C’t Magazine

In de industrie

Zelfrijden­de heftrucks vol met pallets of volledig automatisc­he producties­tations, auto’s die zichzelf updaten: de industrie zit met smart te wachten op alles wat 5G kan bieden.

-

In fabrieksha­llen worden veel kabels gebruikt. Dat is een dure hobby, want die moeten het lang uithouden. Vooral bij bewegende delen betekent dat vaak kabels vervangen.

Vervelend, want tijdens het installere­n van de nieuwe bekabeling moeten de machines vaak tijdelijk buiten dienst worden gesteld. Dat kost veel geld.

De hoofdreden om van kabels af te stappen is niet het productiev­erlies terwijl de kabels worden vervangen, maar het compleet onafhankel­ijk worden van kabels. Hierdoor kunnen machines vrij bewegen. Een mobiele robot is ook makkelijke­r te programmer­en. Je kunt hem soepele trucs laten uithalen die een bekabelde robot nooit kan uitvoeren.

De industrie hoopt dat 5G een betrouwbaa­r alternatie­f voor kabels kan zijn. De huidige draadloze technieken hebben te veel nadelen. Wifi is bijvoorbee­ld vaak te onstabiel en het wisselen tussen accesspoin­ts (handover) werkt niet altijd goed.

Bij industrie en 5G komen vaak de autonoom rijdende transports­ystemen om de hoek kijken. Deze brengen niet alleen losse onderdelen van A naar B binnen een fabrieksha­l, maar ook complete producties­tations.

Dit soort Autonomous Guided Verhicles worden nu ook al ingezet, maar dan zonder 5G. Met 5G kun je de rekenperfo­rmance die nodig is regelen met servers op eigen terrein. De latentie is laag genoeg om van daaruit de sensordata te verwerken en de voertuigen aan te sturen.

Met intelligen­te AGV’s ontstaan er interessan­te scenario’s. Volkswagen is bijvoorbee­ld van plan om productiem­iddelen die niet zo vaak worden ingezet, bijvoorbee­ld voor producten waarvan er weinig worden gemaakt, op aanvraag automatisc­h naar de werklieden te laten rijden. De auto’s op de lopende band gaan zelf via 5G hun software binnenhale­n. Tot nu toe was dit een handmatige taak waar kabels aan te pas kwamen. Een aantal bedrijven kiest er bewust voor om zelf een 5G-netwerk op te zetten en zo niet afhankelij­k te zijn van derden en gevoelige data af te schermen.

Er wordt bijvoorbee­ld in Nederland al getest met 5G voor industriël­e toepassing­en. KPN voert samen met Shell en een aantal partners tests uit in het Rotterdams­e havengebie­d. Met UHD-camera’s die via 5G verbonden zijn en machine-learning kan onderhoud aan apparatuur beter worden voorspeld. In Drenthe wordt op een testboerde­rij precisiela­ndbouw uitgevoerd met drones verbonden via 5G.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands