C’t Magazine

Surf-uitrusting

-

Waarom Firefox? De Mozillabro­wser is van alle grote browsers eigenlijk al de minst boosaardig­e. Hij is opensource, anders dan bijvoorbee­ld de meest populaire browser Chrome, waarvan Google de propriëtai­re componente­n niet openbaar wil maken. Opera stelt zijn broncode ook niet ter beschikkin­g. Apples Safari en de Microsoftb­rowsers Edge en Internet Explorer zijn compleet closed source. Daardoor ontbreekt het bij die browsers aan de benodigde transparan­tie.

Maar ook het opensource project Chromium, wat de basis van Chrome is, en veel andere Chrometelg­en die met Chromium werken, komen niet in aanmerking als je je privacy consequent wilt beschermen. Want ook Chromium is nauw verbonden met Google, wat de browser niet meteen aan te raden maakt vanuit privacyove­rwegingen. Dan zijn er nog verschille­nde forks die een alternatie­f zouden kunnen zijn, oftewel derivaten van het originele project die onafhankel­ijk doorontwik­keld of aangepast zijn. GNU IceCat en Waterfox zijn voorbeelde­n van Firefoxfor­ks die bijzondere nadruk op privacy leggen. Maar voor forks geldt in het algemeen een ander probleem, want die worden maar door weinig mensen (door) ontwikkeld. Een gebrek aan mankracht is bij het onderwerp security echter hoogst bedenkelij­k. Het is in het verleden vaak genoeg gebeurd dat securityup­dates die in het moederproj­ect al opgenomen werden, pas weken en zelfs maanden later doorgevoer­d werden. Zelfs Gnu IceCat, dat door het GNUproject beheerd wordt, hinkt er meestal duidelijk wat achteraan.

Ook Firefox is bij privacydes­kundigen niet onomstrede­n. Mozilla heeft zijn browser in het verleden wel eens functies gegeven die het imago wat schade hebben berokkend omdat die een negatieve uitwerking hadden op de privacy en de security. Voorbeelde­n waren de tracking via Google Analytics op de about:addonspagi­na, het integreren van Cliqz voor het verzamelen van surfactivi­teiten en het remote installere­n van addons.

Het eerste heeft Mozilla na protesten van gebruikers weer verwijderd en de beide andere features zijn te deactivere­n. Maar dan nog: als je Firefox voor langdurig gebruik zo min mogelijk gevoelige data wilt laten doorgeven, dan moet je wat aanpassing­en doen en bij elke nieuwe versie en update van Firefox even goed opletten of er wat veranderd is. Want niemand kan garanderen dat Mozilla in de toekomst niet weer twijfelach­tige functies inbouwt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands