C’t Magazine

Minder hardware, meer diensten

-

Bij de presentati­e van Apples resultaten over het eerste kwartaal van 2019 (het fiscaal tweede kwartaal, januari tot en met maart) benadrukte Tim Cook dat het dienstenaa­nbod van Apple geen bijzaak meer is. Sinds Cooks aantreden heeft het bedrijf zich steeds meer op het aanbieden van diensten gericht. Het belang daarvan blijkt ook uit de kwartaalci­jfers: terwijl de omzet voor hardware bij veel producten terugliep, gaat het met de diensten goed.

De totale kwartaalom­zet daalde vijf procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook de winst daalde met ruim vijftien procent. Dat lag vooral aan een daling bij de iPhoneverk­open. De omzet daalde net als vorig kwartaal, ditmaal van 37,6 miljard dollar naar 31 miljard (17%). Ook bij de Macdivisie (notebooks en pc’s) daalde de omzet (5%) naar 5,5 miljard. De iPad deed het wel goed met de grootste stijging in jaren (+22%). Dat waren niet alleen vervanging­sexemplare­n, maar volgens Apple ook veel nieuwe gebruikers. Bij de hardware zorgt de iPhone echter voor de meeste omzet, de iPadomzet was met 4,87 miljard nog geen zesde daarvan.

Bij de accessoire­s en randappara­tuur gingen de zaken aardig voorspoedi­g en steeg de omzet met maar liefst dertig procent tot 5,1 miljard. De Apple Watch domineert de markt voor smartwatch­es en heeft volgens schattinge­n een aandeel van bijna 36 procent. Ook de draadloze oordopjes AirPods doen het goed. Het weglaten van de hoofdtelef­oonaanslui­ting bij iPhones is voor Apple een lucratieve stap geweest. Ook bij de nieuwste iPad Pro is die aansluitin­g verdwenen.

Tim Cook benadrukte het belang van Apples dienstenaa­nbod. De omzet voor die categorie steeg van 9,85 naar 11,45 miljard dollar. Dat zijn de inkomsten uit de App Store, maar ook uit diensten als Apple Music, Apple Pay en iCloud. Met nieuw aangekondi­gde diensten als Apple News+, Apple TV+ en Apple Arcade zet Apple nog meer in op diensten. De goede winstmarge op diensten maakt dat extra interessan­t: de dienstenta­k is ondertusse­n goed voor circa een derde van de brutowinst van het bedrijf.

 ??  ?? De Garmin 945-bundle met twee sets banden en HRM Tri- en HRMSwim-monitor.
De Garmin 945-bundle met twee sets banden en HRM Tri- en HRMSwim-monitor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands