C’t Magazine

USB Killer 3.0 Anonymous

-

We hebben even geaarzeld om de USB Killer in dit overzicht mee te nemen, want het is ongetwijfe­ld de meest destructie­ve gadget die we ooit onder de loep genomen hebben. De ogenschijn­lijke usb-stick heeft namelijk maar één functie: het slopen van computers of andere apparaten met een usbaanslui­ting.

Als je het apparaat inplugt, laadt het eerst zijn condensato­rs op. De energie die daarvoor nodig is, haalt het daarbij uit de usb-poort van het latere slachtoffe­r. Vervolgens stuurt de USB Killer over de twee datalijnen spanningsp­ulsen van 230 volt, en dat doet hij acht keer per seconde. Dat veroorzaak­t bij veel apparaten ongetwijfe­ld permanente schade.

Het is op voorhand niet te voorspelle­n of een apparaat de sabotagest­ick wel of niet zal gaan overleven. Normaal is er dan wel een soort van beschermin­g tegen elektrosta­tische ladingen, maar die helpt vaak niet tegen de impulsen zoals die van de USB Killer komen.

Een notebook waarop het apparaat werd getest, stierf dan ook enkele seconden na een kennismaki­ng met de USB Killer een harde hardwaredo­od en kon daarna helemaal niet meer aangezet worden. De USB Killer kan via adapters ook smartphone­s en tablets via microUSB of USB-C aanvallen – en hetzelfde geldt voor Apple’s Lightning-poort.

De USB Killer kost circa 60 euro en kan bijvoorbee­ld gebruikt worden voor een mooie demonstrat­ie bij een scholing aan het personeel van een bedrijf om te laten zien wat de risico’s zijn als je een onbekende usb-stick zomaar op een willekeuri­g apparaat aansluit.

 ??  ?? Hak5
Prijs: vanaf 60 dollar Doelwit: LAN
Niveau:
Hak5 Prijs: vanaf 60 dollar Doelwit: LAN Niveau:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands