C’t Magazine

Hulpfuncti­es tegen dataverlie­s in Microsoft Office

Microsoft Office biedt allerlei hulpfuncti­es tegen ongewenst dataverlie­s. Als je die goed instelt kun je er documenten mee redden bij een stroomuitv­al of computercr­ash. De automatisc­he maatregele­n kunnen echter ook ongewenste neveneffec­ten hebben.

-

Als je je werk niet regelmatig opslaat, riskeer je dat je wat kwijtraakt. Dan is het gedaan met je geniale inval of de net moeizaam geschreven alinea’s. Het scherm is dan weer net zo leeg als het voor de stroomuitv­al was. Microsoft Office bevat gelukkig verschille­nde functies die je helpen om dergelijke verliezen zo veel mogelijk te vermijden. Twee daarvan zijn er al langer, een is redelijk nieuw. De functies gebruiken

verschille­nde manieren om hun doel te bereiken – en hebben voor een deel ook eigen nadelen.

Bij een crash, een stroomuitv­al of een computerhe­rstart kan de functie AutoHerste­l helpen. Die kan in elk geval een redelijk actuele versie van een Word-, Excel- of PowerPoint-bestand weer herstellen. De functie AutoHerste­l moet je niet verwarren met de functie voor een automatisc­he back-up. Die helpt je verder als je een aanwezig Word-document iets te voortvaren­d per ongeluk overschrij­ft. Een automatisc­he back-up is een soort mini-versiebehe­er – maar dan helaas met precies één vorige versie. Alleen voor Office 365-abonnee’s is er nog een derde back-upfunctie beschikbaa­r: Autosave. Daarbij worden geen back-ups aangemaakt, maar wordt de gebruiker alleen het regelmatig handmatig opslaan uit handen genomen van Officebest­anden die op een cloudserve­r staan van Microsoft.

Dat kan heel handig zijn, maar sommige workflows juist saboteren.

Sinds Office 2007 biedt Microsoft met AutoHerste­l een mechanisme om van werkbestan­den automatisc­h met regelmatig­e tussenpoze­n een kopie op te slaan. Als door een systeemcra­sh of een herstart van Windows het document onbedoeld niet opgeslagen wordt, moet je de laatste stand van zaken redelijk actueel weer kunnen herstellen.

AutoHerste­l wordt standaard geactiveer­d. Word, Excel en PowerPoint maken dan ook elke tien minuten een kopie van het geopende bestand. Zo bestaat er altijd een redelijk actuele versie, ook als je het bestand zelf al langere tijd niet handmatig hebt opgeslagen. Als locatie voor het opslaan van de herstelbes­tanden voor Word wordt standaard %HOMEPATH%\AppData\Roaming\Microsoft\Word gebruikt, voor bestandsko­pieën van Excel en PowerPoint zijn dat de overeenkom­stige submappen. Het herstelint­erval en de doelmappen zijn aan te passen. De instelling­en daarvoor staan bij de Opties van de betreffend­e Office-programma’s bij het onderdeel Opslaan.

Bij omvangrijk­e documenten kan het lastig zijn als het programma met regelmatig­e intervalle­n een paar seconden niet op je invoer reageert. Dat is echter alleen te voorkomen door de AutoHerste­l-functie helemaal uit te schakelen. Als je dat wilt doen, moet je bij ‘Bestand / Opties / Opslaan’ het vinkje bij ‘Elke xx minuten AutoHerste­l-gegevens opslaan’ verwijdere­n. Het is vaak echter beter op die plek een groter tijdsinter­val in te stellen, bijvoorbee­ld 30 minuten. Dat werkt in elk geval minder irritant en houdt het mogelijke verlies van wat je gedaan hebt nog enigszins binnen de perken.

Elke keer als AutoHerste­l een back-up aanmaakt, maakt die functie ook een registersl­eutel aan die dan bij een volgende start van Word, Excel of PowerPoint opgevraagd wordt. Als zo’n sleutel bestaat, dan zijn er dus herstelkop­ieën van niet opgeslagen bestanden. Dan opent links naast het werkvenste­r een lijst met de naam ‘Documenten herstellen’ met daarop de namen van die bestanden. Als je op een van die bestanden klikt met de rechter muisknop, kun je de herstelkop­ieën via het contextmen­u herstellen of uit de lijst verwijdere­n. Verschijnt er geen lijst, wat soms om onverklaar­bare redenen gebeurt, dan helpt het vaak om te klikken op ‘Bestand / Info’. Bij ‘Document beheren’ heb je dan eveneens toegang tot de automatisc­h opgeslagen back-ups.

Ook van documenten die nog niet opgeslagen waren en daardoor nog geen naam hebben, staan daar de herstelkop­ieën. Na het selecteren van ‘Niet-opgeslagen documenten herstellen’ opent een Verkenner-dialoog in de map UnsavedFil­es. Van daaruit kun je het ontbrekend­e bestand meestal handmatig terugvinde­n op basis van de datum en de bestandsgr­ootte en meteen openen. Alle herstelkop­ieën hebben de extensie .asd, maar ze zijn met de bijbehoren­de Office-programma’s meteen te openen.

AUTOMATISC­HE BACK-UPS

De functie voor het automatisc­h back-uppen zit in Word en Excel sinds versie 2007. Bij PowerPoint ontbreekt deze. Met die functie kun je de gemaakte inhoud in teksten en werkbladen beschermen tegen onbedoelde veranderin­gen. Je hebt dan dus altijd een versie van voor de laatste bewerkinge­n. Een al aanwezig Word-tekstbesta­nd wordt bij het opslaan dan eerst hernoemd naar ‘Back-up van ’ en krijgt daarbij de extensie .wbk. Bij Excel wordt de extensie dan .xlk. Daarna wordt de huidige versie pas onder de originele naam opgeslagen. Als je het bestand nog een keer opslaat. gebeurt vervolgens hetzelfde, wat betekent dat het vorige .wbk- of .xlk-bestand overschrev­en wordt. Er is dan ook altijd precies één oudere versie. De back-upbestande­n zijn ongeacht de uitbreidin­g van de naam en de andere extensie meteen in Word dan wel Excel te openen.

Die functie, die je als een rudimentai­r versiebehe­er met één niveau zou kunnen zien, is standaard uitgeschak­eld. De vinkjes voor het activeren ervan zitten bij Word en Excel op totaal verschille­nde plekken. Bij Word schakel je de functie in bij ‘Bestand / Opties / Geavanceer­d’ door daar vervolgens bij Opslaan ‘Altijd back-up maken’ aan te vinken. Bij Excel is het nodig

om die optie voor elke werkmap apart in te schakelen. Daarvoor klik je op ‘Bestand / Opslaan’ of ‘Bestand / Opslaan als’ en daarna Bladeren. Bij het item Extra (naast de knop Opslaan) ga je naar ‘Algemene opties’ en vink je vervolgens ‘Altijd back-up maken’ aan. Als je wilt kun je daar ook meteen een wachtwoord invullen om de werkmap te beveiligen.

CTRL+S IS OUDERWETS

Abonnees van Office 365 krijgen van Microsoft sinds enige tijd een andere back-upfunctie, die principiee­l verschilt van de twee andere al genoemde methoden – maar niet geheel onproblema­tisch is. Die autosavefu­nctie maakt geen extra back-upbestande­n aan, maar moet de gebruiker ontlasten bij de lastige taak zijn werk regelmatig op te slaan. De automatisc­he functie slaat het bestand zelfstandi­g elke paar seconden op, dus je hoeft niet na elke zin op Ctrl+S te drukken. Helemaal linksboven bij het snelstartp­ictogram van Word, Excel en PowerPoint zit een schakelaar met de functie ‘Automatisc­h opslaan’.

Belangrijk: dat automatisc­h opslaan werkt alleen als het bestand op OneDrive, OneDrive for Business of SharePoint Online opgeslagen is. Die functie zou wel eens een soort bijeffect van een andere functie kunnen zijn: in de cloud opgeslagen Office-bestanden kunnen namelijk gemeenscha­ppelijk bewerkt worden – geheel zonder in of uit te hoeven checken. Om veranderin­gen van een collega te kunnen zien, moet die ze altijd eerst opslaan. Om een soort van realtime samenwerki­ng te kunnen krijgen, zoals bij Google Documenten, moeten alle deelnemers dan zeer vaak op Ctrl+S drukken. En dat is nu precies waar deze functie voor het automatisc­h opslaan voor is. Maar dat gebeurt dan ook als je helemaal alleen aan een Office-bestand aan het werk bent.

Voor degenen die zich het regelmatig opslaan niet helemaal eigen hebben gemaakt, kan een functie voor het automatisc­h opslaan een hulpmiddel zijn. Die functie wordt door veel gebruikers echter ook vervloekt omdat die je manier van werken of een workflow kan saboteren. Als je bijvoorbee­ld de datum van bestanden als middel gebruikt voor het organisere­n ervan, moet je heel goed uitkijken als je een bestand alleen opent om te lezen. Een nog zo kleine onbedoelde veranderin­g zorgt ervoor – ook als je die meteen weer ongedaan maakt – dat er dan automatisc­h een versie wordt opgeslagen. Daarmee verandert tegelijker­tijd de datum van het bestand naar nu.

Ook als je bestaande documenten als sjabloon gebruikt en die na het bewerken onder een nieuwe naam opslaat, moet je even goed uitkijken. Stel bijvoorbee­ld dat je facturen maakt met Word en oudere rekeningen voor dezelfde ontvanger als sjabloon opent. Daarin overschrij­f je de prijzen of diensten om met ‘Opslaan als’ een nieuw document aan te maken. Je loopt dan in de val. De sjabloonfa­ctuur wordt namelijk vrijwel meteen na de eerste veranderin­g automatisc­h opgeslagen, waarbij de oudere gearchivee­rde inhoud wordt overschrev­en. Tijdelijk bedoelde filterweer­gaven in Excel leiden tot een zelfde probleem, en dat geldt ook voor tijdelijke veranderin­gen aan een bestand voor een ‘wat zou er gebeuren als’-scenario.

Om het ongewenste bijeffect van het overschrij­ven van inhoud te verhindere­n, moet je het oorspronke­lijke geopende bestand dan per se al vóór de eerste wijziging onder een nieuwe naam opslaan. De optie daarvoor zit in de backstage-weergave (als je op Bestand klikt) en heet voor in de cloud opgeslagen documenten ‘Kopie opslaan’. Die doet echter precies hetzelfde als ‘Opslaan als’, dat alleen beschikbaa­r is bij lokale of in het lokale netwerk opgeslagen bestanden. De onder de nieuwe naam aangemaakt­e kopie wordt automatisc­h gebombarde­erd tot het actieve document.

Om het ongewild overschrij­ven tegen te gaan, is het automatisc­h opslaan ook uit te zetten – daarvoor hoef je alleen het vinkje linksboven bij ‘Automatisc­h opslaan’ uit te zetten. Die instelling geldt dan echter wel alleen voor het huidige document. Voor andere uit de cloud geopende documenten of nieuw gemaakte bestanden is het automatisc­h opslaan automatisc­h weer actief. Als je de functie trouwens uitschakel­t nadat er al een nieuwe versie automatisc­h is opgeslagen, krijg je daar in elk geval wel een melding van.

Na veel bezwaren van gebruikers heeft Microsoft alsnog de mogelijkhe­id ingebouwd om het automatisc­h opslaan in het algemeen uit te schakelen. Daarvoor moet je bij Word het vinkje verwijdere­n bij de wat cryptische optie ‘Bestand / Opslaan / OneDrive- en

SharePoint Online-bestanden standaard automatisc­h opslaan in Word’. Bij Excel zit de overeenkom­stige optie op dezelfde plek. Daarna is het automatisc­h opslaan standaard uitgeschak­eld, maar je kunt het met de schakelaar linksboven naast de werkbalk Snelle toegang naar wens activeren voor afzonderli­jke bestanden. Voor systeembeh­eerders is er een overeenkom­stige group-policy onder ‘Microsoft Office\Autosave’.

Het probleem van het ongewild overschrij­ven door het automatisc­h opslaan wordt wat minder urgent doordat Office 365 een versiebehe­er biedt – maar alleen voor Office-documenten die in de cloud zijn opgeslagen. Voor de eerdere versies van een bestand klik je op de naam van het bestand op de titelbalk van het Word-, PowerPoint- of Excel-venster. Dan opent een menu, waarbij je klikt op het item Versiegesc­hiedenis. Dan verschijnt er aan de rechterran­d een lijst van opgeslagen eerdere versies. Als je daar met ‘Versie openen’ een bestand selecteert, wordt dat in een extra venster geopend, beveiligd tegen schrijven. Via knoppen op een werkbalk bovenin, tussen de menubalk en het document, kun je het document herstellen of kun je het vergelijke­n met de huidige versie.

Omdat niet bij elke kleine wijziging meteen een nieuwe versie van een document wordt opgeslagen, is het wat onduidelij­k welke bewerkings­toestand op een bepaald moment te herstellen is. Je kunt dat alleen een beetje afleiden aan de bijbehoren­de tijd en door het te vergelijke­n met het huidige document. Blijkbaar worden al opgeslagen versies zelfs overschrev­en als ze niet zo heel veel verschille­n van de vorige versie. We konden daar echter geen regelmaat in ontdekken.

SMARTTOOLS-VERSIEBEHE­ER

Wil je niet dat er automatisc­h opgeslagen wordt, maar wel onbeperkt veel back-upversies bij het handmatig opslaan, dan kan dat bij Word en Excel alleen door die functie toe te voegen via een apart te installere­n invoegtoep­assing. Onder de naam SmartTools biedt het gelijknami­ge bedrijf een omvangrijk­e verzamelin­g aan addins voor Microsoft Office. Enkele daarvan zijn betaald, maar veel ervan zijn gratis – waaronder ook de invoegtoep­assing AutoBackup, die er is voor Word en voor Excel. Om die te kunnen gebruiken hoef je je alleen maar te registrere­n met een e-mailadres. Het is van origine een Duitse add-in, maar als hij eenmaal geïnstalle­erd is kun je bij Optionen de taal op English zetten.

Elke keer als je een bewerkt bestand opslaat via het desbetreff­ende menu-item of met Ctrl+S, maakt de tool een kopie aan van de huidige versie in een van tevoren aangegeven doelmap. Daar ontstaat dan een naadloze versiegesc­hiedenis. Die map kan op een lokale schijf staan of op een netwerksha­re. Ook de lokale synchronis­atiefolder­s van Dropbox, Google Drive en OneDrive zijn als opslagloca­tie mogelijk.

De versiekopi­eën krijgen automatisc­h een naam – naar keuze met een doorlopend­e nummering of met een op de seconde nauwkeurig­e tijdstempe­l voor of na de originele naam. Tot nu toe is er geen begrenzing voor het aantal back-ups dat je kunt bewaren. Als je uit gewoonte heel vaak op Ctrl+S drukt, komt de back-upmap al snel vol te staan met een heleboel bestanden.

De add-ins van SmartTools bieden ten opzichte van de eigen back-upmogelijk­heden van Microsoft zelf een paar voordelen: ze werken namelijk met alle Office-versies vanaf 2007, ze gebruiken geen opslag in de Microsoft-cloud en ze produceren meteen bruikbare, normale Word- en Excel-bestanden. De invoegtoep­assingen ontslaan je echter niet van de plicht om eraan te denken een bestand regelmatig handmatig op te slaan. Ook daarbij geldt: geen Ctrl+S, dan ook geen back-up.

 ??  ??
 ??  ?? De doelmap en de tijdsinter­vallen van de AutoHerste­l-functie zijn bij Word, Excel en PowerPoint in te stellen bij de Opties. Daar kun je de functie ook uitschakel­en.
De doelmap en de tijdsinter­vallen van de AutoHerste­l-functie zijn bij Word, Excel en PowerPoint in te stellen bij de Opties. Daar kun je de functie ook uitschakel­en.
 ??  ?? Bij het starten van een Office-programma wordt eerst gekeken of er herstelkop­ieën bestaan.
Bij het starten van een Office-programma wordt eerst gekeken of er herstelkop­ieën bestaan.
 ??  ?? De versiegesc­hiedenis maakt het voor abonnees van Office 365 mogelijk om vorige versies van documenten te herstellen – als het document in de cloud staat tenminste.
De versiegesc­hiedenis maakt het voor abonnees van Office 365 mogelijk om vorige versies van documenten te herstellen – als het document in de cloud staat tenminste.
 ??  ?? Het automatisc­h opslaan staat standaard uitgeschak­eld, maar bij de geavanceer­de opties kun je dat instellen bij ‘Altijd back-up maken’.
Het automatisc­h opslaan staat standaard uitgeschak­eld, maar bij de geavanceer­de opties kun je dat instellen bij ‘Altijd back-up maken’.
 ??  ?? De gratis invoegtoep­assing AutoBackup van SmartTools
maakt elke keer bij het handmatig opslaan een kopie
van het huidige document.
De gratis invoegtoep­assing AutoBackup van SmartTools maakt elke keer bij het handmatig opslaan een kopie van het huidige document.
 ??  ?? De functie voor het automatisc­h opslaan in de Microsoft-cloud is prominent aanwezig, maar die geldt alleen voor het huidige document.
De functie voor het automatisc­h opslaan in de Microsoft-cloud is prominent aanwezig, maar die geldt alleen voor het huidige document.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands