C’t Magazine

Deauther Wristband V2

HACKER-SMARTWATCH

-

Deze smartwatch demonstree­rt op indrukwekk­ende manier hoe kwetsbaar wifitechno­logie is.

De Deauther Wristband V2 is een smartwatch met een wel heel specifieke functie: met één druk op de knop kun je er een wifinetwer­k mee platleggen. Daar hoef je helemaal het bijbehoren­de wifiwachtw­oord niet eens voor te hebben. Het horloge verstuurt zogenaamde deauthenti­cation-pakketten die wificlient­s opdracht geven om hun verbinding met een of meerdere accesspoin­ts verbreken.

De meeste apparaten geven daar braaf gehoor aan, want Deauther zet als afzenderad­res in de pakketten het MAC-adres van het legitieme accesspoin­t. In onze afgescherm­de omgeving konden we met dit horloge alle wificlient­s consequent uit het netwerk gooien. De voor een Deauth-aanval gebruikte management­netwerkpak­ketten zijn doorgaans namelijk niet

beveiligd. Daardoor zijn ze net zo makkelijk te vervalsen als een ansichtkaa­rt. Een oplossing daarvoor is het gebruik van Protected Management Frames. Maar dat is pas bij de WPA3standa­ard verplicht gesteld. Momenteel wordt echter nog vooral WPA2 gebruikt.

Je bedient het horloge via een knop en een schuifrege­laar. Op een klein oled-scherm kies je welk netwerk of welke clients je wilt aanvallen. Handig is een ingebouwde pakketmoni­tor die laat zien hoe veel er op een bepaald wifikanaal gebeurt. Zo kun je bij het aanvallen van een specifieke router degene nemen waar het meeste verkeer langs gaat. Of een eigen router makkelijk instellen op een rustiger kanaal. Leds geven de bedrijfsmo­dus aan, een naar voren gerichte witte led kan als noodzaklam­p worden gebruikt. Voor dagelijks gebruik is het horloge niet echt geschikt, want als je het uitzet vergeet het apparaat hoe laat het is. Je kunt een hoop lol van dit apparaat hebben, want het is gebaseerd op een ESP8266-chip. Door er een andere firmware op te zetten, kun je het voor andere doeleinden inzetten, bijvoorbee­ld als smarthomea­fstandsbed­iening.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands