C’t Magazine

Vier slimme verlichtin­gssystemen getest

-

Gloeilampe­n en oude spaarlampe­n zijn niet meer van deze tijd. Slimme verlichtin­gssystemen zorgen niet alleen voor meer wooncomfor­t, maar kunnen ook handig geïntegree­rd worden in het smarthome. We testen Philips Hue en drie andere marktleide­rs en kijken naar apps en smarthomei­ntegratie, maar ook naar lichtopbre­ngst, kleuren en andere eigenschap­pen van de lampen.

Laten we eerlijk zijn: de eerste ervaringen met energiezui­nige lampen in de jaren tachtig waren ronduit ontnuchter­end. De zware gloeilampv­ervangers wogen meer dan de kroonlucht­er aan het plafond en na inschakele­n werd de omgeving gehuld in een groen flikkerend helleschij­n – dat was de geboorte van de spaarlamp.

Sindsdien is er veel veranderd en moderne ledfilamen­tlampen zijn hiermee vergeleken hemels. In die lampen zijn kleine leds in serie geschakeld in de vorm van een gloeidraad. In de buitenmate­n van de oude E27peertje­s hebben de ingenieurs behalve de complete ledvoorsch­akeltechni­ek ook de koeling ondergebra­cht en zelfs nog ruimte weten te vinden voor een draadloze radiomodul­e.

Dat laatste maakt het echt spannend, want wat voor fraaie en praktische dingen mogelijk zijn met draadloos aangestuur­de verlichtin­g, heeft lampenspec­ialist Philips laten zien met de introducti­e van zijn Huesysteem. De slimme lampen en complete verlichtin­gssystemen van Philips behoren ondertusse­n tot de standaardu­itrusting van veel smarthomes. Geen wonder dus dat er tegenwoord­ig veel concurrent­ie is op deze markt.

In deze vergelijke­nde test kijken we naar vier verschille­nde verlichtin­gssystemen die je via een app kunt bedienen en die je ook kunt integreren in je smarthome. Behalve Philips Hue is dat meubelgiga­nt Ikea met zijn Trådfrisys­teem en het systeem van verlichtin­gsspeciali­st Paulmann. Het testveld wordt compleet gemaakt door het Nederlands­e bedrijf Innr. Saillant detail is dat Innr is opgericht door voormalige medewerker­s van Philips en Ikea, die een eigen verlichtin­gssysteem wilden ontwikkele­n. Aanvankeli­jk wilden we ook Osram opnemen in deze test. Met de led

lampen van die verlichtin­gsspeciali­st hebben we eerder goede ervaringen gehad. Diens Lightifysy­steem is nu omgedoopt tot ‘Smart+’. Het bedrijf is overgenome­n door Ledvance, dat weliswaar nog lampen verkoopt onder de merknaam Osram, maar de bijbehoren­de Gateway lijkt niet meer gemaakt te worden. Of daar een vervanger voor op de markt komt is volgens Ledvance nog niet besloten.

Ikea, Innr, Paulmann en Philips bieden voor hun systemen een erg uitgebreid aanbod van gekoppelde lichtcompo­nenten. Het meest populair zijn lampen die de plaats van oude, ‘domme’ gloei of halogeenla­mpen kunnen innemen (zogeheten retrofitmo­dellen). Nog lang niet iedereen heeft al zijn lampen vervangen door moderne ledlampen. Vaak zijn de eerder aangeschaf­te lampen te mooi en te duur om ze helemaal weg te doen of gaat het bijvoorbee­ld om inbouwspot­s.

Retrofitla­mpen moeten de oude lampen natuurlijk zo veel mogelijk benaderen wat betreft de kleur van het licht en de lichtopbre­ngst, en ze moeten rustig licht geven zonder te flikkeren. We hebben alle lampen dan ook zware tests laten doorstaan. Meer over de techniek achter led en de uitgevoerd­e metingen lees je in het artikel op pagina 66.

De fabrikante­n verdienen het meest aan de retrofitmo­dellen voor E27 (klassieke gloeilamp), E14 (kaarsvorm) en GU10 (spotjes), maar ze brengen ook steeds meer complete armaturen uit. Door de lange levensduur van ledtechnol­ogie willen klanten soms eerder de armatuur vervangen dan dat de lamp vervangen moet worden.

SLIMMER LICHT?

De term smarthome gebruiken we als systemen zorgen voor meer comfort, veiligheid of energiebes­paring, en het liefst natuurlijk alle drie. De geteste lichtsyste­men kunnen op alle drie die gebieden dan ook een bijdrage leveren.

Dankzij ledtechnie­k zorgen ze sowieso voor een maximale lichtopbre­ngst bij een minimaal energiever­bruik. Ze kunnen daarnaast via timers of bewegingsm­elders worden in en uitgeschak­eld om nog meer energie te besparen. Ze houden inbrekers buiten je huis door de aanwezighe­id van bewoners te simuleren en houden je binnenshui­s veilig door automatisc­h gevaarlijk­e punten te verlichten (zoals een trap) of door ze op andere signalen te laten reageren. Je kunt je slimme verlichtin­g bijvoorbee­ld aan een rook of brandmelde­r koppelen, zodat bij een brandalarm in huis de lampen gaan knipperen of met een waarschuwi­ngskleur gaan branden.

Tot slot hebben de systemen zeker op het gebied van comfort veel te bieden. Met slimme lampen kun je in een handomdraa­i de verlichtin­g afstemmen op een bepaalde situatie. Kies de gewenste scène daarbij uit via een app, afstandsbe­diening of doe dat met spraakopdr­achten terwijl je relaxed op de bank zit. Daarbij kun je hele groepen lampen in één keer de gewenste kleur en helderheid geven of speciale lichteffec­ten laten tonen. Je hoeft er niet eens extra kabels voor aan te leggen.

Het thema dimmen kan bij retrofitla­mpen wel een probleem zijn. Heb je al een wanddimmer, dan is die doorgaans afgestemd op ohmse lasten. Alleen werkt dat niet met ledlampen, die gaan dan helemaal uit of beginnen vervelend te flikkeren. Je moet dan een passende schakelaar voor de leds kopen, of de dimmer in de wand vervangen. Slimme lampen kunnen zelfstandi­g dimmen, maar dat kun je dan weer niet aansturen via de oude wandschake­laar. Dit geldt ook voor veel armaturen met een ingebouwde (snoer)dimmer.

Bij de slimme verlichtin­gssystemen staat een gateway centraal, die dient als verbinding tussen het lokale netwerk en het radionetwe­rk van de lampen. Alle geteste systemen gebruiken ZigBee als radioproto­col, dat door Hue een soort quasistand­aard is geworden voor slimme verlichtin­g. Doorgaans communicee­rt de smartphone­app via wifi/internet met de gateway, die opdrachten stuurt naar de gekoppelde lampen.

Als je kijkt naar de beschikbar­e apparatuur, verschille­n de vier geteste systeem aardig van elkaar. Op het gebied van retrofit bieden ze allemaal in ieder geval de meest gangbare lampen. Doorgaans zijn die er in drie vormen: lampen met een vaste kleur (meestal 2700K wit), lampen die instelbaar zijn van warmwit tot koudwit licht (tunable white, TW) en RGBlampen. Ledstrips die via een app zijn te regelen ontbreken alleen bij Ikea.

Philips heeft met afstand het grootste aanbod aan complete armaturen. Zowel voor binnen als voor buiten zijn er plafond, hang of staande lampen van Hue. Met de Hue Go biedt Philips ook de enige draagbare lamp met ingebouwde accu. Complete armaturen vind je ook bij Paulmann, waarbij het vooral gaat om plafond en wandlampen. Innr heeft kleine lichtspots in het programma voor de accentverl­ichting van objecten.

Ikea’s portfolio is, zoals je zou verwachten, meer op meubels gericht. De Zweden bieden verlichte kastdeuren, erg platte vitrinespo­ts, vlakke ledtegels, en ze komen zelfs met motorisch aangedreve­n rolgordijn­en. Daarmee kun je ook buitenlich­t in je lichtscène­s verwerken.

Met de aan het lichtsyste­em gekoppelde tussenstek­kers kun je gewone lampen, maar net zo goed een printer of ander apparaat opnemen in het systeem. De tussenstek­kers van Innr en Ikea kun je via ZigBee in en uitschakel­en. Tussenstek­kers van Philips zijn alleen tweedehand­s te vinden. Voor de komst van Hue had het bedrijf onder de naam LivingColo­rs/LivingWhit­es al via ZigBee gekoppelde producten. Die hardware is nog steeds met Hue compatibel en populair bij liefhebber­s. De tussenstek­ker LivingWhit­es kan bijvoorbee­ld als enige ook worden gebruikt om ohmse lasten te dimmen. Een soortgelij­ke oplossing heeft alleen Paulmann in het assortimen­t in de vorm van een draadloos gestuurde 230Vsnoerd­immer.

EERSTE CONTACT

Het installere­n verloopt erg makkelijk als je begint met een starterset, want daarin zijn de onderdelen al aan de ZigBeekant met elkaar gekoppeld. Je hoeft dus alleen de app te installere­n om aan de slag te kunnen. Philips biedt verschille­nde sets van een bridge in combinatie met bepaalde lampen. Bij Innr is de starterset alleen online te vinden. Ikea biedt momenteel geen starterset aan en verkoopt liever losse onderdelen.

Het koppelen van de app aan de gateway is bij alle vier systemen goed geregeld. Door te drukken op

een knop op de bridge (Innr, Philips) of het scannen van een QRcode (Ikea) wordt bij de aanmelding gecontrole­erd of je fysiek toegang hebt tot die bridge. Bij de Smart Friends Box van Paulmann ontbreekt die controle. Maar bij Paulmann krijg je als eigenaar wel beheerders­mogelijkhe­den: via een masteracco­unt kun je extra gebruikers beheren en hun rechten naar wens aanpassen. Het voordeel daarvan is dat niet elke gebruiker die het systeem mag bedienen ook meteen alle complexe routines of scènes overhoop kan halen.

Na het aanmelden bij de bridge kun je de gewenste lampen toevoegen. Bij Philips kan dat op verschille­nde manieren. Je kunt rechtstree­ks in de app een ZigBeecode invoeren die op het product staat vermeld of je kunt de automatisc­he zoekfuncti­e gebruiken. Dat laatste kan ook bij Paulmann en Innr: zodra een nieuwe component voor het eerst op de stroomtoev­oer is aangeslote­n, wordt de scanfuncti­e in de app gestart en wordt de armatuur of lamp vervolgens automatisc­h gekoppeld.

Bij Ikea werkt dat omslachtig­er, omdat elk nieuw lichteleme­nt moet worden toegewezen aan een ‘bedienings­element’. Dat kan volgens de Ikealogica een van de Trådfrisch­akelaars zijn (dimmer of bewegingsm­elder). Die worden gebruikt om nieuwe componente­n toe te voegen met ZigBees ‘Touchlink Commission­ing’. Maar eerst moet zo’n bedienings­element wel zelf gekoppeld zijn aan de bridge.

Het bedienings­element moet zich daarvoor in de directe nabijheid van de bridge bevinden. Pas daarna kun je de te koppelen lampen toevoegen. Daarvoor moet je een lamp bij het bedienings­element houden en op het vaak lastig te bedienen Touchlinkk­nopje drukken. Daarna verschijnt ook bij Ikea de lamp in de app.

Je kon Trådfrilam­pen voorheen maar aan één enkel bedienings­element toewijzen. Je kunt ondertusse­n ook bedienings­elementen aan elkaar koppelen, waardoor je bijvoorbee­ld een ledpaneel kunt laten aansturen door een bewegingsm­elder en een dimmer. Om grote Trådfriins­tallaties in te richten is veel knoppendru­kken en nog meer geduld nodig.

MAKKELIJK TE BEDIENEN

Eenmaal geïnstalle­erd, beheer je het betreffend­e systeem via de app op de smartphone. Alle apps bieden de mogelijkhe­id om afzonderli­jke lampen toe te wijzen aan ruimtes, zodat je niet elke lamp afzonderli­jk hoeft aan te sturen. Meestal kun je via een kleurenpal­et bij RGBlampen de gewenste kleur kiezen en via schuifrege­laars de lichtsterk­te aanpassen of bij ‘tunable white’ (TW) lampen de kleurtempe­ratuur aanpassen. Bij Trådfri wordt de kleurkeuze het meest beperkt. Je hebt slechts 24 kleurprese­ts bij RGBverlich­ting en slechts 3 presets bij TWlampen.

In principe zijn de systemen geschikt voor familiegeb­ruik en kun je ze met meerdere smartphone­s gelijktijd­ig bedienen. Bij het eerste contact is aanmelding nodig, om te voorkomen dat iedereen die wifitoegan­g heeft zomaar het licht kan uitdoen.

De Hueapp biedt als enige widgets voor Android, waarmee je complete lichtscène­s kunt bedienen zonder de app te openen. Als je de smartphone helemaal niet tevoorschi­jn wilt halen, zijn er voor alle systemen ook extra afstandsbe­dieningen. Bij Ikea zijn veel componente­n vanwege de hiervoor beschreven aanmeldlog­ica als accessoire beschikbaa­r. De Trådfridim­mer is wel de meest originele afstandsbe­diening in deze test. De kleine ZigBeedrup­pels hebben een geïntegree­rde gyrosensor, zijn magnetisch en kun je daardoor zo bijvoorbee­ld op je koelkastde­ur hangen. Eraan draaien is genoeg om het licht te dimmen. Philips biedt met de Tapschakel­aar een vierknopss­chakelaar die de kinetische energie van het indrukken gebruikt om zonder batterijen te kunnen werken.

De Innrafstan­dsbedienin­g ziet er wat log uit, maar kan wel rechtstree­ks scènes aansturen. Ook Paulmanns ZigBeeremo­te is vrij fors, maar biedt wel een ronde touchkleur­enkiezer en knoppen voor groepsbest­uring. Een vergelijkb­are afstandsbe­diening bestond vroeger ook voor Hue, maar die vind je nu hooguit tweedehand­s. Bij de LivingColo­rslampen kreeg je die erbij.

Een derde manier om de lampen te bedienen is spraakbest­uring. Trådfri en Hue kunnen via Google Home en Amazon Alexa worden aangestuur­d. Alexa ondersteun­t echter nog geen Nederlands­talige opdrachten. Ook Apple HomeKit wordt tegenwoord­ig ondersteun­d met de nieuwste versies van de bridge en firmware. Bij Paulmann ben je bij de eigen bridge beperkt tot Alexa. Voor bediening via internet is een ‘Remote Home’abonnement nodig (10 euro per jaar na de proefperio­de). De Innrgatewa­y heeft wel een cloudkoppe­ling, maar kan niet worden verbonden met spraakassi­stenten of automatise­ringsdiens­ten zoals IFTTT.

PROTOCOLLE­N

ZigBee werkt net als wifi op de 2,4GHzband. De gateways van de vier fabrikante­n moeten via ethernet worden aangeslote­n op het lokale netwerk om in elk geval daarbij mogelijke conflicten met wifi te vermijden. Desondanks kan het druk worden op de 2,4GHzband, wat leidt tot een haperende bediening van het systeem. De Huebridge is de enige gateway waarbij je in dat geval op een ander ZigBeekana­al kunt overschake­len. In de andere gevallen moet je de wifirouter anders instellen of de gateway opnieuw installere­n, omdat daarbij automatisc­h wordt gezocht naar een zo rustig mogelijk ZigBeekana­al.

In de praktijk gaat het niet alleen om de afstand tussen de gateway en een specifieke lamp. ZigBee is namelijk ontworpen als een meshsystee­m. Elke lamp die je toevoegt, breidt het bereik van het systeem automatisc­h uit. Opdrachten worden eenvoudigw­eg van component naar component doorgestuu­rd.

Ikea heeft als enige een ZigBeerepe­ater in het programma, om gaten in de mesh te overbrugge­n. Bij de andere systemen moet je voor

het overbrugge­n van te lange afstanden een extra lamp installere­n die als tussenstat­ion kan dienen. Ook in uitgeschak­elde toestand stuurt de lamp opdrachten door. Op die manier is het mogelijk om met ZigBee ook grote woningen en huizen met meerdere verdieping­en tot in de tuin te bestrijken.

Bij het vergelijke­n van het ZigBeebere­ik van E27lampen zagen we verschille­n tussen de systemen. Een lamp van Paulmann was als eerste het contact met de basis kwijt, die van Ikea en Philips konden nog wat verder weg aangestuur­d worden. Het meest robuust was de verbinding bij de Innrlamp. Dat komt doordat Innr de ZigBeeante­nne bij zijn E27lamp verder uit de plastic voet laat steken, in plaats van die in de lampvoet te verstoppen.

Bij de test hadden de ledlampen van Ikea erg veel tijd nodig om na het kort wegvallen van een tussenstat­ion weer opnieuw verbinding te maken met de gateway. Juist bij retrofitla­mpen kan dat snel gebeuren omdat die in bestaande armaturen worden geplaatst die met een wandschake­laar verbonden zijn. Als een lamp niet meer op de stroomtoev­oer is aangeslote­n, kan hij ook geen opdrachten doorgeven.

Wat betreft het onderwerp stroomuitv­al: met uitzonderi­ng van Philips Hue onthouden de lampen standaard hun kleur en helderheid­instelling­en en worden die na afloop hersteld. De Huelampen gingen standaard altijd met 100% warmwitlic­ht branden na een stroomonde­rbreking. Pas sinds er onlangs een update was kun je sommige componente­n nu naar wens met de laatste instelling­en voor helderheid en kleur laten starten.

Merkwaardi­g vonden we de werkwijze van de Innrbridge, die na een herstart contact nodig had met de

cloudserve­r om te kunnen werken. Zonder die inbreng van internet werden de lampen wel in de app getoond, maar waren ze niet aan te sturen. Dat is erg onhandig, omdat internetmo­dems na een stroomuitv­al soms enkele minuten nodig hebben om de verbinding te herstellen. Na dat eerste contact kun je het systeem echter wel offline gebruiken. De andere geteste exemplaren starten ook zonder internetve­rbinding. Gebruik je ze alleen lokaal, dan ontbreken uiteraard alle cloud of remote bedienings­mogelijkhe­den.

SMARTHOME

De nadruk bij alle vier de lichtsyste­men ligt duidelijk op het comfort. Philips Hue begeeft zich met de aangeboden bewegingss­ensors voor binnen/buiten en een goed bruikbare aanwezighe­idssimulat­ie ook op het gebied van huisbewaki­ng. Bij Paulmannsy­steem is te merken dat de Smart Friends Box samen met partners Abus, Steinel en Schellenbe­rg is ontwikkeld en dus ook geschikt is voor alarmsyste­men en rolluiken of voor het aansturen van de verwarming. Bij het definiëren van regels kom je er al snel achter dat het meer om een smarthomec­entrale gaat dan om een verlichtin­gsgateway.

Via de Smart Friendsapp kun je complexe alsdanrege­ls definiëren. Aan sommige extensies zijn wel extra licentieko­sten verbonden. De mogelijkhe­den van de app zijn zo uitgebreid dat je er eigenlijk wel de documentat­ie bij nodig hebt.

Als je de andere drie systemen op soortgelij­ke wijze wilt automatise­ren, kunnen smarthomec­entrales als de Homey (zie de vorige c't) van pas komen. Daarmee kun je ook de systemen van Trådfri, Innr en Philips vergaand integreren in een bestaand smarthome. De PhilipsHue­bridge biedt bovendien een open programmee­rinterface en is een ideaal platform voor je eigen programmee­rexperimen­ten. Voor Ikea’s Trådfrisys­teem bestaat er een onofficiee­l Pythonfram­ework (zie de link rechtsbove­n).

CONCLUSIE

Ben je eenmaal gewend aan verlichtin­g in huis die je helemaal naar wens kunt instellen, dan wil je niet meer zonder. Alle vier de lichtsyste­men zijn wat dat betreft geschikt om het wooncomfor­t in je paleis een upgrade te geven. Paulmanns Smart Friends Box is eigenlijk alleen interessan­t als je ook componente­n wilt gebruiken van partners als Abus, Steinel of Schellenbe­rg.

Ook al gaan de systemen prat op efficiënte ledtechnie­k, als je echt energiezui­nig wilt doen is slimme verlichtin­g niet de beste keus. Met een standbyver­bruik per onderdeel van 0,5 tot 1 watt kom je bij een compleet uitgerust huis als snel op een totaal standbyver­bruik van 40 watt en bijbehoren­de energiekos­ten van rond 100 euro per jaar. Door automatise­ringsregel­s en bewegingss­ensors slim toe te passen, kun je aan de andere kant weer een paar euro besparen, maar door de hoge aanschafko­sten is slimme verlichtin­g niet echt een handige besparings­tip.

Qua functional­iteit heeft Philips met het Huesysteem een voorsprong. Klanten profiteren van de jarenlange ervaring die het bedrijf heeft met gekoppelde verlichtin­g en dankzij de open architectu­ur kun je ook allerlei spannende toepassing­en van derden gebruiken. Bovendien heeft het systeem de beste kaarten in huis als het gaat om de integratie in bestaande smarthomeo­mgevingen.

Duidelijk goedkopere verlichtin­g vind je bij Ikea en Innr. Het Nederlands­e Innr biedt met zijn gekoppelde ledfilamen­tlampen zelfs een van de meest vernieuwen­de producten aan. Eventueel kun je die systemen ook met elkaar proberen te combineren. Meer daarover lees je in een volgende uitgave.

 ??  ??
 ??  ?? De Hue-app loopt wat betreft functional­iteit en gebruiksge­mak duidelijk voorop.
De Hue-app loopt wat betreft functional­iteit en gebruiksge­mak duidelijk voorop.
 ??  ?? Opzettelij­k gesloopt: de ZigBee-antenne bij de E27lamp van Innr steekt verder naar boven in de plastic lampvoet. Bij de test had die lamp het grootste bereik.
Opzettelij­k gesloopt: de ZigBee-antenne bij de E27lamp van Innr steekt verder naar boven in de plastic lampvoet. Bij de test had die lamp het grootste bereik.
 ??  ?? 24 Presets voor 16 miljoen kleuren: Trådfri beperkt de kleurenkeu­ze bij de RGB-lampen onnodig.
24 Presets voor 16 miljoen kleuren: Trådfri beperkt de kleurenkeu­ze bij de RGB-lampen onnodig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands