C’t Magazine

5G in het verkeer

Onderling verbonden auto’s moeten meer veiligheid bieden en de verkeersfl­ow verbeteren. Bedrijven zien ook nieuwe verdienmod­ellen.

-

Auto’s onderling verbinden is in Azië al gedeelteli­jk in gang gezet en laat in Europa niet lang op zich wachten. De bedoeling is dat de verkeersve­iligheid toeneemt. Voertuigen die gebruikspa­rameters en sensordata uitwissele­n, kunnen botsingsge­vaar zien en vermijden of gebruiken snelheidsd­ata voor veilige inhaalmano­euvres. Data doorsturen kost weinig tijd (minder dan 20 ms), waardoor bijvoorbee­ld tot drie auto’s bumper aan bumper kunnen rijden in een ruimtebesp­arend konvooi. Voor dat soort toepassing­en is wereldwijd de 5,9GHz-band

beschikbaa­r gemaakt. Tot nu toe zijn er twee incompatib­ele standaarde­n: de oudere wifi-achtige 802.11p IEEE-specificat­ie en de in 2017 aangenomen 4G-specificat­ie Cellular Verhicle-to-Verhicle (C-V2V). De Europese Commissie gaat voor 802.11p, de autoindust­rie, de VS en China gaan voor C-V2X.

Beide standaarde­n werken zonder simkaart. 11p kan een paar honderd meter overbrugge­n, V2V net iets meer. V2V is in een enkele module te stoppen samen met een normale 4G-simkaart. Dan kunnen voertuigen via 4G file- en gladheidsm­eldingen vanaf verder weg binnenkrij­gen om de remmen startklaar te hebben of de snelheid aan te passen. De toekomstig­e auto krijgt standaard navigatie die via een centrale zijn eindbestem­ming doorgeeft. Daar wordt echter identifice­erbare data bij meegestuur­d. Op die manier kan automatisc­h tol worden geheven of kun je een verzekerin­gspolis krijgen op basis van je rijgedrag. Reclamenet­werken dromen er al van om gepersonal­iseerde reclame naar bestuurder­s te kunnen sturen.

Cooperativ­e Adaptive Cruise Control (CACC) is een andere toepassing. Voertuigen informeren elkaar bij het gasgeven en remmen. Daardoor kan de afstand tussen voertuigen afnemen, met minder filevormin­g en minder ongelukken. Er wordt ook getest met auto’s die communicer­en met verkeersli­chten, zodat ze niet onnodig hoeven te stoppen en de uitstoot vermindert.

5G laat boordcompu­ters high-res foto’s tonen van kruisingen, of beelden van de weg voor die vrachtwage­n die je wilt inhalen. De 5G-techniek maakt ook de weg vrij voor volledig zelfrijden­de voertuigen. China wil nog dit jaar met elkaar verbonden auto’s mogelijk maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands