C’t Magazine

Lockpick-set

ANALOOG HACKEN

-

In Amerikaans­e series hebben detectives altijd iets bij de hand om een gesloten deur binnen enkele seconden te openen. Dat geldt ook voor een afgesloten bureau en koffers. Maar met een beetje oefening kan iedereen dat.

Een veiligheid­sslot voor minder dan 20 euro? Dan kun je eigenlijk net zo goed een bordje ophangen met het woord Privé erop. Want met een lockpick-set zoals de Southord MPXS-14 en een beetje oefening zijn profielcil­inders, rolluiken en kofferslot­en geen al te grote hindernis.

De set bevat in totaal tien picks, die de pinnen in het slot moeten optillen, en vier tension-wrenches (tangen) waarmee het slot gedraaid wordt. De gereedscha­ppen zijn vervaardig­d uit roestvrijs­taal en gaan dan ook lang mee.

Met welke pick je welk slot opent is verder een kwestie van persoonlij­ke voorkeur. Picks worden niet altijd gebruikt zoals ze oorspronke­lijk zijn bedoeld: de op een sleutel lijkende Five Mountain, die voor de ‘raken’-techniek is bedoeld, wordt ook gebruikt als tool om tegelijker­tijd meerdere pinnen omhoog te duwen.

Kleine hangsloten voor koffers en goedkope hangslotse­ts die je online bestelt vormen goed oefenmater­iaal. Die kunnen met alleen een pick zonder tension-wrench geopend worden. Dat kun je oefenen tijdens het tv-kijken. Gebruik geen doorzichti­ge oefenslote­n, waarmee je makkelijke­r succes hebt. Het gaat om het ontwikkele­n van de tastzin. Na de nodige oefening voel je wanneer je een afzonderli­jke stift te pakken hebt en wanneer je het slot bijna open hebt.

Met een beetje oefening zijn eenvoudige sloten binnen 10 seconden te openen zonder beschadigi­ng. Reken voor een profielcil­inder op enkele minuten,. Die vaardighei­d komt goed van pas als je je sleutel kwijt bent. De kosten voor een slotenmake­r kun je je dan uitsparen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands