C’t Magazine

Rugged rack voor krappe kasten

-

Icy Dock maakt allerlei dock-oplossinge­n voor pc’s en laptops en introducee­rt de ToughArmor MB602SPO-B, een stevig metalen rack waar je twee ssd’s of 2,5-inch harde schijven en een slim cd/dvd/blu-ray-speler in kwijt kunt. Het hele rack past in een 5,25”-bay in je pc. Dat kan handig zijn als je een kleine pc-kast hebt en extra schijven wilt plaatsen.

De schijven en zijn hot-swappable. Je schroe een ssd vast in een eigen bay, die je dan in de dock schui en met een hendel vergrendel­t. Naast een eventuele uitbreidin­g van de schijfcapa­citeit, kan dat ook handig zijn als je vaker met aparte besturings­systemen werkt, of als je ook nog meer Icy-Dock-producten hebt, de schijf uitnemen en in een ander systeem plaatsen. De optische drive is ook makkelijk te vervangen en kan zonder gereedscha­p worden bevestigd.

De ToughArmor is voorzien van drie 7-pins satapoorte­n en twee 15-pins sata-powerconne­ctors. Daarnaast is er nog een 3-pins fan-aansluitin­g voor de ventilator aan de achterkant.

Die ventilator kan nodig zijn om de boel koel te houden. Met name als er 2,5” magneetsch­ijven inzitten die vaak actief zijn. De ventilator kan op twee koelstande­n worden gezet, of geheel worden uitgeschak­eld. De schakelaar waarmee je de koeling bedient, zit aan de achterkant. Bij een gesloten kast is hij niet makkelijk bereikbaar en kun je de koeling niet even aanzetten als dat nodig mocht zijn. De bedoeling is blijkbaar dat je van tevoren weet wat je koelvereis­ten zijn.

De dock ondersteun­t naast standaard ssd’s ook SAS-schijven. Die schijven, die met name gebruikt worden in enterprise-omgevingen, kenmerken zich door een langere levensduur, grotere betrouwbaa­rheid en hogere rotatiesne­lheden. De trays waar de individuel­e schijven in bevestigd worden, zijn voorzien van een antivibrat­ie-constructi­e die de trillingen van magneetsch­ijven opvangen.

Icy Dock richt zich daarmee naast het thuisgebru­ik ook op een industriël­e inzet. Naast het gebruik in servers, workstatio­ns en mobiele computersy­stemen worden ook toepassing­sgebieden als militaire en medische systemen genoemd, evenals de luchtvaart, voor scheepvaar­t-pc’s en de automobiel­industrie. Desondanks is de ToughArmor MB602SPO-B met een prijs van rond de 90 euro (zonder drives of schijven) redelijk goed betaalbaar.

 ??  ?? De ToughArmor MB602SPO-B vervangt een grote 5,25”-drive door een slimline station en twee extra ssd’s.
De ToughArmor MB602SPO-B vervangt een grote 5,25”-drive door een slimline station en twee extra ssd’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands