C’t Magazine

Alfa wifi-adapter

WIFI-HOOLIGAN

-

Alfa’s wifi-adapter is door zijn grote zendvermog­en en perfecte Linux-support niet zoals andere wifi-sticks. Hij is bij pentesters vooral populair door de monitor-modus, waarmee allerlei aanvallen nagebootst kunnen worden.

Anders dan pakketjes van DHL gaan wifipakket­ten niet naar een specifieke ontvanger, maar worden ze eigenlijk naar iedereen verstuurd. Elke ontvanger kijkt zelf of het doeladres past bij zijn hardware-adres en bepaalt op basis daarvan of het pakket wordt aangenomen of verworpen.

Een wifi-adapter zoals de Alfa AWUS036NHA houdt zich daar niet altijd aan. Als je hem in de zogeheten monitor-modus zet, neemt hij alles aan wat hij kan ontvangen. Bovendien kan hij willekeuri­ge wifipakket­ten versturen.

Daarmee kan hij bijvoorbee­ld clients uit een netwerk gooien met deauthenti­cation-pakketten of de encryptie aanvallen.

Bij een test werkte de adapter meteen met gangbare wifitools als Aircrack-NG en ReaverWPS. Maar de wifi-adapter is niet alleen interessan­t voor pentesters. Zeker op plekken met een slechte wifi-ontvangst kan hij van pas komen met zijn grote bereik.

De wifi-adapter wordt door het gebruik van de AR9271-chipset van Atheros uitstekend ondersteun­d door Linux. Hij heeft twee aansluitin­gen: ten eerste een mini-usb-aansluitin­g, waarmee je hem aansluit op een computer, en daarnaast nog een RP-SMA-aansluitin­g waar de meegelever­de antenne opgeschroe­fd wordt. Je kunt daar eventueel ook een richtanten­ne op aansluiten voor een nog groter bereik.

De adapter van Alfa zendt uit op de 2,4GHz-frequentie met maximaal 2000mW zendvermog­en (voor Nederland wordt dat softwarema­tig beperkt tot 100 mW). Hij ondersteun­t de 802.11-standaarde­n b/g/n met maximaal 150 Mbit/s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands