C’t Magazine

Trackers en reclame blokkeren op Android

Met de Android-app Blokada blijft je smartphone schoon, en dat zonder te rooten of andere trucs. Bij een praktijkte­st onderschep­te de tool bij ons tienduizen­den oproepen van trackers en advertenti­es. En die waren niet alleen van Google en Facebook.

-

Tsja, apps … Aan de ene kant wil je dat ze bepaalde gegevens verzamelen, zoals fitness-apps die je hartslag en routes vastleggen. Maar aan de andere kant zijn apps vaak een soort malware: ze verzamelen allerlei gegevens die ze niet nodig hebben en waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben, bovendien overstelpe­n ze je met reclame. Zo onthulde de Wall Street Journal in februari nog dat talloze fitness-apps persoonlij­ke gezondheid­sgegevens doorstuurd­en naar Facebook, zelfs als je helemaal niet bij Facebook was aangemeld. Zelfs betaalde apps zitten tegenwoord­ig vol reclame en trackers die je gebruik bijhouden, soms zonder daar toestemmin­g voor te vragen.

Het is dus geen wonder dat trackers net zo populair zijn als een bezoek aan de tandarts. Gelukkig is er een pijnvrije behandelin­g mogelijk voor Android met behulp van een opensource app. De naam van die app is Blokada. Hij blokkeert reclames, zoals de naam al aangeeft, en zet trackers en malware-apps op een doodlopend spoor. Blokada houdt alle geïnstalle­erde apps in de gaten en gebruikt hierbij diverse filterlijs­ten om ‘kwaadwille­nde’ servers te herkennen.

GOEDE APPS MET KWADE BIJBEDOELI­NGEN

Het is duidelijk dat reclame in apps of op internet door veel gebruikers als vervelend wordt ervaren. Een gepaste dosis is misschien acceptabel in ruil voor gratis gebruik, maar te veel reclame irriteert. De werking van trackers springt minder in het oog. Om een idee te krijgen van de omvang van het probleem, kun je een kijkje nemen op de website https://exodus-privacy.eu.org. De Franse non-profitorga­nisatie erachter is gespeciali­seerd in het opsporen van trackers in Android-apps. Daarvoor doorzoeken ze de bij het maken van de app gebruikte DEX-bestanden op code-signatures van trackers.

De site vermeldt meer dan 50.000 apps. Verrassend veel bekende apps op de lijst bevatten trackers. Dat zijn niet alleen de bekende zondaars, zoals gratis games en apps uit onbekende bronnen. Als gebruiker kun je niet zien hoeveel trackers als verstekeli­ng meekomen in de code van een app. Zo telde Exodus bijvoorbee­ld in de Android-apps Marktplaat­s en Nike Training respectiev­elijk 13 en 10 trackers. Als je de Hema-app gebruikt, wordt je volgens Exodus door 6 trackers gevolgd, de Outlook-app heeft er 9. Zelfs de Wikipedia-app van de non-profit Wikimedia Foundation bevat twee trackers, de Exodus-app zelf bevat geen enkele tracker.

Sommige trackers doen hun telwerk zonder schadelijk­e effecten voor je privacy. Sommige trackers houden wel rekening met de Algemene Verordenin­g Gegevensbe­scherming (AVG) en verzamelen geen gegevens die onder ‘persoonsge­gevens’ vallen. Bij Blokada kun je deze ‘goede’ trackers eventueel in een whitelist opnemen, zodat hun verzoeken wel doorgelate­n worden.

Blokada stuurt verder alle trackers op een doodlopend­e weg. Dat gaat als volgt: Blokade stuurt het dataverkee­r naar een lokaal op de smartphone ingestelde VPN-interface. Dat kan op Android-smartphone­s zonder rootrechte­n. Omdat de controle op het apparaat zelf gebeurt, krijgt niemand anders de data onder ogen die naar de filters wordt gestuurd. Je ruilt dus niet het ene kwaad voor het andere in. Er zit wel een nadeel aan deze methode. Je kunt naast Blokada niet tegelijker­tijd ook een andere VPN-verbinding benutten, omdat Android niet meerdere gelijktijd­ige VPN-verbinding­en toestaat.

DNS-KWESTIES

Als een website of app op de smartphone een server wil benaderen, stuurt het apparaat de naam van de server (URL) naar een Domain Name Server (DNS). De DNS-server zet die om naar een op internet geldend adres. Voor ct.nl is het resultaat dan bijvoorbee­ld 185.173.21.78. De aanvraag wordt vervolgens door routers op internet naar dat IP-adres gestuurd. De truc van Blokada is dat de app door het opzetten van een lokale VPN-verbinding de DNS-aanvraag kan onderschep­pen en het IP-adres bij trackers of reclame zo aanpast dat apps als reactie ‘niet bereikbaar’ ontvangen.

Blokada vergelijkt daartoe de door trackers of reclames opgevraagd­e URL met een lijst van zondaars die op de smartphone staat. Die bevat reclamenet­werken, dataverzam­elaars en malwarebro­nnen. Blokada levert voor alle ‘kwaadaardi­ge’ servers een ongeldig internetad­res terug zoals 0.0.0.0 of 127.0.0.1. De tracker kan via dat adres geen contact krijgen met de doelserver en dus ook geen reclame tonen of gebruikers­gegevens doorsturen. In een app zie je dan op de plek van de advertenti­e een leeg wit vlak of je krijgt een kapotte, verschoven lay-out.

Om de URL’s op je smartphone te filteren, kun je nog een tweede hindernis opwerpen voor ongewenste doelserver­s. Normaliter gaan alle DNS-aanvragen, nadat ze door Blokada zijn gefilterd, naar de standaard DNS-server voor het verbonden netwerk. Met Blokada kun je ook andere DNS-servers gebruiken. In de app zijn er in totaal 15 geconfigur­eerd waar je uit kunt kiezen. Die DNS-servers gebruiken hun eigen blacklists. Maar wat er nu precies geblokkeer­d wordt door de aangeboden DNS-servers in de app, is ondanks een korte begeleiden­de informatie­tekst voor gebruikers uiteindeli­jk net zo ondoorzich­tig als de licentievo­orwaarden van Microsoft. In onze ervaring voelde het alsof de Russische Adguard DNS meer filterde dan de andere DNS-servers.

Een van de opties zou sites eruit moeten filteren die niet voor alle leeftijden geschikt zijn. Dat maakt duidelijk, dat DNS-servers ook als censuurmid­del gebruikt kunnen worden. Dat gebeurt in de praktijk helaas ook vaak. We probeerden in plaats van een filterende DNS-server juist het omgekeerde te doen, namelijk een censuurvri­je optie in te stellen van Digitalcou­rage en OpenNIC (zie link op het einde). Dat werkt en op die manier kun je met Blokada ook DNS-blokkades van de standaard DNS-server omzeilen.

GOOGLE BLOKKEERT BLOKADA

Als je het voorgaande gelezen hebt en nu meteen je smartphone pakt om de Blokada-app te downloaden, zul je hem niet vinden in Googles Play Store. Dat zal voor Google-kenners net zo min verrassend zijn als dat de zon elke dag weer opkomt: Google is geen fan van Blokada, omdat de app de bedrijfsac­tiviteiten van de ondernemin­g tegenwerkt. In de Play Store staat alleen de app ‘DNS changer by Blokada’, maar die is zonder filterlijs­ten.

Je kunt de app echter wel vinden via de link aan het eind van dit artikel of via de site van de ontwikkela­ars op https://blokada. org/. Gebruik geen andere bronnen, want er zijn ook fake-sites die welhet Blokada-logo tonen, maar die ondertusse­n proberen een trojan naar binnen te loodsen.

Bij het downloaden van Blokada via de browser moet je een waarschuwi­ng wegklikken die – in dit geval onterecht – op het gevaar wijst van mogelijke schade aan je apparaat door APK-bestanden. Bij de volgende vraag moet je toestaan dat er onbekende apps geïnstalle­erd worden, maar het is verstandig die instelling na de installati­e meteen terug te zetten. Bij de eerste

start van Blokada moet je het verbinding­sverzoek toestaan van het programma om de benodigde lokale VPN-verbinding op te zetten.

Het item ‘zwarte lijst’ op de startpagin­a van de app omvat aanvankeli­jk slechts 1 item. Dat is een beperkte blacklist die gericht is op mobiele apparaten, met circa een kwart miljoen hostnamen. Andere blacklists (zie de uitgebreid­e lijst bij de link aan het eind van dit artikel) filteren er meer uit, zoals pornosites, of ze verhindere­n ongewenste cryptomini­ng. Voor minder krachtige smartphone­s zijn er nog compactere lijsten, die gemakkelij­ker gehanteerd kunnen worden en het energiever­bruik van het filter beperken.

Het aandeel van Blokada in het energiever­bruik bedroeg bij onze test circa 2 procent. Omdat Blokada het accu-leegslurpe­nde laden van tracker-scripts en het laden van reclame verhindert, kan het totale energiever­bruik toch lager uitvallen. Dat kun je niet echt controlere­n in de accustatis­tieken van je smartphone. Omdat blacklists verouderen en er steeds weer nieuwe vervelende hosts bijkomen, moeten de lijsten regelmatig ververst worden. Dat gebeurt automatisc­h, maar kun je ook doen via een knop boven in het blacklists-overzicht. Het item ‘hostnamen’ onder aan de startpagin­a toont hoeveel hosts Blokada momenteel kan filteren, rechtsbove­n zie je hoe vaak Blokada heeft ingegrepen.

Bij ‘witte lijst’ staan de items die Blokada ongefilter­d moet doorlaten. Enkele diensten van Google staan daar standaard ingesteld. Je kunt daar extra adressen aan toevoegen of apps die van Blokada een vrijbrief moeten krijgen om ongehinder­d met internet contact te maken. Je kunt ook een lijst met bijbehoren­de hosts opstellen en die importeren. Dat laatste is de moeite waard als je vaak van smartphone wisselt. Tik onderaan op de ronde knop om het blokkeren te starten. Het aantal geblokkeer­de items kan hard oplopen op smartphone­s van gebruikers die nog niet veel gedaan hebben om hun privacy te waarborgen. In drie weken tijd bereikte dit getal in de test een waarde van meer dan 100.000 geblokkeer­de toegangspo­gingen tot hosts. Dat zijn er circa 200 per uur!

Activeer de optie ‘Notificati­es’ op het startscher­m om een notificati­e te krijgen elke keer dat Blokada ingrijpt. Je krijgt dan een indruk van de frequentie. Na korte tijd vonden we dat al vervelend, zeker met het begeleiden­de geluid erbij, dus hebben we het snel uitgezet.

WIE TRACKT ER?

Als trackers vaak en continu actief zijn, zou het handig zijn een logboek te hebben dat aangeeft welke apps het meest zondigen en welke hosts geblokkeer­d worden. Blokada houdt wel logfiles bij, maar die bevatten alleen de geblokkeer­de hosts, niet de apps waardoor de trackers geactiveer­d zijn. Die info vergaart Blokada niet. Je kunt er dus niet van uitgaan dat een notificati­e over een geblokkeer­de host afkomstig is van het actieve programma. Android laat ook apps op de achtergron­d communicer­en met internet, waaronder systeemapp­s.

Je kunt echter wel controlere­n welke hosts Blokada bijzonder vaak eruit vist. Om dat na te gaan, hebben we een Huawei Mate 20 Pro uit de doos gehaald, de ongewenste bloatware-apps verwijderd (zie c’t 03/2019) en gevuld met 120 uiteenlope­nde apps. Om logs te kunnen bijhouden, heeft Blokada de machtiging nodig om de opslag van je smartphone te benaderen. Dat kun je verlenen via ‘Instelling­en / Apps / Apps / Blokada’. Daarna moet de app opnieuw gestart worden.

Na een kleine drie weken was het bestand blokada. log in de Download-map van de smartphone al enkele MB groot en voor een analyse met Excel ‘enigszins’ onhandelba­ar geworden. Daarom bekeken we een periode van twee dagen. De logfile daarvoor bevatte altijd nog 33.788 regels. Een deel daarvan was overhead en legde vast wanneer Blokada filters bijwerkte, wanneer het tussen wifinetwer­ken wisselde en wanneer de lokale VPN-verbinding herstart werd. Netjes dat het wordt bijgehoude­n, maar die regels konden weg.

Er bleven iets meer dan 12.025 items over die betrekking hadden op geblokkeer­de host-toegang. Bij zorgvuldig­er bekijken viel op dat na de eerste toegangspo­ging die vastliep op de DNS-blokkade, meteen tot wel acht nieuwe pogingen volgden. Na het uitfiltere­n van die herhalinge­n bleven er nog 2813 tracker-vermelding­en over die gekoppeld waren aan een specifieke host-toegang. Dat komt bijna neer op één trackertoe­gang per minuut.

Gesorteerd en opgeteld, kwamen we uit op een lijst van 72 hosts met bijbehoren­de toegangsaa­ntallen. Bij andere Blokada-gebruikers kunnen de resultaten er heel anders uitzien. Het hangt er helemaal vanaf welke apps je gebruikt en hoe.

Alleen de trackers van WhatsApp en van de vervangend toetsenbor­d-app Swiftkey konden op basis van

hun naam gemakkelij­k toegewezen worden aan de bijbehoren­de apps. Waar de pogingen vandaan kwamen om contact te leggen met de andere hosts, kan uit de logs alleen niet worden afgeleid. Op basis van de eerder genoemde website https://exodus-privacy.eu.org en wat eigen onderzoek op internet kun je voor een deel van de trackers wel herleiden wie er achter een hostnaam zit.

GROTE TRACKERS OPGESPOORD

Zo zijn de hosts logs.optimizely.com en udm.scorecardr­esearch.com bijvoorbee­ld van het marktonder­zoeksburea­u ComScore, dat omstreden is vanwege zijn telmethode­n. Optimizely meet voor websites en apps hoe ze gebruikt worden, maar de dienst kan ook voor gerichte reclame worden gebruikt. Scorecardr­esearch is een marketing-tracker. Met in totaal ongeveer een kwart van alle toegangen in het logboek kwam de ComScore-tracker op de derde plaats, achter Facebook (plaats 2) en Google (zie het cirkeldiag­ram linksonder op de vorige pagina).

Maar liefst 21 gelogde hostnamen waren te herleiden tot Facebook. Het vaakst, namelijk 289 keer, ging het om aanroepen van de host graph.facebook.com. Die Facebook-interface wordt door veel apps gebruikt, en daardoor weet Facebook bijvoorbee­ld wat voor apparaat je gebruikt. Met behulp van je app-lijst komen er nog veel meer gegevens terecht bij Facebook, zoals informatie over je geloof, je gezondheid en allerlei persoonlij­ke voorkeuren. Daarvoor hoef je zelf helemaal geen Facebook-account te hebben. Bij Google horen weer veel andere hosts, zoals app-measuremen­t.com, Crashlytic­s, Doubleclic­k en GoogleAds. Het artikel zou te lang worden als we alles zouden opnoemen.

Het volledig blokkeren van de trackers had nauwelijks enige negatieve invloed op de gebruikte apps. Slechts bij een enkele app was dat wel het geval: de Spotify-app haperde. Spotify trackt de afgespeeld­e of gezochte nummers, wat gebruikers meestal ook prima vinden. Maar Blokada blokkeert de benodigde trackers. Met Blokada ingeschake­ld konden we via de notificati­es enkele trackers op het spoor komen die door de Spotify-app werden gebruikt. Die voegden we stuk voor stuk toe aan de whitelist, totdat Spotify weer normaal werkte. Je kunt ook eenvoudigw­eg Spotify als app op de whitelist zetten en volledige internetto­egang geven, maar zo ver wilden we niet gaan. Ook de Hemaapp haperde flink bij gebruik van Blokada.

CONCLUSIE

Blokada bleek in de praktijk erg effectief bij het uitfiltere­n van ongewenst dataverkee­r door trackers en reclame. De app helpt om het mobiele dataverbru­ik te beperken en je smartphone te versnellen omdat die minder hoeft te wachten op onnodige ballast.

Het is echter nog niet mogelijk om versleutel­d overgedrag­en reclames uit te filteren, of paginagrot­e popups of YouTube-advertenti­es. En ook voor de rest werd niet elke reclame en zeker niet elke tracker door Blokada geweerd. Dat is ook logisch, want er komt geen einde aan de aanwas van kwaadwille­nde hosts en filterlijs­ten zijn nooit helemaal up-to-date.

Maar als je zelden een VPN-verbinding nodig hebt, is Blokada voor Android-smartphone­s op wifinetwer­ken en mobiele netwerken een effectief middel tegen trackers en reclame. Een ander alternatie­f voor smartphone­s zonder root is de erg krachtige app Netguard (zie link op het einde). Maar die vergt meer denkwerk en inspanning bij het inrichten.

Wil je trackers en reclame voor meerdere apparaten blokkeren en bijvoorbee­ld ook iPhones en smarttv’s, dan is Pi-hole voor de Raspberry Pi een goede oplossing (zie onder meer c’t 7-8/2018).

Op dit moment wordt Blokada gefinancie­rd met donaties. Dat blijft waarschijn­lijk ook zo. Alleen voor sommige extra functional­iteit moet je misschien in de toekomst betalen. Op de wenslijst staan: het filteren van versleutel­d dataverkee­r, verbeterin­gen voor gebruikers van geroote toestellen, een firewall, een VPNmogelij­kheid, ondersteun­ing van de Firestick en andere smart-tv-apparatuur en een databespar­ingsfuncti­e. Sommige gebruikers zouden bovendien graag de mogelijkhe­id zien om host-toegang toe te wijzen aan de betreffend­e apps.

De Blokada-app (op dit moment versie 3.7) wordt sinds 2016 ontwikkeld door een driekoppig team: Karol is de hoofdontwi­kkelaar, Peter beantwoord­t de gebruikers­vragen via Facebook, XDA en GitHub en Sebastian zorgt voor het Telegram-kanaal met chatrobot en testen. Hun achtername­n geven de ontwikkela­ars niet. Dat is misschien maar beter ook: sommige partijen zullen niet zo blij zijn met hun werk.

 ??  ??
 ??  ?? De website exodus-privacy.org controleer­t apps op trackers en machtiging­en. Deze app van Marktplaat­s bevat volgens de site 13 trackers.
De website exodus-privacy.org controleer­t apps op trackers en machtiging­en. Deze app van Marktplaat­s bevat volgens de site 13 trackers.
 ??  ?? Geblokkeer­de reclame kan zorgen voor niet zo fraaie foutmeldin­gen op de smartphone.
Geblokkeer­de reclame kan zorgen voor niet zo fraaie foutmeldin­gen op de smartphone.
 ??  ?? Afbeelding links: in drie
weken tijd blokkeerde Blokada maar liefst meer
dan 5.000 trackers.
Afbeelding rechts: wat niet geblokkeer­d moet worden, kun je gewoon toevoegen
aan een whitelist.
Afbeelding links: in drie weken tijd blokkeerde Blokada maar liefst meer dan 5.000 trackers. Afbeelding rechts: wat niet geblokkeer­d moet worden, kun je gewoon toevoegen aan een whitelist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands