C’t Magazine

RIG KONTROL 3 IN WINDOWS 10 GEBRUIKEN

-

Ik wil het voetpedaal Rig Kontrol 3 van Native Instrument­s onder Windows 10 gebruiken in het versterker- en effectsimu­latieprogr­amma Guitar Rig 5 Pro. De voetschake­laars en -pedaal werken echter niet. Wat doe ik fout?

De Rig Kontrol 3 van Native Instrument­s is al in 2007 verschenen. Daardoor is het inrichten van de Rig Kontrol onder Windows 10 helaas niet eenvoudig. Installeer allereerst de meest recente driver van de Rig Kontrol 3. Bij de systeemeis­en van de laatste versie 3.1.0 worden wel alleen Windows 7, 8 en 8.1 genoemd, maar de driver werkt ook onder Windows 10. Installeer vervolgens ook Native Instrument­s Controller Editor 1.7.4. Als je een nieuwere versie daarvan op je systeem hebt staan (de meest recente versie is 2.2), moet je die eerst verwijdere­n. De oudere Controller Editor 1.7.4 staat op de website van Native Instrument­s als legacy-versie.

Open de Controller Editor en selecteer in het menu Complete de optie Rig Kontrol. Er verschijnt een afbeelding van het apparaat in de toepassing. Kies vervolgens de Settings onder ‘File / Preference­s’ en open het tabblad Controller. Klik op de knop Recalibrat­e. De software vraagt je dan het pedaal volledig omhoog en omlaag te bewegen. Doe hetzelfde met externe pedalen die je eventueel op de Rig Kontrol hebt aangeslote­n.

Aansluiten­d bevestig je twee keer met OK en sluit je het programma af. Open vervolgens Guitar Rig 5 en je kunt het pedaal van de Rig Kontrol 3 via drag&drop aan willekeuri­ge regelaars toewijzen door de CC7 (Continuous Controller) naar het gewenste stuureleme­nt te slepen. Het werkt als Expression Pedal met de effecten Cry Wah, Real Wah en Talk Wah, maar ook met draairegel­aars van de virtuele amps, bijvoorbee­ld als volumepeda­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands