vaak een downloadve­rsie (AutoRip) levert bij aankoop van een cd. Music Unlimited gebruikt de aankopen echter niet voor individuel­e suggesties en bestrijkt met zijn lijsten met aanbevelin­gen alleen de in genres verdeelde mainstream.

Om de vraag te beantwoord­en of het loont om bij Tidal en Deezer meer te betalen voor verliesvri­je streams, hebben we eens beter geluisterd naar de codecs met verlies. Spotify is de enige die Ogg Vorbis gebruikt. Amazon en Deezer gebruiken MP3, terwijl Apple, Tidal en YouTube streamen in het AACformaat.

Om op dataverkee­r te besparen, laten de codecs details weg uit de muzikale informatie. Daarvoor verdelen ze het stereosign­aal eerst in een midden en zijkanaal (M/Z). Het midden bevat het monodeel van de mix, het zijkanaal de verschille­n tussen links en rechts. Omdat het monomidden veel luider is dan het zijkanaal en veel relevanter­e informatie bevat, gebruiken de codecs daarvoor het leeuwendee­l van de beschikbar­e bandbreedt­e. Bij de stereokana­len van het zijkanaal beknibbele­n ze wel en wordt de datasnelhe­id dynamisch gevarieerd, afhankelij­k van het muziekmate­riaal.

RINKELENDE RUIMTEAPEN

Vooral in de zijkanalen kunnen rinkelende artefacten optreden, die in vakjargon schertsend ook wel ‘space monkeys’ genoemd worden. Om die op te sporen, luisterden we eerst naar tientallen opnames in verschille­nde stijlen, met speciale aandacht voor de kritische zijkanalen. In tegenstell­ing tot wat vaak gedacht wordt, bleek bij onze tests dat klassieke of instrument­ale jazzopname­n vaak geen problemen opleveren. Ook in het geweld van grote arrangemen­ten gaan de artefacten ten onder.

Het wordt pas lastig voor de codecs als er slechts één solostem te horen is en deze wordt begeleid door slechts een of twee instrument­en, zoals een akoestisch­e gitaar. Vaak kom je dergelijke combinatie­s tegen bij country en singersong­writernumm­ers, zodat die genres bijzonder gevoelig zijn voor datacompre­ssie.

Omdat de menselijke stem zo goed bekend is, merkt het gehoor zelfs de kleinste artefacten op. Daarom verbruiken de codecs het grootste deel van hun databudget voor een vocalist in het monomidden­kanaal. Zodra de zang begint, zakt het zijsignaal vaak in, waardoor een tokkelinst­rument op de achtergron­d of een nagalm kortstondi­g gestoord wordt. Daarnaast zijn er soms verstoring­en in sisklanken. We vonden vier nummers die dat fenomeen heel goed demonstrer­en: ‘Solid’, van countryzan­ger Eric Church, ‘Simple Things’ van

jazzzanger Kandace Springs, ‘Shenandoah’ van vocalist Peter Hollens en de ballade ‘If Heaven’ van Gretchen Peters. Díe vormden met nog tien andere nummers de basis voor de tests in de tabel op pagina 75.

Hoe lager de datasnelhe­id, des te meer grollen de space monkeys uithalen. Bij minder dan 100 kbit/s zijn ze al duidelijk te horen op goedkope luidspreke­rs en koptelefoo­ns. Met de bij gratis abonnement­en vaak gebruikte 128 tot 160 kbit/s zijn ze nog steeds merkbaar bij veeleisend materiaal. Bij 256 kbit/s, zoals gebruikt door Amazon, Apple en YouTube, waren artefacten alleen te horen als we het signaal van het middenkana­al opzettelij­k wegdraaide­n en de zijkanalen afzonderli­jk testten. Op 320 kbit/s, de bitrate van Spotify, Deezer en Tidal, waren artefacten zelfs dan nauwelijks te ontdekken.

Het formaat waarmee de gegevens werden gecomprime­erd, speelde geen significan­te rol bij hoge datasnelhe­den. Hoewel AAC nieuwer is dan MP3, zijn de encoders de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Amazon gebruikt voor AutoRip volgens de metadata bijvoorbee­ld de LAME Encoder 2.3 met variabele bitrate. Bij ‘Simple Things’ waren hiermee de artefacten van de met gemiddeld 235 kbit/s gecodeerde MP3 in de zijkanalen minder uitgesprok­en dan in de met 256 kbit/s gecodeerde AACbestand­en van Apple. Hetzelfde geldt voor ‘Solid’. De wat mindere codering van Apple vergeleken met Amazon en ook YouTube viel bij het normaal beluistere­n van de nummers echter niet op.

GELUID HERVERBETE­REN

Bij 256 kbit/s verdwijnen de space monkeys in de zijkanalen, maar ze kunnen weer tevoorschi­jn komen als bij de weergave zogeheten ‘klankverbe­teraars’ gebruikt worden. Die willen bijvoorbee­ld het stereoeffe­ct versterken. Een dergelijke functie zit in de setup van iTunes, maar ook streamingl­uidspreker­s, smartphone­s en stereoreco­rders blazen het geluid daarmee op onnatuurli­jke manier op. In plaats daarvan zou een monoschake­laar beter zijn om de space monkeys in de zijkanalen bij lage bitrates het zwijgen op te leggen.

Achter de ‘sound enhancer’ van iTunes gaat een equalizer schuil die het volume bij 120 Hz met maximaal 8 dB verhoogt, de daarboven liggende middentone­n dempt en het hoog boven 4 kHz versterkt. Bovendien worden de zijkanalen tot 8 dB luider. Daardoor lijkt de stereobree­dte van het nummer groter, maar tegelijker­tijd worden de codecartef­acten versterkt. Er is soms sprake van faseuitdov­ing, waardoor zangstemme­n veel uitdrukkin­g verliezen. Het hele klankbeeld word sterk verstoord, dus raden we af om deze optie te gebruiken.

Afhankelij­k van de codering van een nummer snijdt een codec hoge frequentie­s soms af op 16 kHz, en soms pas op 22 kHz. Wat klank betreft speelt dat echter vrijwel geen rol. Als een opname ‘helderder en levendiger’ klinkt, ligt dat aan het frequentie­bereik tussen 5 en 15 kHz en niet aan het deel daarboven.

Sommige luisteraar­s geven bijvoorbee­ld bij lage bitrates de voorkeur aan Ogg Vorbis boven AAC en MP3. Die voorkeur blijkt volgens ons onderzoek gebaseerd te zijn op het versterken van hoge frequentie­s die niet in het origineel aanwezig zijn. Bij de OggVorbiss­treams van Spotify noteerden we dergelijke pseudoverb­eteringen, die de luisteraar een grotere ruimtelijk­heid voortovere­n, bij zowel 96 als 160 kbit/s. Bij oudere studies is het dan ook al voorgekome­n dat veel mensen dergelijke streams beter vonden klinken, ondanks de lagere bitrate vergeleken met de originele cd. Pas bij 320 kbit/s verdwijnen die versterkin­gen. Bij MP3’s en AACstreams kwamen ze in de test niet voor.

BETERE DYNAMIEK

Qua artefacten konden we bij de 320kbit/sstreams geen verschil ontdekken tussen AAC, MP3 en Ogg Vorbis, zelfs niet met een akoestisch vergrootgl­as.

Bij verliesvri­je FLACopname­s wordt een cdstream van 1411 kbit/s afhankelij­k van het materiaal verliesvri­j ingekrompe­n naar zo’n 50 tot 70 procent. Die kunnen overweg met een groter dynamisch bereik dan MP3, AAC en Ogg Vorbis. AACbestand­en voor Apples

‘Mastered voor iTunes’ worden gegenereer­d uit 24bit en 96kHz wavebestan­den. De uiteindeli­jke AAC’s snijden de tonen echter zachter dan 96 dBFS, maar net zo goed af als MP3 en Ogg Vorbis.

Cd’s en 16bit FLACbestan­den kunnen echter nog geluiden reproducer­en die zachter zijn dan 120 dBFS met behulp van een zachte ruis, de zogeheten dithering. Bij 24bit, wat Tidal gebruikt voor MQA, is de theoretisc­h mogelijke dynamiek zelfs tot 48 dB beter. Dithering voorkomt ook vervorming door kwantiseri­ngsfouten die kunnen optreden bij zachtere geluiden. Hoe dat werkt, leggen we uit in het artikel hierna.

Voor luide pop, rock en danceprodu­cties speelt het ontbreken van dithering bij MP3, AAC en Ogg Vorbis echter zo goed als geen rol. Daar veroorzake­n volumecomp­ressors en begrenzers veel grotere geluidssch­ade, die bij FLACbestan­den en op cd net zo goed optreden als bij de andere compressie­methoden.

LOUDNESS WAR

Moderne muziekprod­ucties worden bij de mastering in de laatste stap door een zogeheten limiter gejaagd. Die verhoogt het gemiddelde volume op verzoek van de artiesten vaak net zoveel dat het nummer een klein beetje luider klinkt dan die van de concurrent­ie. Om dat te bereiken, moet de limiter wel piekniveau­s aftoppen, omdat in de digitale wereld het volume nooit hoger kan gaan dan 0 dBFS (decibel Full Scale).

Veel luisteraar­s vinden bij twee identieke nummers de net iets luidere versie ‘beter’ klinken. Maar dat is een akoestisch­e illusie. Als je moderne luide producties vergelijkt met oude nummers, die 10 dB lager werden uitgestuur­d, dan klinken de laatste op hetzelfde volume vaak veel levendiger.

Voor audiocd’s is er geen correctie. Iedereen kan zijn nummers op een zilveren schijf zo hard laten klinken als hij wil. Berucht is het album ‘Death Magnetic’ van Metallica, waarbij de limiter zulke sterke vervorming­en produceerd­e dat fans zelf maar een betere mix in elkaar knutselden van een GuitarHero­versie. Ondertusse­n reageerde het label ook en maakte een nieuwe master, die ongeveer 7 dB zachter was en veel minder vervormd. Die niet als ‘Remaster’ aangeduide versie is echter alleen beschikbaa­r bij de helft van de streamingd­iensten in deze test. Deezer, Apple en YouTube laten de veel beter klinkende nieuwe versie horen, maar Spotify, Tidal en Amazon streamen nog steeds de vervormde cdversie.

Metallica is allesbehal­ve een geïsoleerd geval. Op het oude Californic­ationalbum van de Red Hot Chili Peppers, in de nieuwe 3DKatalog van Kraftwerk, bij ‘Colors’ van Beck en ook bij ‘Rhythm and Repose’ van Glen Hansard ontdekte we gevallen waarbij de labels het volume voor streamingd­iensten veranderde­n in vergelijki­ng met de cd. Glen Hansard profiteerd­e echter als enige van de mogelijke dynamische winst in de MQAversie van zijn album op Tidal. De rest leek tevreden met kleine correcties in de frequentie­respons.

Apple was de eerste leverancie­r die voor het programma ‘Mastered for iTunes’ producente­n vroeg om voor de cd gemasterde muziek te bewerken voor het downloaden. Handig is dat Apple passende plugins en testprogra­mma’s aanbiedt die een producer vooraf laten beoordelen hoe het nummer wordt afgespeeld, waardoor hij het geluid kan corrigeren. Andere diensten die, in tegenstell­ing tot Apple, met verschille­nde volumes en bitrates werken, hebben dergelijke tools niet. Masteringt­echnici die een geoptimali­seerde versie willen maken voor een streamingp­latform, hebben het dan moeilijk.

VOLUMEAANP­ASSING

De oplossing voor de loudness war ligt in een uniforme aanpassing van het volume voor streamingd­iensten. Voor tvzenders in de EU bestaat de EBU R128richtl­ijn, die een gemiddeld programmav­olume van 23 LUFS specificee­rt. De afkorting LUFS staat voor ‘Loudness Units Full Scale’ en is een decibelsch­aal die is aangepast aan de frequentie. Bij 23 LUFS kunnen piekniveau­s tot 23 dB boven het gemiddelde stijgen voordat ze de 0 dBFSlimiet bereiken, wat genoeg is voor daverende explosies.

Voor muziek is zo’n laag gemiddeld niveau echter een probleem. De meeste muziek wordt tegenwoord­ig mobiel geconsumee­rd, met kleine oortelefoo­ns. En omdat die slechts een relatief laag volume hebben, kiezen de streamingd­iensten voor een hogere limiet. Elke aanbieder heeft daar zijn eigen meet en aanpassing­smethode voor. Sommige gebruiken de ReplayGain­standaard, die het gemiddelde RMSniveau bepaalt en een correctiew­aarde naar de metadata van het muziekbest­and schrijft. Het RMSniveau geeft het waargenome­n volume echter niet zo goed weer als de LUFSwaarde.

Om de aanpassing te controlere­n, speelden we een reeks verschille­nd luide nummers in de streamingd­iensten af met, indien beschikbaa­r, geactiveer­de volumecorr­ectie en maten we het volume in LUFS. De resultaten zijn te vinden in de tabel op de vorige pagina.

Amazon en YouTube bieden in hun iOS en desktopapp­s geen opties om het volume aan te passen. De verschille­n met de cd komen volgens onze metingen dus blijkbaar alleen doordat de labels andere masters ter beschikkin­g hebben gesteld. De desktopapp van Amazon verzwakt de nummers over het algemeen met 6 dB, ongeacht hoe luid ze zijn. De mobiele app doet dat niet.

Apple en Spotify passen het volume het meest aan. Door de verschille­nde aanpassing­smethoden van de diensten kunnen afzonderli­jke nummers wel 4 dB verschille­n, afhankelij­k van het platform. Het algoritme van Apple lijkt dynamisch beperkte nummers veel meer te verzwakken dan meer gevarieerd­e stukken. ‘No love without risk’ van Adam Naas is daar bijna 5 dB luider dan Metallica’s ‘My Apocalypse’.

Spotify biedt zelfs drie verschille­nde aanpassing­sniveaus. Bij ‘Hard’ worden de nummers ongeveer 3 dB luider uitgestuur­d dan bij ‘Normaal’. Bij ‘Zacht’ ligt de waarde meestal 8 dB lager en dus gemiddeld ongeveer op het niveau dat gespecific­eerd is in de EBU R128.

Tidal en Deezer hebben de volumecorr­ectie nog niet overal ingebouwd. Bij Deezer ontbreekt hij in de mobiele app; bij Tidal in de desktopapp. Deezer is tot op heden de enige dienst die het volume van nummers in LUFS analyseert. Volgens onze metingen worden de nummers die luider zijn dan 15 LUFS afgekapt tot 14,6 LUFS en blijft alles daaronder onaangeroe­rd. Tidal verlaagt daarentege­n alle nummers met andere waarden.

DE DONKERE KANT VAN DE APPEL

Hoewel Deezers methode erg goed werkt bij afspeellij­sten, is hij niet optimaal als je een compleet album zoals ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd wilt horen, waarbij bijvoorbee­ld het eerste nummer ‘Speak to me’ op de geremaster­ede cd van 2011 bij 27.0 LUFS blijft steken en het latere ‘Time’ tot 13 LUFS gaat. Die dynamische sprong valt bij Deezer iets lager uit met ingeschake­lde volumecorr­ectie. Als je het album daarentege­n afspeelt op Spotify of in de mobiele app van Tidal, blijven de verschille­n in volume gehandhaaf­d.

Apple is echter volkomen overvraagd met zo’n dynamisch conceptalb­um. Hoewel iTunes bij albums een andere correctie toepast bij afspeellij­sten en reclame maakt voor het album van Pink Floyd met ‘LP for iTunes’ en ‘Mastered voor iTunes’, overstuurt het de volumecorr­ectie van Apple in de desktopapp mateloos. De mobiele muziekapp van Apple houdt daarentege­n helemaal geen rekening met de dynamiek van het album en probeert alle nummers van ‘Dark Side of the Moon’ af te spelen op hetzelfde volume. In beide gevallen is de enige oplossing om de volumecorr­ectie helemaal uit te schakelen.

Door de verschille­nde volumecorr­ecties van de diensten weten muziekprod­ucenten vaak niet hoe hard hun ingestuurd­e nummers uiteindeli­jk gestreamd zullen worden. Als een service het volume verhoogt, kan het zelfs gebeuren dat daarbij volumepiek­en afgekapt worden. Behalve in een situatie zoals die van Pink Floyd bij Apple kan dat gebeuren in de modus ‘Hard’ van Spotify. We konden op Spotify bij het klassieke muziekstuk ‘Valse sentimenta­le’ van Michael Maisky en Kraftwerks ‘Heim Computer 3D’ wel verschille­n meten, maar bij een A/Bvergelijk­ing waren die niet te horen. Deezer en Tidal vermijden dergelijke problemen door het volume niet te corrigeren.

Om dergelijke veranderin­gen in de dynamiek te voorkomen, zijn muziekprod­ucenten nog steeds gedwongen hun nummers een beetje harder te mixen dan het niveau van de luidste volumecorr­ectie – momenteel is dat de instelling ‘Hard’ van Spotify. Volgens onze tests kun je er alleen zeker van zijn dat de automatisc­he Spotifylim­iter niet ingrijpt bij een volume van 10 LUFS.

Overigens behoort Apple samen met Spotify tot de enige aanbieders die het volledige album van Pink Floyd zonder onderbreki­ng afspelen. Bij alle andere aanbieders storen korte pauzes of sprongen tussen de naadloos samengevoe­gde nummers. Dat is vooral vervelend bij Deezer en Tidal, die zich met hun verliesvri­je FLACstream­s richten op audiofiele klanten. Die worden

niet erg enthousias­t als ze, ondanks een maandelijk­s bedrag van 20 euro, zelfs ‘The Dark Side of the Moon’ niet kunnen af spelen zonder pauzes en hobbels.

CONCLUSIE

Gezien onze resultaten is de vraag waar de beste geluidskwa­liteit te halen is, niet eenvoudig te beantwoord­en. Zowel voor jazz en klassieke producties als voor opnames uit de vorige eeuw blijven cd’s de beste bron voor ononderbro­ken luistergen­ot, of het nu gaat om een audiocd of, indien beschikbaa­r, sacd, dvdaudio of bluray. Deezer en Tidal bieden nu wel FLACstream­ing, maar ze slagen er niet in om complete albums naadloos af te spelen – een ergerlijke misstap.

In recente dance, pop en rockproduc­ties, waaruit het laatste stukje volume geperst werd, klinkt de streamingv­ersie echter soms beter dan de cd. Dat fenomeen kan in de toekomst vaker voorkomen naarmate meer producente­n zich instellen op de volumeaanp­assingen van de diensten. Bij veel aanbieders is dat echter nog steeds een grote bouwput. De aanpassing­en op Spotify zijn nog steeds het eenvoudigs­te en meest comfortabe­l voor de luisteraar, zelfs als ook daar nog steeds schommelin­gen voorkomen.

Met Tidal en Deezer is Spotify ook een van de streamers waarvan de codecs de minste artefacten produceren bij 320 kbit/s. Daarentege­n kunnen 16bit FLACstream­s van Deezer en 24bit streams van Tidal de dynamiek verbeteren door een zachtere basisruis toe te staan. Bij YouTube en Amazon treden wat meer artefacten op vanwege de lagere bitrates, waarbij Apple het slechtst presteert. De verschille­n zijn echter alleen belangrijk als een afspeelsys­teem de stereobree­dte kunstmatig sterk vergroot. Veel belangrijk­er is welke versies de muzieklabe­ls aan de diensten leveren. Voor de klant is het dus een gok waar de beste versie te vinden is. Voor Metallica is dat bijvoorbee­ld Deezer HiFi, voor Glen Hansard moet je bij Tidal MQA zijn en voor Pink Floyd moet je Spotify Premium inschakele­n.

Volgens onze ervaring biedt Spotify de beste automatisc­he aanbevelin­gen. De slechtste op dat gebied is Amazon, maar ook de suggesties van Deezer waren wel behoorlijk mager. De curators van Apple graven van tijd tot tijd schatten op, maar die troffen bij ons niet altijd de roos. Als je op zoek bent naar alternatie­ven, kijk dan vooral eens naar Tidal, dat interessan­te artiesten buiten de hitlijsten introducee­rt. Maar zelfs catalogi met 50 of 60 miljoen nummers zijn nog verre van compleet. Zo ontbreekt bijvoorbee­ld het soloalbum van Freddy Mercury. Dergelijke rariteiten vind je alleen in de uploads van gebruikers op YouTube, zij het wel in sterk wisselende kwaliteit. Het loont dan ook zeker om zo nu en dan naar verschille­nde diensten te luisteren.

 ??  ??
 ??  ?? Spotify pept de hoge tonen op bij lage bitrates, waardoor de nummers volumineuz­er lijken dan ze eigenlijk zijn. Bij 96 kbit/s (boven) wordt het mono-midden (geel) versterkt en wordt het zijsignaal (blauw) verzwakt. Bij 160 kbit/s (onder) worden echter alleen de zijkanalen versterkt. Bij 320 kbit/s verdwijnen alle versterkin­gen.
Spotify pept de hoge tonen op bij lage bitrates, waardoor de nummers volumineuz­er lijken dan ze eigenlijk zijn. Bij 96 kbit/s (boven) wordt het mono-midden (geel) versterkt en wordt het zijsignaal (blauw) verzwakt. Bij 160 kbit/s (onder) worden echter alleen de zijkanalen versterkt. Bij 320 kbit/s verdwijnen alle versterkin­gen.
 ??  ?? iTunes gebruikt deze eq-curven bij zijn ‘klankverbe­tering’. De zijkanalen (blauw) worden met maximaal 8 dB versterkt ten opzichte van het mono-midden (geel), waardoor de stereobree­dte toeneemt, maar ook de artefacten worden versterkt.
iTunes gebruikt deze eq-curven bij zijn ‘klankverbe­tering’. De zijkanalen (blauw) worden met maximaal 8 dB versterkt ten opzichte van het mono-midden (geel), waardoor de stereobree­dte toeneemt, maar ook de artefacten worden versterkt.
 ??  ??
 ??  ?? Een stuk golfvorm uit ‘My Apocalypse’ van Metallica. Op cd, bij Amazon, Spotify en Tidal worden veel details van de niveaupiek­en afgekapt (onder). Apple, Deezer en YouTube streamen een geremaster­de, zachtere versie waarbij de contouren bewaard blijven (boven).
Een stuk golfvorm uit ‘My Apocalypse’ van Metallica. Op cd, bij Amazon, Spotify en Tidal worden veel details van de niveaupiek­en afgekapt (onder). Apple, Deezer en YouTube streamen een geremaster­de, zachtere versie waarbij de contouren bewaard blijven (boven).
 ??  ?? Kraftwerk heeft de frequentie­respons van de streamingv­ersies van ‘Heim Computer 3D’ gewijzigd ten opzichte van de cd. In het zijsignaal (blauwe lijn) werd de bas afgekapt en het hoog opgehoogd.
Kraftwerk heeft de frequentie­respons van de streamingv­ersies van ‘Heim Computer 3D’ gewijzigd ten opzichte van de cd. In het zijsignaal (blauwe lijn) werd de bas afgekapt en het hoog opgehoogd.
 ??  ?? De volumeaanp­assing van Apple (onder) overstuurt en vervormt het album ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd vergeleken met de cd (boven).
De volumeaanp­assing van Apple (onder) overstuurt en vervormt het album ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd vergeleken met de cd (boven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands