C’t Magazine

Opgefriste iMacs

Apple iMac (begin 2019)

-

De iMacs zijn van buiten nog hetzelfde, maar hebben meer kernen en krachtiger­e graphics gekregen. De performanc­e is flink gestegen, waardoor ze een concurrent worden voor de instapvers­ie van de iMac Pro. Met allerlei upgrades erbij blij de prijs daar dan ook nog dik onder ook.

Bijna alle varianten van de iMacs hebben voor dezelfde prijs nu een hexacore-cpu in plaats van een quadcore. Alleen in de twee goedkoopst­e 21,5”-iMacs zitten een dualcore en een quadcore. Tegen een meerprijs zijn de twee duurdere 27”-modellen te voorzien van een octacore in de vorm van de Core i99900K.

Bij de rest van de upgrades zijn de verschille­n kleiner. Het geheugen is nu het snellere DDR4-2666 en de modelnumme­rs van de grafische kaarten eindigen nu op een X (bijvoorbee­ld de Radeon Pro 555X). Voor de topmodelle­n van elk schermform­aat kun je tegen fikse meerprijs upgraden naar een Radeon Pro Vega 20 (21,5”-iMac) of een Radeon Pro Vega 48 (27”-iMac).

Bij de aansluitin­gen zien we geen veranderin­gen: twee keer Thunderbol­t (USBC-formaat), vier keer USB 3.0, Gigabiteth­ernet en een koptelefoo­nuitgang. Snel ac-wifi, een kaartlezer, bluetooth 4.2 en de FaceTime-HD-camera zijn ook weer van de partij. Opvallend genoeg wordt de Apple T2-chip niet genoemd. Dit multitalen­t zit in de meeste MacBooks, de mac mini en iMac Pro. Hij speelt onder andere mee als ssdcontrol­ler, audiochip, en veiligheid­s- en als encryptiec­hip.

De 5K-iMac die we ontvingen was met extra’s uitgerust in de vorm van 16 GB RAM (+240 euro), 512GB-ssd in plaats van een Fusion Drive (+120 euro), een octacore-cpu (+480 euro) en een Radeon Pro Vega 48 (+540 euro). Dat drij de prijs op tot bijna 4000 euro. Voor geheugenup­grades moet je bij Apple altijd bijzonder diep in de buidel tasten.

De krachtiger cpu is een goede upgrade. De 4K-iMac met hexacore-cpu haalt in Cinebech R15 956 punten, meer dan het eerdere 5K-topmodel (929 punten). De 5K-iMac met octacore haalt 82 procent meer dan zijn voorganger en haalt zelfs de goedkoopst­e iMac Pro met ocacore-Xeon in. De koeling in de 5K-iMac verhindert maximale prestaties. Na een korte turbo schroe het systeem de TDP terug van 95 naar 82 watt. Vergeleken met een 9900K in een pc kost je dat 5 procent performanc­e.

De 3D-performanc­e van de 27”-modellen is ook flink gestegen. In Deus Ex: Mankind Divided werden 40 procent meer frames per seconde behaald dan met de voorvanger met Radeon Pro 580. De Radeon Pro 560X in de 4K-imac kan in nieuwere spellen in full-hd alleen soepele gameplay tevoorschi­jn toveren als je het detail flink terugschro­e .

Het aantal wijziginge­n is klein, maar ze hebben wel impact. Bij dagelijks gebruik hoor je de apparaten nauwelijks. De 5K-iMac komt dicht in de buurt van de iMac Pro. Met de upgrades die we noemden kost hij zo’n 500 euro minder dan de goedkoopst­e iMac Pro, maar hee een vrijwel identieke uitrusting en is sneller dankzij z’n snellere processor. De Pro is alleen voor als je tot 256 GB ECC-geheugen nodig hebt en nog veel meer grafische kracht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands