C’t Magazine

Verboden hacking-tools

-

Het gebruik van spionageap­paratuur is in veel situaties strafbaar. Sowieso is verspreidi­ng van opnames in strijd met (privacy)wetten. We laten deze gadgets echter toch zien, zodat je jezelf er in ieder geval tegen kunt beschermen.

De meeste hacking-gadgets kun je probleemlo­os kopen en zelfs het gebruik ervan (om bijvoorbee­ld eigen hardware te testen) levert waarschijn­lijk geen problemen op – zolang je er niemand schade mee berokkent. Bij de apparaten die we op deze pagina laten zien ligt dat echter anders. Ook al kun je ze wel online bij webshops bestellen, als je ze gebruikt ben je al snel strafbaar bezig.

Je mag in Nederland en België bijvoorbee­ld wel de gesprekken opnemen waaraan je zelf deelneemt, maar de wet verbiedt het opzettelij­k afluistere­n van gesprekken van anderen met behulp van een technisch hulpmiddel.

Een camera aanbrengen voor opnames (op een vaste plek) zonder dat duidelijk kenbaar te maken is sowieso verboden. Het publiceren van opnames valt verder onder de privacywet­geving en is dan ook bijna altijd verboden, tenzij de geportrett­eerden ermee instemmen.

In sommige Europese landen is de wetgeving daarbij nog strenger dan hier en is ook het verkopen of zelfs het in bezit hebben van (verborgen) opnameappa­ratuur al strafbaar. Onze bevindinge­n met de volgende apparaten zijn dan ook niet gebaseerd op een praktijkte­st.

USB-KABEL MET AFLUISTERF­UNCTIE

De S8 Data Line Locator ziet er niet alleen uit als een gewone microUSB-kabel, hij moet ook zonder beperkinge­n gewoon bruikbaar zijn als oplaad- en datakabel. Er zijn niet eens opvallende afwijkinge­n in de datadoorvo­er, waardoor een potentieel slachtoffe­r niet makkelijk op het idee zou kunnen komen dat die usb-kabel nog zo veel meer is – namelijk een verborgen microfoon met gsm-module en trackingfu­nctie.

De gsm-module zit verborgen in de USBA-stekker van de kabel. De behuizing daarvan kun je openen om er een micro-simkaart in te stoppen. Vervolgens maak je hem dicht met bijvoorbee­ld een druppel secondelij­m en dan ziet de kabel eruit zoals miljoenen andere.

De ingebouwde modem maakt verbinding zodra er stroom door de kabel loopt. Daarna kan iedereen die het mobiele nummer heeft via sms de locatie van de kabel opvragen of de afluisterf­unctie met geluidsdet­ectie activeren. Die laatste functie belt terug naar de afzender van de sms zodra het geluidsniv­eau een bepaalde waarde overschrij­dt. Nog minder sporen achterlate­n kan door het eigen nummer te onderdrukk­en en naar de ingebouwde modem van de kabel te bellen.

Niet alleen de geniepighe­id en functional­iteit zijn schrikwekk­end, ook de prijs en verkrijgba­arheid. Via Chinese websites als Banggood en Alibaba is de kabel al voor ongveer 9 euro te bestellen, en dat is dan inclusief verzendkos­ten. Er zijn ook diverse vergelijkb­are kabels te koop onder andere namen. De fabrikant prijst deze gadget aan als tracker voor in je eigen auto(lader), maar kwaadwille­nden zullen zich daar niet toe beperken.

WEKKERCAME­RA

De wekkercame­ra kwam afgelopen jaar in het nieuws: een Brits stel ontdekte tijdens hun vakantie een dergelijk apparaat in hun Airbnb-onderkomen. De schijnbare digitale wekker stond op het nachtkastj­e en was gericht op hun bed. Maar daarin zat ook een wificamera verborgen die geluid en beeld via het netwerk kon doorsturen naar een smartphone-app. De voorkant was met een soort semitransp­arante spiegelfol­ie afgedekt, waardoor de camera en de infrarood-leds voor het nachtzicht niet opvielen.

Die camera kan een eigen wifitoegan­gspunt opzetten en daarmee via een app geconfigur­eerd worden. Vervolgens kan de gebruiker de wekker koppelen aan het gewenste wifinetwer­k. De videostrea­m is niet alleen te bekijken in de app, maar kan ook worden opgeslagen op de smartphone.

In de wekkercame­ra was ook ruimte voor een microSD-kaart, waarmee het apparaat alle gebeurteni­ssen kon vastleggen zodra hij beweging detecteerd­e. Hoewel de fabrikant de camera aanprijst met een resolutie van 1080p, gaat het volgens de details eigenlijk maar om een VGA-camera. De wekker kan via microUSB op stroom worden aangeslote­n of werken op de bijgelever­de accu (type 18650).

De wekkercame­ra wordt door verschille­nde fabrikante­n onder diverse benamingen aangeboden voor prijzen vanaf circa 20 euro. Het stiekem plaatsen van zo’n beveiligin­gscamera in een openbare ruimte (zoals een verhuurd vakantieve­rblijf) is sowieso strafbaar (art. 441b van het Nederlands­e Strafrecht). Maar ook in woningen, bedrijven of niet-publieke ruimtes mag niet gefilmd worden zonder duidelijke aankondigi­ng (art. 139f).

Ook een camera in een rookmelder, een computermu­is of usb-lader is dus net zo min toegestaan. Op overtredin­g staat maximaal zes maanden cel.

 ??  ?? Deze wekker doet meer dan de tijd aangeven, want bevat ook een verborgen wificamera.
Deze wekker doet meer dan de tijd aangeven, want bevat ook een verborgen wificamera.
 ??  ?? Dit is geen usb-kabel, maar een afluistera­pparaat in vermomming.
Dit is geen usb-kabel, maar een afluistera­pparaat in vermomming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands