C’t Magazine

Tips en trucs

-

Kan ik een M.2-ssd met NVMe/PCI Express met een adapter in principe eigenlijk in elke willekeuri­ge PCIe-poort stoppen?

Ja, in het algemeen kan dat, maar voor een optimaal resultaat kun je beter toch even een paar dingen nakijken. Eenvoudige adapterkaa­rten met een PCIe-x4-aansluitin­g zijn al verkrijgba­ar vanaf 10 euro, maar een M.2-ssd zal niet in elke PCIe-poort van het moederbord zijn volledige snelheid halen. Als je van een M.2-ssd wilt booten of die in een NVMeRAID opstelling wilt integreren, dan wordt het nog iets ingewikkel­der.

De snelste M.2-ssd’s halen momenteel bijna alles uit vier PCIe-lanes van de derde generatie. Bij het lezen zitten ze met 3,6 GB/s al aan het maximum. De PCIe-poort op het moederbord zou dus ook tenminste vier PCIe 3.0-lanes moeten hebben. Zo’n ssd zal in een PCIe-x1- of PCIe 2.0 x4-slot ook wel werken, maar is dan minder snel. Als de desbetreff­ende PCIe-poort via de chipset is verbonden die Intel de Platform Controller Hub (PCH) noemt, dan deelt die de transferra­te van de processor (cpu) en PCH met andere PCIe- en SATAcompon­enten. Dat is met name van belang als je de ssd in de adapter samen met een andere M.2-ssd wilt gebruiken, bijvoorbee­ld in een RAID. De PCH van veel Intel-chipsets is vaak met maar PCIe 3.0-x4 met de cpu verbonden. En dan gaat er niet meer dan 3,8 GB/s door de leiding.

Duurdere moederbord­en hebben de beschikkin­g over meerdere PCIe-slots, veelal PCIe-x16-slots, die direct met de cpu verbonden zijn. Die zijn met name voor grafische kaarten bedoeld. Veel, maar niet alle moederbord­en (bij Intel hangt dat van de chipset af), kunnen de 16 PCIe-lanes van de cpu naar wens ook over twee PCIe-x8-poorten verdelen, die in het algemeen met de genoemde PCIe-x16-slots verbonden zijn, zodat je er een grafische kaart in kunt steken. Daar kun je ook zonder problemen een PCIe-x4-kaart in stoppen. Of het systeem ook vanaf een ssd in die poort kan booten, hangt af van het betreffend­e BIOS van het moederbord. Bij de moderne moederbord­en is dat bijna altijd wel het geval.

Als het besturings­systeem meerdere PCIe-ssd’s herkent, dan kun je die bij Windows en Linux ook in een software-RAID combineren. Als je desondanks de NVMe-RAID-functie wilt gebruiken, is dat bij sommige Intel-chipsets iets ingewikkel­der: dat werkt wederom alleen maar op bepaalde PCIe-slots. De handleidin­g van het moederbord zou moeten uitwijzen welke dat zijn. Bovendien moet het systeem daarvoor absoluut in de UEFI-modus starten.

En last but not least: M.2-adapters werken alleen met ssd’s die een controller hebben die ook PCI Express ondersteun­t. Die worden door dat protocol dan ook wel NVMe-ssd’s genoemd, waarbij NVMe voor Non-Volatile Memory Express staat. Er zijn echter ook M.2-ssd’s met SATA-controller­s die niet via PCIe communicer­en.

 ??  ?? Een M.2-SSD met PCIe-/NVMe-controller werkt met een adapter ook in een PCI-Express-poort.
Een M.2-SSD met PCIe-/NVMe-controller werkt met een adapter ook in een PCI-Express-poort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands