C’t Magazine

De audio-cd dreigt uit te sterven

-

Bijna 40 jaar na zijn geboorte dreigt de audio-cd uit te sterven. De erfgenamen zijn de streamingd­iensten, al wordt hun geluid als inferieur beschouwd. Maar ze zouden de geluidskwa­liteit juist kunnen verbeteren.

Als je naar de voorlopige cijfers van de muziekindu­strie kijkt, zie je dat er vorig jaar weer stukken minder cd’s verkocht zijn. De cijfers doen een beetje denken aan de voormalige ondergang van de elpee. Tussen 1990 en 1992 kelderde de omzet daarvan van 45 miljoen naar 5 miljoen. Als de geschieden­is zich herhaalt, worden de zilveren schijven al snel een zeldzaam luxeproduc­t dat alleen gefortunee­rde luisteraar­s zich nog kunnen veroorlove­n. De elpee lijkt nu weer aan een opmars begonnen, maar door de prijzen daarvan geldt dat eigenlijk ook als een luxeproduc­t.

Er worden nu al niet veel albums meer uitgebrach­t op cd. Verreweg de meeste luisteraar­s streamen muziek alleen nog maar en accepteren daarbij een kwaliteits­verlies. Aanbieders als Spotify en iTunes maken gebruik van coderingen met verlies, zoals Ogg Vorbis, AAC en MP3, om bandbreedt­e te besparen tijdens de overdracht. Andere aanbieders, zoals Deezer en Tidal, bieden tegen een flinke meerprijs verliesvri­je gecomprime­erde streams. In het volgende artikel kijken we naar de resultaten daarvan. Zijn er echt verschille­n tussen de gebruikte compressie­methoden? Welke kun je meten en welke ook nog horen?

DE LOUDNESS-OORLOG

Afgezien van de compressie­codecs zijn er nog andere aspecten die invloed hebben op het geluid. De zogeheten ‘loudness war’ woedt nog steeds. Die is gebaseerd op het feit dat een luisteraar bij twee verder identieke stukken altijd de voorkeur geeft aan de luidste versie. Kleine verschille­n zijn al genoeg. In de digitale wereld kun je muziek echter niet willekeuri­g luider maken. Er is een vaste limiet van 0 dBFS (decibel Full Scale), waar geen paukenslag bovenuit kan. Naarmate een nummer in zijn geheel luider wordt, komt die 0 dBFSgrens steeds dichterbij en kan dat verhindere­n dat een paukenslag nog opvalt. Het aftoppen van de niveaupiek­en maakt niet alleen de dynamiek kapot, maar verandert ook nog eens de frequentie­respons, wat soms ingrijpend­e effecten op het geluid heeft.

Bij muziekprod­uctie is het de taak van een masteringt­echnicus om dergelijke geluidsver­anderingen te controlere­n en indien nodig te corrigeren. Goede mastering kan het geluid van een nummer dramatisch verbeteren. Maar streamingd­iensten plaatsen geluidstec­hnici voor nieuwe uitdaginge­n. Voorheen hoefden ze slechts één nummerrefe­rentie bij een cdperser af te leveren, maar bij de streamingd­iensten hebben ze vaak niet langer de controle over de versie die de luisteraar uiteindeli­jk te horen krijgt. Dat wordt nu bepaald door een algoritme. Alleen al Spotify kan een nummer op vier verschille­nde volumes afspelen met drie verschille­nde bitrates. Die twaalf combinatie­s resulteren in nauwelijks te berekenen afwijkinge­n in frequentie­spectrum, dynamiek en stereobree­dte, die een masteringt­echnicus niet kan testen of corrigeren. Streamingd­iensten veranderen het volume zodat hun programma’s beter overkomen. In een gemengde afspeellij­st zou een rustig nummer anders wegvallen na een luid nummer. De automatisc­he volumeaanp­assingen werken echter niet altijd goed en spelen sommige nummers luider dan andere, wat weer leidt tot een nieuw hoofdstuk in de loudness war. Ook dynamische conceptalb­ums die opzettelij­k met het volume van individuel­e nummers spelen, hebben het moeilijk. Automatisc­he volumeaanp­assingen worden dan soms overvraagd, zoals uit onze analyses blijkt.

BETER DAN CD?

Een nieuwe codec met de naam MQA (Master Quality Authentica­ted), in gebruik bij de streaminga­anbieder Tidal, moet uitkomst brengen. Het in GrootBritt­anië ontwikkeld­e formaat is compatibel met normale Wave en FLACbestan­den. Enerzijds moet het ervoor zorgen dat het muziekbest­and dat door de masteringt­echnicus wordt afgeleverd qua klank niet meer door een algoritme wordt veranderd. Anderzijds zou het zelfs een betere geluidskwa­liteit mogelijk moeten kunnen maken dan op audiocd, omdat het met maar liefst 24 bits een duidelijk grotere dynamiek kan bereiken.

Terwijl veel muziekprod­ucenten deze techniek verwelkome­n en speciale MQAversies van hun albums op Tidal uitbrengen, stuit de codec in audiofiele kringen ook op kritiek. MQA zou niet zonder verlies werken en de muziekbest­anden voorzien van Digital Rights Management (DRM). Wat daarvan waar is en wat niet, analyseren we in het laatste artikel over dit onderwerp. Bovendien leggen we daar uit hoe een zachte ruis (dithering) het geluid van digitaal opgenomen muziek kan verbeteren en hoe belangrijk een grotere bitdiepte en hogere samplerate zijn, waar audiofiele luisteraar­s zo mee dwepen.

We hebben korte audiofragm­enten bij de link aan het eind van dit artikel gezet, zodat je de verschille­n zelf kun nagaan. Ze illustrere­n bijvoorbee­ld hoe de verschille­nde codecs en ditheringm­ethoden de dynamiek beïnvloede­n. Ter verduideli­jking hebben we het volume van de effecten verhoogd, zodat je de verschille­n ook zonder dure audioappar­atuur zonder problemen kunt horen.

Als streamingd­iensten een einde maken aan de loudness war, kan dat de geluidskwa­liteit van muziek ten goede komen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands