C’t Magazine

Fedora vernieuwd

-

Bij Fedora 30 benadrukke­n de ontwikkela­ars van die distributi­e dat er met name is gewerkt aan prestatiev­erbetering­en bij het pakketbehe­er, de standaardd­esktop en de communicat­ie tussen processen. Bovendien is de configurat­ie van de bootmanage­r aangepakt. Die is gebaseerd op de bootloader-specificat­ie van het Systemd-project en moet enkele oude problemen rond het starten van het systeem verhelpen.

De ontwikkela­ars noemen het ‘Flicker Free’ starten. Die nieuwe startmetho­de werd een half jaar geleden geïntroduc­eerd met Fedora 29 en is bij versie 30 verder gefinetune­d. Daardoor booten actuele UEFI-systemen met Intel-graphics nu net zo elegant als veel Macs: na het inschakele­n verschijnt het BIOS-logo samen met het Fedora-logo en een spinner als voortgangs­indicator. Dat verloopt soepel en zonder haperingen of flikkering­en op het scherm, net als de overgang van het aanmeldsch­erm naar de desktop.

Je kunt Fedora 30 het eenvoudigs­t installere­n met Fedora Media Writer, die er voor Linux-distributi­es, Windows en macOS is. Daarmee selecteer je de versie, waarna hij een usb-installati­estick creëert. Je kunt kiezen uit Fedora Workstatio­n en Server. Bovendien kun je de zogenaamde ‘Spins’ downloaden met alternatie­ve interfaces en ‘Labs’ met so warepakket­ten voor verschille­nde inzetdoele­inden.

Zoals gebruikeli­jk beschikt Fedora niet over propriëtai­re so ware zoals Nvidia-drivers, Slack, Steam en Spotify. Net als Debian beperkt Fedora zich bewust tot FLOSS (Free/Libre & Open-Source So ware). Als je toch op zoek gaat naar propriëtai­re so ware, vind je die eenvoudig via de distributi­e-overkoepel­ende appstore Flathub of als je RPM Fusion installeer­t. Dat project beheert de repository’s namelijk onafhankel­ijk van Fedora. Daar vind je ook so ware voor het beheer van een aantal standaard audio- en videoforma­ten die licenties vereisen en die daarom standaard ook niet in Fedora zitten.

Het verschijne­n van een nieuwe versie gaat bij Fedora gepaard met het supportein­de van oudere versies. Eind mei eindigt de support voor Fedora 28. Intussen werken de ontwikkela­ars al aan versie 31. Voor die tijd kun je echter nog Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL8) verwachten, dat gebaseerd is op Fedora 28 en 29. De bètaversie van die enterprise­distributi­e verscheen al afgelopen november. Gezien de tussenligg­ende periode is de kans dan ook groot dat de voltooide versie binnenkort zal verschijne­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands