C’t Magazine

Firefox veiliger maken: zoekmachin­es en adblockers

Als je bij het surfen op internet waarde hecht aan je privacy, moet je je browser afgrendele­n. In dit eerste artikel laten we zien hoe je Firefox kunt verzegelen tegen allerlei onraad vanuit internet. Houd zelf de controle over je data bij het rondstruin­e

-

Een browser is je deur naar de digitale wereld, en dat kan zowel beroepsmat­ig als in de privésfeer zijn. Die browser mag dan ook geen bron van securitypr­oblemen zijn en moet je privacy kunnen waarborgen. Maar de meeste gebruikers hebben er geen flauw benul van welke complexe processen er allemaal op de achtergron­d draaien om een website in een browser te kunnen vertonen.

En waarom zouden ze ook? De achterligg­ende techniek werkt volledig geruisloos en geeft een gebruiker het gevoel van vrijheid om elk denkbaar informatie­brokje van een website te kunnen bereiken en niets van een webpagina te hoeven missen. Daarbij realiseert amper iemand zich hoe de websitemak­ers de privéomgev­ing van bezoekers schaden en hun privacy in gevaar brengen, alleen al door het embedden van externe resources zoals JavaScript, fonts en socialemed­iaknoppen.

In deze serie artikelen geven je een compleet pakket tegen opdringeri­ge reclame, nieuwsgier­ige trackers en securitypr­oblemen. We laten zien welke vreemde wegen je persoonlij­ke data bewandelen tijdens het surfen en wat je daartegen kunt doen. Op grond daarvan

kun je zelf beslissen met welke aanbieders je je gegevens wilt delen.

Als basis hiervoor is de browser Firefox het meest geschikt – zie het kader op de laatste pagina van dit artikel. Dat is standaard echter niet het geval, daar moet je nog wel wat voor doen. Naast de vele tips voor het configurer­en stellen we ook een aantal addons voor die de browser veiliger en zuiniger moeten maken wat betreft de hoeveelhei­d dataverkee­r.

ZOEKMACHIN­E AANPASSEN

Start met een nieuw geïnstalle­erde (en recente) Firefoxver­sie. Standaard gebruikt Firefox dan Google als zijn zoekmachin­e. Als bij het menuitem Opties op het tabblad Zoeken de optie ‘Zoeksugges­ties geven’ aangevinkt staat, wordt datgene wat je op de adresbalk van Firefox typt als zoekterm of url meteen bij het intypen al naar Google gestuurd.

Bedenk daarbij dat Google een reclamebed­rijf is dat uit alle informatie die het binnenkrij­gt profielen maakt. Een gebruiker die zijn privacy wil bewaken zal nou niet meteen aan dat bedrijf zijn zoekopdrac­hten willen toevertrou­wen. Maar dat hoeft gelukkig ook niet, want er zijn meerdere alternatie­ven. Startpage bijvoorbee­ld. Die zoekmachin­eexploitan­t heeft privacy hoog in het vaandel staan. Het is mogelijk om resultaatp­agina’s via een proxy te bekijken, niet inzichteli­jk voor anderen. Daarbij zijn de zoekresult­aten bijna net zo goed als die van Google omdat Startpage met Google samenwerkt.

Startpage heeft een addon voor Firefox met de naam ‘Startpage.com privacy zoekmachin­e’. Maar kijk wel even uit, want er zijn wat addons van anderen die daar qua naam wel wat op lijken.

Daarnaast is er natuurlijk nog een aantal andere zoekmachin­es als DuckDuckGo, Bing, Qwant en Searx, die je privacy allemaal beter beschermen dan Google dat doet. De optie om een zoekmachin­e in te stellen staat bij ‘Opties / Zoeken / Standaardz­oekmachine’.

NEE-STICKER VOOR RECLAME

Online adverteerd­ers hebben veel manieren ontwikkeld om surfers te bespionere­n. Met een adblocker kun je hun nieuwsgier­igheid aan banden leggen. De reclameen contentblo­cker uBlock Origin filtert reclame bijvoorbee­ld uitermate effectief, maar ook trackers en knoppen voor socialemed­iareuzen zoals Facebook. Daardoor hoeft de browser minder content te laden en kan een webpagina sneller opgebouwd worden. Daarnaast beschermt uBlock Origin gebruikers ook voor het zogeheten malvertisi­ng, oftewel reclame die schadelijk­e code bevat.

De addon staat onder de naam ‘uBlock Origin (door Raymond Hill) bij Mozilla (zie de link onderaan dit artikel). Na het installere­n staat er een pictogramm­etje rechtsbove­n op de werkbalk naast de adresbalk. Als je daar op klikt, verschijnt er een popupvenst­er met het dashboard. De addon uBlock Origin werkt standaard met instelling­en die al een groot deel van de onnodige content eruit filteren.

uBlock Origin werkt voornameli­jk met filterlijs­ten. Als bijvoorbee­ld het domein ‘www.reclame.com’ op een van die filterlijs­ten staat, wordt er geen content van dat domein gedownload.

FILTERLIJS­TEN TEGEN RECLAME

uBlock Origin heeft na het installere­n al meteen verschille­nde filterlijs­ten met duizenden domeinen geactiveer­d waarvan bekend is dat die reclame, trackers en andere ongewenste content leveren. Bovendien heeft de addon nog andere optionele filterlijs­ten, die je extra kunt selecteren. Voor het activeren daarvan moet je eerst het dashboard openen, daar op het pictogram met de schuifrege­laars klikken en vervolgens het tabblad Filterlijs­ten openen.

Zowel bij de categorie Advertenti­es als bij Privacy zijn al een aantal lijsten vooraf geselectee­rd. Zet bij beide categorieë­n de ontbrekend­e vinkjes voor alle resterende filterlijs­ten. Daarnaast is het aan te raden om de filterlijs­t ‘NLD: EasyList Dutch’ in de categorie ‘Gebieden, talen’ te selecteren. Met die door verschille­nde adblockers gebruikte lijst filtert uBlock Origin reclame van webdomeine­n die vaak op Nederlands­e websites te vinden zijn.

De lijsten bij de categorie ‘Storende elementen’ blokkeren irritante cookiemede­delingen en socialshar­ingbuttons (van Facebook en Twitter en dergelijke). Met iedere extra filterlijs­t die je activeert, stijgt echter ook het risico dat er content geblokkeer­d gaat worden die noodzakeli­jk is voor het goed werken van een webpagina.

Als het (zelden voorkomend­e) geval zich voordoet dat uBlock benodigde content onderdrukt, dan deactiveer je de adblocker met een enkele klik op de blauwe switch voor de betreffend­e webpagina. Daarmee verlies je wel kort ook de beschermin­g tegen schadelijk­e online reclame en trackers. Soms moet je uBlock Origin deactivere­n bij websites die tegenmaatr­egelen hebben getroffen tegen adblockers.

MEER FUNCTIES

In de standaardm­odus, de zogeheten ‘easy mode’, bestaat de mogelijkhe­id om invloed uit te oefenen in principe uit het selecteren van de filters die toegepast moeten worden. Voor gebruikers met wat meer ambitie is er de zogeheten ‘medium mode’ met nog veel andere opties.

Die modus activeer je door op het tabblad Instelling­en van het dashboard een vinkje te zetten voor ‘Ik ben een ervaren gebruiker’. In de medium modus kun je het downloaden van scripts en frames van externe websites deactivere­n – een goed compromis tussen bruikbaarh­eid enerzijds en meer beveiligin­g en privacy anderzijds.

Op het overviewpa­nel staan de domeinen waar een webpagina zijn content vandaan haalt. Als het balkje ervoor groen is, is alles van dat domein doorgelate­n, maar als het rood is, is er content geblokkeer­d. In de kolom meteen rechts van een domein geef je aan of je voor dat domein globaal dynamisch wilt filteren voor alle webpagina’s. Klik in die kolom links op het balkje, dan wordt dat groen en sta je alles toe en klik je rechts dan blokkeer je alles. In de volgende kolom doe je hetzelfde voor de huidige webpagina. De plussen en minnen op de balkjes zijn een indicatie voor hoeveel netwerkreq­uests er toegestaan of geblokkeer­d werden.

Bovenaan op het overviewpa­nel kun je hetzelfde doen voor (externe) afbeelding­en, interne scripts en scripts van de webpagina zelf. Daarmee worden dan bijvoorbee­ld ook geembedde filmpjes van YouTube geblokkeer­d. Als je dat niet wilt, moet je op het tabblad ‘Mijn regels’ bij het dashboard de volgende regels toevoegen:

* * 3p-script block

* * 3p-frame block Typ die tekst eerst in bij de ‘Tijdelijke regels’ op het tabblad ‘Mijn regels’, klik op Opslaan en neem ze vervolgens over als permanente regels door te klikken op Vastleggen. Vaak schiet je daar wel je doel een beetje mee voorbij, bijvoorbee­ld als een website Google Captcha’s gebruikt. Die worden op veel sites bij het registrere­n gebruikt, maar uBlock Origin onderdrukt die in de medium modus en dan kom je bij het registrere­n niet verder.

De twee regels die je op die manier zelf toegevoegd hebt, zie je vervolgens op het overviewpa­nel terug als ‘scripts van derden’ en ‘frames van derden’.

Je hebt bij uBlock Origin dan ook veel manieren om gedetaille­erd in te stellen wat je toe wilt staan en wat niet. Na het aanpassen van die instelling­en moet je een pagina wel even herladen om het effect te kunnen zien. Bij de link hieronder staat nog meer informatie over wat je met uBlock Origin kunt doen.

 ??  ??
 ??  ?? De standaardz­oekmachine is bij de opties in te
stellen.
De standaardz­oekmachine is bij de opties in te stellen.
 ??  ?? Met lijsten kun je veel irritante content zoals socialemed­iabuttons onderdrukk­en.
Met lijsten kun je veel irritante content zoals socialemed­iabuttons onderdrukk­en.
 ??  ?? Werkt een website niet met uBlock Origin? Dan schakel je hem met de blauwe knop tijdelijk uit.
Werkt een website niet met uBlock Origin? Dan schakel je hem met de blauwe knop tijdelijk uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands