C’t Magazine

Winst en verlies

-

In 2018 kromp de wereldwijd­e smartphone­markt met vijf procent ten opzichte van 2017. In het jaar 2019 lijkt die daling door te zetten. Volgens onderzoeks­bureau IDC lag de daling voor het hele segmetn in het eerste kwartaal van 2019 op 6,6 procent. Maar het blijkt dat niet alle fabrikante­n erop achteruit gaan.

Samsung zag de winst flink teruglopen. In het eerste kwartaal van 2019 was hun winst maar liefst zestig procent lager dan een jaar daarvoor. Dat was voor een groot deel te wijten aan teruglopen­de verkopen bij de geheugench­ips en displays, maar ook bij de smartphone­divisie. Het aantal verkochte smartphone­s van Samsung daalde volgens IDC met acht procent naar 72 miljoen toestellen. Daarmee is het bedrijf nog wel steeds de marktleide­r met een aandeel van 23,1 procent.

Bij Apple was het aantal verkochte toestellen in het eerste kwartaal zelfs ruim 30 procent lager dan in 2018. Apple maakte zelf bekend dat de iPhone-omzet in die periode met 17,3 procent daalde. Dat zou erop wijzen dat de hogere verkooppri­jzen van de nieuwe iPhones de daling in aantallen deels compensere­n.

Tegen alle markttrend­s in zag het Chinese Huawei het aantal verkochte toestellen juist toenemen. Het bedrijf verkocht in het eerste kwartaal 59,1 miljoen toestellen, ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. De goede cijfers voor Huawei zijn extra opvallend, aangezien het bedrijf in de VS geen voet aan de grond krijgt. In de VS en ook in andere westerse landen krijgt het Chinese bedrijf veel negatieve publicitei­t vanwege vermeende (en nog niet meer datn dat) veiligheid­srisico’s. Toch weet Huawei behalve in thuisland China ook in andere regio’s veel smartphone­s te verkopen. Het bedrijf is nu nummer twee op de smartphone­markt met een aandeel van 19 procent, dicht achter Samsung.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands