C’t Magazine

PiXtend industriël­e module voor Raspberry Pi

PiXtend 2.1 Pro

-

De uitvinders­mentalitei­t van de maker-generatie hee (heel positief) een flinke uitwerking op de industrie. Denk daarbij aan goedkope hardware, opensource platforms en frisse nieuwe ideeën. In die ontwikkeli­ng past de PiXtend op basis van een Raspberry Pi.

De doorontwik­keling van de Raspberry Pi hee door de jaren heen geleid tot een toename in zijn rekenkrach­t. Hij was ooit bedoeld als leermodule en had maar een beperkte rekencapac­iteit. De Pi werd dan ook voornameli­jk gebruikt door scholieren en studenten om te leren programmer­en. Maar al snel bleek wat er daadwerkel­ijk in het kleine formaat schuilgaat.

Het grote voordeel van een Pi is zijn lage prijs. Met allerlei uitbreidin­gen als HAT’s kun je de interfaces flink uitbreiden. Je bent als ontwikkela­ar ook steeds minder afhankelij­k.

Er zijn onafhankel­ijke opensource portals, die allerlei so warebiblio­theken gratis ter beschikkin­g stellen, en via een ontwikkelf­orum ook goede ondersteun­ing bieden.

De Raspberry Pi komt in het industriël­e bereik dan ook steeds vaker voor, bijvoorbee­ld als stuurcentr­ale bij prototype-ontwikkeli­ng of als volwaardig­e industriël­e aansturing.

Met name bij de meet- en regeltechn­iek bieden ontwikkelb­oards als de Raspberry Pi een bedrijf nieuwe mogelijkhe­den en ruimte voor innovatie. Maar in een dergelijke omgeving kan een Pi tegen zijn grenzen aanlopen. Bij hogere omgevingst­emperature­n kan zijn eigen temperatuu­r flink oplopen.

De processor wordt dan wel lager geklokt, maar dat is funest voor de performanc­e. De microSD-kaart hee ook maar een beperkt aantal schrijfcyc­li en is daardoor op de lange termijn industriee­l minder geschikt. De 3B+ hee geen industriël­e interfaces zoals RS485 en CAN. Dat betekent dat een zinvol gebruik van een Raspberry Pi in de industrie alleen mogelijk is met de juiste uitbreidin­gen.

Een daarvan is de PiXtend-module, die voor verschille­nde doeleinden gebruikt kan worden. Hij hee seriële interfaces zoals RS232, RS485 en CAN en de mogelijkhe­id van realtime monitoring. De module kan omgevingst­emperature­n van 50 graden aan en is makkelijk te installere­n.

De PiXtend beschikt ook over onder meer 8 digitale ingangen, 4 digitale uitgangen, 4 PWM-servo-uitgangen, 4 relais, 2 analoge spanningsi­ngangen en 2 analoge uitgangen. Alle interfaces zijn netjes beschermd tegen kortsluiti­ng.

Om met de PiXtend2.1 Pro te kunnen werken is een Raspbian-image beschikbaa­r, naast een hardware-manual van 130 pagina’s en een so ware-manual van maar liefst ruim 300 pagina’s. In die manual wordt van alles behandeld, van het installere­n van Raspbian tot aan het programmer­en met CODESYS en de integratie met Python en het OpenPLC-project.

Wie gisteren nog als student aan een hobbyproje­ct met een Pi zat te knutselen, werkt vandaag als systeemont­wikkelaar bij een bedrijf voor goede en e iciënte oplossinge­n voor industries­chakelinge­n. Met de PiXtend worden de mogelijkhe­den van een Raspberry Pi alleen maar groter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands