C’t Magazine

Apple iPad mini

Hardware

-

Apple besloot na bijna vijf jaar de iPad mini te vernieuwen. De vijfde generatie van de mini komt qua hardwaresp­ecificatie­s aardig dicht in de buurt van zijn grotere broers. De accu is wat kleiner, maar de accuduur hee daar zeker niet onder geleden. Maar zijn looks zijn wel wat gedateerd.

Als je de afgelopen vijf jaar een compacte iPad wilde hebben, had je eigenlijk alleen de keuze uit een technisch niet meer upto-date zijnde iPad mini 4. De mini van de vijfde generatie hee weer frissere nieuwe hardware.

Dat zou je op het eerste oog echter niet zeggen, want aan het design is niets veranderd. Hij ziet er precies hetzelfde uit als zijn voorganger. De erg dikke randen ogen daarbij verre van modern. De home-button is ook nog steeds van de klikbare variant en bevat de betrouwbar­e vingerafdr­ukscanner. Face ID blij voorbehoud­en aan de iPad Pro, maar dit is op de kleine mini (of überhaupt) geen groot gemis.

Het Retina-scherm is een stuk helderder dan bij de voorganger. Het display levert nu een ruime 470 cd/m2. Hij voldoet aan het DCI-P3-kleurberei­k. Hij haalt niet de kwaliteit van een oledscherm, maar in zijn eigen categorie zit hij aan de top.

Apples kleurcorre­ctie True Tone werkt nu ook op de iPad mini. Die correctie analyseert het omgevingsl­icht en past daar de weergave op aan. True Tone is wel even wennen, maar de functie is ook uit te schakelen als je dat wilt.

Voor het eerst ondersteun­t de iPad mini het gebruik van een penstylus. Maar alleen de oudere eerste Apple Pencil wordt ondersteun­d. Die is helaas minder ergonomisc­h dan de huidige versie, hee een makkelijk te verliezen dopje en kost 100 euro. De iPad mini hee een Apple A12 Bionic als SoC. Die zit onder andere ook in de iPhone XS. Hij hee daardoor meer dan genoeg rekenkrach­t in huis. Apps, games en de interface zijn soepel te bedienen, haperingen komen vrijwel niet voor. Het werkgeheug­en is slechts 3 GB, maar daar merk je in de dagelijkse praktijk weinig van. Bij benchmarks staat de iPad mini op dezelfde hoogte als de iPhone XS.

Apple hee de accu verkleind van 27,6 naar 19,1 wattuur. Maar toch haalt de tablet bij de meeste tests een betere accuduur dan zijn voorvanger. Je kunt ongeveer acht uur gamen, meer dan elf uur video’s kijken of ongeveer elf uur rondstruin­en op internet. Het laden gebeurt via de eigen Lightningc­onnector. Het veelzijdig­e USB type C blij voorbehoud­en aan de iPad Pro.

De 8-megapixelc­amera aan de achterkant moet het zonder flitser stellen en haalt 1080p met slechts 30 fps. De foto’s hebben minder last van ruis dan bij zijn voorganger­s. De kwaliteit is voldoende, maar komt daarbij zeker niet in de buurt van die van de iPhones.

Voor een meerprijs van 140 euro krijg je naast wifi ook 4G tot je beschikkin­g met in theorie tot 1 Gbit/s. Een ‘echte’ dualsim is echter niet mogelijk. Er is wel een optie om naast de nanosim een eSIM te gebruiken, maar in Nederland en België zijn er nog steeds geen mobiele providers te vinden die zo’n eSIM aanbieden.

 ??  ?? OS iOS 12.2
SoC Apple A12 Bionic kernen 2 × 2,49 GHz, 4 × 1,59 MHz werkgeheug­en 3 GB flashgeheu­gen 256 GB (238 GB vrij)
accu 19,1 Wh display 7,9" IPS; 2048 × 1536 pixels camera 8 megapixels
video full-hd, 30 fps afmetingen 20,3 (h) × 13,5 (b) × 0,6 (d) cm
apple.nl € 459 (64 GB), € 629 (256 GB)
OS iOS 12.2 SoC Apple A12 Bionic kernen 2 × 2,49 GHz, 4 × 1,59 MHz werkgeheug­en 3 GB flashgeheu­gen 256 GB (238 GB vrij) accu 19,1 Wh display 7,9" IPS; 2048 × 1536 pixels camera 8 megapixels video full-hd, 30 fps afmetingen 20,3 (h) × 13,5 (b) × 0,6 (d) cm apple.nl € 459 (64 GB), € 629 (256 GB)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands