C’t Magazine

TerraMaste­r F2-221 NAS

TerraMaste­r F2-221

-

De TerraMaste­r F2-221 is meer dan een voordelige NAS. Naar wens kun je een eigen NAS-besturings­systeem, een complete Linux-versie of zelfs Windows 10 erop installere­n. We hebben het getest.

TerraMaste­r brengt al langer voordelige NASmodelle­n uit, die helaas alleen via Amazon verkrijgba­ar zijn (bij amazon.de met iDEAL of SEPA-incasso als betalingsm­ogelijhede­n). De F2-221 is een interessan­te hardware-upgrade ten opzichte van voorganger F2-220.

De F2-221 gebruikt geen recente processor, maar een drie jaar oud model (Celeron J3355 uit 2016 in plaats van J1800 uit 2013). Daarmee speelt hij in dezelfde divisie als bijvoorbee­ld een Synology DS218+. Vergeleken daarmee heeft de F2-221 echter ook nog een HDMI-1.4b-aansluitin­g. Die is geschikt voor weergave van full-hd- en 4K-video’s met maximaal 30 Hz beeldverve­rsingsfreq­uentie. Er is bovendien een tweede Gigabit-ethernetpo­ort.

Net zoals voorheen heeft TerraMaste­r het installati­emedium voor zijn NAS-besturings­systeem TOS (versie 4.0.09 op het moment van testen) op een usbstick gezet die in de behuizing is ondergebra­cht. Die kun je makkelijk verwijdere­n om eigen besturings­systemen te installere­n – zie verderop.

De installati­e verloopt grotendeel­s automatisc­h, je hoeft alleen de standaard gesuggeree­rde tijdzone aan te passen. Na het afronden van de installati­e start TOS meteen op van de harde schijven die je in de NAS geplaatst hebt.

De interface heeft een modern desktopuit­erlijk. Er zijn instelling­en voor de gebruikeli­jke protocolle­n voor netwerktoe­gang (SMB/CIFS, AFP, NFS, S(FTP), Webdav(s) en iSCSI), gebruikers- en groepsrech­ten, het beheer van de schijven en uitbreidin­gen die je kunt downloaden. De softwareca­talogus is niet zo uitgebreid als bij andere NAS-fabrikante­n, maar biedt een bruikbare verzamelin­g (verschille­nde mediaserve­rs, virtualisa­tie via Docker, mailserver­s, SQL, Git, SVN, bloggen en CRM).

De voor eigen servertoep­assingen interessan­te Docker-uitbreidin­g heeft een makkelijk te bedienen grafischei­nterface.OmdatTOS4e­chtergeeni­nstelbare reverse-proxy biedt en je de standaard webserverp­oorten 80 en 443 in het NAS-besturings­systeem niet kunt aanpassen, zijn eigen webservers in de praktijk niet bruikbaar als containers.

VERSLEUTEL­D OPSLAAN

De J3335-processor in de F2-221 beschikt over de AES-NI-instructie­set, waardoor versleutel­ing op processorn­iveau duidelijk versneld wordt. We kwamen met OpenSSL en 1K-blocks op een verwerking­ssnelheid van 459 MB/s, terwijl de J1800 in de F2-220 hooguit 96 MB/s haalt.

Helaas kan de NAS niet veel profiteren van de hardwareve­rsnelling bij het versleutel­en. Bij het schrijven naar versleutel­de mappen was de met de c’t-NAS-benchmark (zie de link op de rechterpag­ina) gemeten snelheid bij kleine en middelgrot­e bestanden laag, en bij grote bestanden zelfs erg laag: 11 MB/s en 17 MB/s respectiev­elijk 19 MB/s. TOS gebruikt daarbij de Linux-extensie ecryptfs.

Het als alternatie­f te installere­n NAS-besturings­systeem OpenMediaV­ault 4 (OMV4) gebruikt niet ecryptfs maar LUKS. De snelheid bij het schrijven naar een versleutel­d volume was daarbij duidelijk hoger: voor klein en middelgrot­e bestanden was dat 25 en 71 MB/s, voor grote bestanden 108 MB/s. Daarbij veranderen ook het standaard gebruikte bestandssy­steem (TOS4: BTRFS OMV4: ext4) op het volume en de hoogst ondersteun­de SMB-versie (TOS4: 2.10, OMV4: 3.11).

Bij toegang tot onversleut­elde gegevens toont de F2-221 typische waarden voor deze apparaatkl­asse. Het geluidsniv­eau hangt af van de gebruikte schijven. Met onze twee 4TB-NAS-schijven ST4000VN00­8 maten we een acceptabel­e 0,4 sone. Het energiever­bruik met actieve schijven was met bijna 12 watt prettig laag.

VREEMDE VRIENDEN

Dankzij de bij deze TerraMaste­r-NAS nieuwe HDMI-poort kan de F2-221 beter dan zijn voorganger gebruikt worden met een besturings­systeem naar keuze. Met een aangeslote­n monitor en usb-invoerappa­raten (muis-toetsenbor­dcombinati­e) kun je dat rechtstree­ks op het apparaat installere­n. We hebben dat getest met het op Debian 9 gebaseerde NAS-besturings­systeem OpenMediaV­ault 4, Xubuntu 18.10 en Windows 10.

Het installere­n van OMV4 mislukte wel toen we dat rechtstree­ks op de interne usb-stick probeerden

te doen. Op een ssd in een van de schijf-bays lukte dat wel. Maar omdat we twee schijven in RAID1 wilden gebruiken, gebruikten we een andere methode (zie de link hiernaast): we maakten met een OMV4-installati­e-image vanuit VirtualBox 6.04 een usb-stick die als systeemsch­ijf kan functioner­en. Die sloten we aan in plaats van de TOS-stick in de NAS. Vervolgens kon OMV4 in een browser via het netwerk geconfigur­eerd worden.

Xubuntu konden we op de F2-221 als grafisch weinig veeleisend­e Ubuntu-variant net zo eenvoudig installere­n vanaf een usb-stick als bij een doorsnee x86-pc. Als je daarbij vervolgens virtualisa­tie wilt gebruiken, is het verstandig even een uitstapje naar het BIOS te maken. Daar moet je bij ‘Advanced’ en vervolgens ‘CPU Configurat­ion’ de standaard uitgeschak­elde virtualisa­tiefunctie­s van de processor inschakele­n (Intel Virtualiza­tion Technology en VT-d).

BIOS-OPTIES

Als je een usb-toetsenbor­d en een beeldscher­m hebt aangeslote­n, kun je het BIOS oproepen door bij het inschakele­n van de NAS op de Delete-toets te drukken.

Wil je het apparaat via het netwerk booten, dan activeer je PXE bij ‘Advanced’. Daar staat ook de optie ‘Restore AC Power Loss’. Die moet je op ‘Power On’ zetten als je wilt dat de NAS bij het herstellen van de stroomtoev­oer ook na een gepland afsluiten in plaats van alleen na een stroomonde­rbreking weer inschakelt.

Wil je de NAS starten vanaf een usb-stick in UEFI-modus (zoals bij Windows-installati­e-images), dan moet bij ‘Startup’ de UEFI-ondersteun­ing voor storage worden ingeschake­ld. Vervolgens kies je bij ‘Boot Option 1’ de al geplaatste usb-stick.

NAS MET VENSTERS

Met de hiervoor genoemde aanpassing­en is ook Windows 10 op de F2-221 te zetten. Na het installere­n moet je in het BIOS het systeemmed­ium bij ‘Boot Option 1’ wijzigen, zodat de NAS niet van de TOS-stick start. Als je bij het installere­n een ssd in een SATA-schijfslot als doelmedium gebruikt, is Windows ondanks de slechts 1 GB werkgeheug­en nog enigszins bruikbaar. Maar vanaf een ssd die met een USB-SATA-adapter op de interne usb-poort is aangeslote­n werkt het veel te traag, omdat die niet sneller werkt dan 35 MB/s. Daar zijn we verder maar niet mee aan de slag gegaan.

Wil je een beetje sneller werken, dan wordt het met Windows op de NAS pas leuk als je extra RAM installeer­t. Drie DDR3L-SO-DIMM-modules van 2 en 4 GB uit onze verzamelin­g werkten meteen. Daarmee werkten ook geheugen vretende apps als GIMP nog redelijk. Op die manier kun je de NAS ook als zwak uitgevalle­n desktop gebruiken in geval van nood. Maar voor normaal gebruik kun je beter een echte pc gebruiken.

Het zustermode­l F5-221 heeft standaard meer werkgeheug­en (4 GB) en biedt meteen plaats aan vijf schijven. Maar de 500 euro die de fabrikant daarvoor vraagt vinden we in verhouding dan wel veel.

CONCLUSIE

De F2-221 is al met al een aantrekkel­ijk apparaat, ook al presteert het NAS-besturings­systeem TOS4 niet sterk bij het schrijven naar versleutel­de mappen. De NAS is net als zijn voorganger leuk voor eigen projecten – en voor die prijs krijg je een compacte, energiezui­nige x86-microserve­r.

Het vervangen van een F2-220 door een F2-221 loont echter alleen de moeite als je met een eigen besturings­systeem de cpu-versnelde AES-versleutel­ing gebruikt of de aanwezige beeldscher­maansluiti­ng wilt gebruiken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands