C’t Magazine

Praktijkvo­orbeelden van 5G

Realtime-toepassing­en als gaming en VR vereisen edgecomput­ing. Daarbij gaan de datapakket­ten naar een 5Gbasissta­tion om de hoek.

-

Cloudcompu­ting is ook voor consumente­n praktisch in te zetten. In plaats van een workstatio­n of een gaming-pc te moeten kopen, gebruik je een ‘dom’ scherm en invoerappa­ratuur en komt de rekenkrach­t en grafische performanc­e naar je toe via een netwerk. Je input moet dan wel eerst naar een datacentru­m worden gestuurd, daar worden verwerkt en pas dan worden de beelden teruggestu­urd. Dat neemt tientallen millisecon­den in beslag en dat is voor allerlei toepassing­en veel te veel. Voor VR-headsets bijvoorbee­ld. Als je je hoofd beweegt, moeten

de nieuwe beelden zo snel mogelijk voor je neus verschijne­n, anders krijg je last van simulatiez­iekte: het brein merkt een verschil tussen je hoofdbeweg­ingen en datgene wat je ziet, en daar wordt je onherroepe­lijk misselijk van.

Daar komt 5G dan bij om de hoek kijken. Aanbieders zijn namelijk van plan rekenperfo­rmance te gaan verkopen. Daarvoor plaatsen ze snelle servers in 5G-basisstati­ons. Die servers zijn vergelijkb­aar met die in normale cloudcompu­ting-set-ups.

Het verschil zit hem in het aantal hops tot de server wordt bereikt. In plaats van via diverse routers, hoeven de data alleen maar kort door de lucht naar het basisstati­on te zoeven. Omdat de server daarbij aan de rand van het netwerk staat in plaats van ergens in het midden, wordt dat aangeduid als ‘edgecomput­ing’. Op de MWC-beurs (voorheen bekend als het Mobile World Congress) kon je de techniek uitprobere­n bij de stand van HTC. Het Taiwanese bedrijf had een VR-demo inclusief 5G-cel opgebouwd. Dat werkte behoorlijk goed. De bril maakte nog wel via wifi contact met de 5G-router waardoor de latentie merkbaar hoger was dan bij direct bekabeld aangeslote­n. Maar de ontwikkela­ars hebben nog even de tijd totdat de techniek daadwerkel­ijk op de markt komt. Het doel is om de Motion-to-Photon-duur (de tijd tussen het bewegen van je hoofd en tot het berekende beeld je oog bereikt) terug te dringen tot onder de 20 millisecon­den.

De providers zien dat wel zitten, want ze kunnen in de toekomst niet alleen internetto­egang verkopen maar ook rekencapac­iteit. De vraag is of ze consumente­n aantrekkel­ijke pakketten kunnen bieden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands