C’t Magazine

AirDrive Mouse Jiggler

-

Een apparaatje van 15 euro met een ogenschijn­lijk banale werking kan de schermverg­rendeling en schijfvers­leuteling voor de gek houden.

De Mouse Jiggler doet niets anders dan zich als usb-muis aanmelden bij de pc en minimale muisverpla­atsingen simuleren. Dat maakt het juist een erg effectieve hacking-gadget, waar ook opsporings­beambten niet zonder kunnen. Plug je het minuscule usb-apparaatje in een pc, dan zal die door de ‘muisbewegi­ngen’ niet in de stand-bymodus gaan. En dat betekent dat de automatisc­he schermverg­rendeling, die met een wachtwoord moet worden opgeheven, helemaal niet geactiveer­d wordt.

Als een pentester de onopvallen­de usbstick bijvoorbee­ld in een pc plugt bij een ontvangstb­alie, kan hij op een later moment

toegang krijgen tot het systeem, bijvoorbee­ld als het balieperso­neel even koffie gaat halen. Een effectieve tegenmaatr­egel is om de computer bij het verlaten van de werkplek altijd handmatig te vergrendel­en en niet op automatisc­he mechanisme­n te vertrouwen.

Maar wie doet dat in de praktijk nou? Opsporings­beambten gebruiken Mouse Jiggler bij huiszoekin­gen. Als ze een verdachte achter een pc aantreffen, kunnen ze Mouse Jiggler inpluggen om ervoor te zorgen dat die niet naar stand-by gaat of zichzelf uitschakel­t.

Het gaat daarbij dan niet zozeer om de schermverg­rendeling, die geen grote hindernis vormt, maar meer om eventuele encryptie. Als de systeemsch­ijf bijvoorbee­ld met Bitlocker of VeraCrypt is versleutel­d, kun je die pas lezen na het invoeren van het juiste wachtwoord. Zolang de pc nog draait, bevindt dat wachtwoord zich in het werkgeheug­en en is toegang eenvoudig mogelijk zonder moeizame hackpoging­en. De encryptie ontcijfere­n is bij een voldoende lang wachtwoord meestal niet te doen.

 ??  ?? AirDrive Mouse Jiggler, KeeLog
Prijs: 15 euro
Doelwit: beeldscher­mvergrende­ling Niveau:
AirDrive Mouse Jiggler, KeeLog Prijs: 15 euro Doelwit: beeldscher­mvergrende­ling Niveau:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands