C’t Magazine

Apple iMac 2019

Asus ROG Rapture GT-AX11000

-

Asus wil met de router ROG Rapture GT-AX11000 vooral gamers voordelen bieden. De instelling­en zijn met name gericht op het snel en ongehinder­d kunnen gamen. De GT-AX1000 ondersteun­t de nieuwe WiFi 6-standaard IEEE 802.11ax en zendt op 5 GHz met bijna 5000 Mbit/s.

De ROG Rapture GT-AX11000 van Asus is een router die de IEEE 802.11ax-standaard ondersteun­t. De ‘ROG’ in de modelnaam staat voor Republic of Gamers, o ewel de lijn van gamingprod­ucten van Asus. Het Asus ROGlogo licht op en kan via Aura Sync kan worden gesynchron­iseerd.

De acht antennes van de ROG Rapture zijn verdeeld over drie wifimodule­s: een die op 2,4 GHz zendt en twee die op 5 GHz zenden. Die kunnen met maximaal vier MIMOstream­s zenden en op de 5GHz-band een breedte van 160 MHz bereiken.

Asus vermeldde bij de introducti­e dat de GT-AX11000 een wifisnelhe­id kan halen van meer dan 10 Gbit/s. Dat is een tikje verwarrend omdat Asus de snelheden van de 2,4 GHz (max. 1148 Mbit/s) en de twee 5GHzmodule­s (elk max. 4804 Mbit/s) optelt.

Van de twee 5GHz-modules kan er één een dedicated wifinetwer­k verzorgen waar de gaming-apparaten op zijn aangeslote­n, terwijl de andere draadloze apparaten verbinding maken met het netwerk van de andere module. Op die manier worden de gaming-apparaten niet afgeremd.

De Rapture GT-AX11000 is voorzien van zes ethernetpo­orten. Een daarvan dient voor de WAN-aansluitin­g naar buiten, vier zijn gigabit-poorten en de zesde is een 2,5-gigabit-poort volgens de NBaseT-standaard (IEEE 802.3bz). Omdat met de 5GHz-netwerken snelheden van boven de 2 Gbit/s gehaald kunnen worden, hee Asus die poort toegevoegd zodat een bekabelde verbinding de boel niet gaat afremmen.

De router stel je met een browser in. De eerste keer dat je je aanmeldt, begeleidt een wizard je door de automatisc­he set-up. Je hoe dan alleen de namen van je netwerken op te geven en wachtwoord­en in te stellen. Je kunt alles ook handmatig instellen. Aan alles is te merken dat de router is bedoeld voor gamers: zo’n beetje alle opties zijn om het (online) gamen te optimalise­ren, zoals de ping-ratecontro­le van gamingserv­ers, een eigen VPN voor een apart gaming-netwerk en het Gameprofie­l, waarbij je profielen van bekende gametitels kunt selecteren, die de verbinding­en optimalise­ren voor de consolegam­es.

Om dat soepel te laten verlopen, hee Asus een 1,8 GHz, 64-bit quadcore-cpu, 256MB-flashgeheu­gen en 1 GB RAM in de router gestopt. Hij hee twee USB 3.1 Gen1poorte­n voor bijvoorbee­ld een harde schijf om als NAS te gebruiken of een printer.

De Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een snelle router voor gamers die met de snelle WiFi6-standaard al op de toekomst voorbereid willen zijn. Het gebrek aan andere apparaten die deze standaard op dit moment ondersteun­en moet je dan vooralsnog voor lief nemen. Dat maakt hem samen met het eigenzinni­ge gaming-design en het hoge prijskaart­je tot een router waar waarschijn­lijk slechts een select clubje gebruikers interesse in zal hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands