C’t Magazine

Wifi-uitrusting van Russische hackers

SPIONNEN-KIT

-

In Nederland werd vorig jaar een Russische groep vermoedeli­jke hackers door de MIVD op heterdaad betrapt. We bekijken wat voor apparatuur zij bij zich hadden.

De Nederlands­e Militaire Inlichting­en en Veiligheid­sdienst (MIVD) haalde in oktober 2018 het nieuws toen een team van vermoedeli­jke hackers op heterdaad betrapt werd. Als bewijs daarvoor werden veel details openbaar gemaakt, waaronder de apparatuur die in de huurauto van de verdachten aangetroff­en werd. De profession­ele Russische hackers maakten onder andere gebruik van een wifi-usb-stick van TP-Link, model WN722N.

Die stick werkt uitsluiten­d op de 2,4GHzband en is ook voorzien van een antenneaan­sluiting. De eerste hardwarere­visie wordt in elk geval goed ondersteun­d door Linux.

Het zendvermog­en van de stick werd waarschijn­lijk met een 2,4GHz-signaalver­sterker opgevoerd tot twee watt. Van de booster ging het signaal volgens de MIVD naar een richtanten­ne, die op de hoedenplan­k van de auto verborgen lag onder een jas.

Dergelijke antennes kunnen de antennever­sterking opvoeren tot 14 dBi. Het effectieve vermogen stijgt daarmee tot circa 30 watt, zo’n driehonder­d maal de toegestane waarde in Nederland.

Het wordt daarmee in principe mogelijk om verderaf gelegen netwerken aan te vallen. De wifi-adapter was aangeslote­n op een notebook dat via een 12V-accu van stroom werd voorzien. Er werd bekendgema­akt dat in de gehuurde Citroen C3 ook een WiFi Pineapple Nano van Hak 5 (zie elders in deze c’t) was aangetroff­en.

Volgens de veiligheid­sdienst was de apparatuur bestemd voor een aanval op de organisati­e voor het verbod op chemische wapens (OPCW), die in Den Haag gevestigd is. Volgens Rusland ging het om niet meer dan een groep onschuldig­e vakmensen die een routinetri­pje maakten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands