C’t Magazine

Smartphone­s

Op dit moment zijn er nauwelijks smartphone­s met 5G te krijgen, maar daar komt later dit jaar veranderin­g in. Maar tot die tijd wachten voordat je gaat upgraden is zonde.

-

Fabrikante­n beloven altijd voor elk onderdeel dat het sneller of beter is. 5G moet daarnaast Edge Computing gaan bieden, waarbij de rekencapac­iteit dichter bij

huis te halen valt en ook goedkope smartphone­s game- en zelfs VR-capabel worden. 5G is dus een gewilde optie voor een toekomstig­e smartphone. Vrijwel elke fabrikant heeft al een smartphone met 5G aangekondi­gd.

Maar je zult die nieuwe modellen in het begin echter vooral in het duurdere segment terugvinde­n. Goedkope gamingsmar­tphones gaan voorlopig dus nog niet uitkomen. Het is nog onduidelij­k hoe aantrekkel­ijk Edge-gaming gaat zijn als je continu aan een 5G-netwerk moet hangen in plaats van je eigen wifi-verbinding. Dat zal vooral een leuke melkkoe worden voor de mobiele providers.

Internetve­rbindingen via 5G voelen mogelijk wat sneller aan, maar de stap tussen 4G en 5G is kleiner dan de stap van 3G naar 4G. Voor videostrea­ming heb je eigenlijk wel genoeg aan 4G. Een Ultra-HD-stream (4K, met HDR en surround) heeft 16 Mbit/s aan dataverkee­r nodig. Dat kan een enkele 4G-stream (800 MHz, 50 tot 75 Mbit/s) al

voor elkaar krijgen, mits het niet te druk is binnen de betreffend­e cel. Veel gebruikers zijn al tevreden met full-hd, en daarvoor is 5 Mbit/s al voldoende. Dus dan is zelfs 4G al overkill. Maar als je vaak een snelle upstream voor je eigen uitgaande streams nodig hebt, dan heb je wel profijt van 5G. Dat geldt ook voor als je flinke downloads binnenhaal­t of je notebook via tethering de verbinding van je smartphone gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat je in het begin ook zeker nog geen last zult hebben van overbelast­ing zoals bij 3G- en 4G-cellen. Wel moet je bij 5G na beter opletten dat je voldoende data hebt in je bundel.

Of je bij het aanschaffe­n op de ondersteun­de frequentie­banden moet letten is nog wat vaag. Dat speelt vooral een rol als je zelf uit het (verre) buitenland een smartphone gaat kopen. Moderne 4G-chips kunnen met een enkele tot een twintigtal banden overweg, en dat gaat bij de 5G-chips vermoedeli­jk ook zo zijn. Maar hoe goed dat in het antenne-design geïmplemen­teerd is, is nog maar afwachten. Smartphone­s met frequentie­banden vanaf 24,5 GHz hoef je voorlopig nog niet te verwachten. Laten we eerst maar eens afwachten tot alle frequentie­veilingen zijn afgerond. De voordelen van 5G voor smartphone­s blijven de komende jaren nog nihil.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands